כוכב היהלום
אלי אשד

ידיעה אסטרונומית מרעישה! בימים אלה התגלה בידי טלסקופ החלל כוכב שלם שליבתו עשויה מיהלום אי שם ברחבי הגלקסיה. מעבר לכך, מדברים על כך שגם השמש שלנו תיהפך אי אז בעתיד הרחוק ליהלום.


כתוצאה מידיעות אלה נזכר כותב שורות אלה בסיפור שקרא בעבר הרחוק על... כוכב עשוי מיהלום .
הסיפור היה חלק מסדרה צרפתית בשם "חלוצי התקווה", שהיא סדרת הקומיקס המדעית בדיונית המודרנית הראשונה שנוצרה בצרפת, שנים רבות לפני "מסע בין כוכבים" - שלה היא דומה ברעיון הכללי, על עלילות חבורת אסטרונאוטים אמיצים שיוצאים לבקר בכוכבים רחוקים ומוזרים ופוגשים שם תרבויות חדשות ב"מקומות שם לא דרכה רגל אדם".



הסדרה נכתבה בידי רוג'ר לאקורו ואויירה בידי רימונד פיאבה. היא רצה משנת 1945 ועד שנת 1973, תקופה מכובדת של 28 שנים שבמהלכם הופיעו לא פחות מ-81 סיפורים על עלילות צוות "חלוצי התקווה" - צוות של אסטרונאוטים שנשלחו על סיפון ספינת החלל "התקווה" במסעות חקר בכוכבים שונים.

בסיפור הראשון בסדרה - "ראידה הכוכב של 1000 הסודות" - שהופיע ב-14 בדצמבר 1945 (רק זמן קצר לאחר שצרפת השתחררה מעול הכיבוש הנאצי) בשבועון הקומיקס "ואליאנט", הצוות נשלח אל כוכב הלכת המסתורי ראידה שאיים על כדור הארץ. הסיפור הושפע בברור מסדרת "פלאש גורדון" המפורסמת, שבה גיבור הסדרה פלאש גורדון נאבק באנשי כוכב "מונגו" המאיימים על כדור הארץ. אולם לאחר מכן הסדרה קיבלה אופי מקורי מאוד משלה, ולא עסקה עוד בגיבורים הירואיים הנלחמים באויבים שטניים מכוכבים אחרים, כפי שהיו באק רוג'רס ופלאש גורדון - מקורות ההשראה האמריקניים, אלא כצוות של אסטרונאוטים פותרי בעיות שעליהם לפתור תעלומות מוזרות הן בכוכבים אחרים, והן לפעמים גם על כדור הארץ עצמו.



הרעיון של סדרה על צוות של ספינת חלל שיוצא לחקור כוכבים שונים ותרבויות מוזרות נראה לנו מובן מאליו וכמעט מיושן כיום, לאחר עשרות שנים של "מסע בין כוכבים" על גילגוליה השונים, "גלקטיקה" ושל וואריציות שונות במקצת כמו "סטאר גייט", היה חדשני ביותר בשנות ה-40 של המאה הקודמת.
רק כמה שנים קודם לכן ב-1939 החל סופר אמריקני בשם א. א. ואן ווגט לתאר את הרפתקאות צוות ספינת החלל "ביגל בעולמות מוזרים ושונים, שם הם פוגשים יצורים מפלצתיים דמויי החייזר מסררת האימה המפורסמת "הנוסע השמיני (ספרו של ואן ווגט על הרפתקאות צוות ספינה זה תורגם לעברית תחת השם "מסעותיה של שפלן החלל"). אחריו, החל מ-1941 סופר בריטי בשם אריק פראנק ראסל פירסם סדרת סיפורים על עלילות צוות ספינת חלל החוקר עולמות שונים, שאחד מאנשיו הוא איש מאדים אלוף שחמט, המזכיר במקצת את מר ספוק הוולקני מ"מסע בין כוכבים" ואחר הוא רובוט חסר רגשות המזכיר את האנדרואיד דאטא "ממסע בין כוכבים הדור הבא". אולם בקומיקס השימוש ברעיון זה היה נדיר. לאקורו ופיאבה נכנסו כאן לטריטוריה ששבה לא דרכה רגלו של שום יוצר קומיקס לפניהם. מה שהיה חדשני ופורץ מוסכמות עוד יותר: הצוות הוצג כמורכב מבני לאומים שונים ולא כולם היו ממוצא אירופי לבן.

הצוות של ה"תקווה", כמו צוות ה"אנטרפרייז" שנים מאוחר יותר, כלל בני לאומים שונים: פרופסור רייט - חוקר טבע אנגלי, מוד - רופאה אמריקנית, טסין לו - כימאית סינית, טנגה - במאי סרטים (!) מהאי מרטיניק, רודיון - פיזיקאי רוסי ורוברט - מהנדס צרפתי שיצר את ספינת החלל. אמנם אין לאמר שיש כאן "רב תרבותיות בסגנון המקובל היום, שבה כל מיעוט, כל קבוצה וכל תת קבוצה מדגישים את המיוחד להם ואת העובדה שהם מקופחים ונרדפים ולעזאזל כל השאר. אלו הם אנשים שונים במוצאם ובגיזעם ובמינם ולא מסתירים זאת אך יש להם מטרה משותפת שהיא החשובה.
בסופו של דבר הצוות הגדול בהתחלה של הדמויות הצטמצם ל-4 גיבורים ראשיים - טנגה, מוד, רודיון וטסין לו. מאז היו להם מספר עצום של הרפתקאות, מהן בפינות הרחוקות של החלל ומהן על כדור הארץ, ונתקלו ביצורים זרים ומוזרים, מהם דמויי אנוש ומהם שונים מאוד כמו מולקולות אינטיליגנטיות של קריסטל. הסיפורים היו לעיתים מבריקים ממש, הדמויות של הגיבורים לעומת זאת (בניגוד ל"מסע בין כוכבים ) היו לרוב משעממות וחדגוניות למדי והתגמדו לעומת הסיטואציות המוזרות שעימם התמודדו סיפור לאחר סיפור. אולם, אחרי הכל, מה שעניין את הקוראים לא היו הדמויות אלא ההרפתקאות, העולמות המוזרים והמצבים המדהימים עימם התמודדו סיפור אחרי סיפור. מבחינה זאת "חלוצי התקווה סיפקו את הסחורה. עד היום סדרה זאת נחשבת לאחת הטובות ביותר שהופיעו בשפה הצרפתית בז'אנר המדע הבדיוני.

"חלוצי התקווה הופיעה באירופה בתקופה שבה רעיון היציאה חקר החלל היה רעיון פופולארי מאוד. זה התבטא יותר מכל בסדרות ארוכות ימים כמו סדרת "מסע בין כוכבים האמריקנית, סדרת "דאן דאר האנגלית על עלילות חוקר חלל בריטי ואנשי צוותו, סדרת "פרי רודאן" הגרמנית על עלילות חוקר חלל בן אלמוות ממוצא גרמני ואנשי צוותו ובסדרות נוספות רבות באיטליה ובספרד וברוסיה. סדרת "חלוצי התקווה הצרפתית השתלבה היטב ב"טרנד הזה שהיגיע לשיאו בשנות השישים.
ככל שחלפו השנים וחקר החלל הלך והתפתח בעולם האמיתי של יוצרי הסדרה, ובני האדם החלו לצאת לחלל ואל הירח, דבר שנראה דמיוני לחלוטין בשנות ה-40 כאשר נוצרה הסדרה, החלו הסיפורים להיות "ריאליסטיים" יותר ויותר. חלוצי התקווה נהגו שוב ושוב להתייחס בסיפורים בנוסטלגיה לאירועים של "העבר הרחוק של חקר החלל אז בשנות השישים של המאה-20, אירועים שבדרך כלל התרחשו בזמן כתיבת הסיפורים.



חלוצי התקווה בישראל

בין שאר מקומות מוזרים, חלוצי התקווה נחתו בסוף שנות השישים גם בישראל, דרך מגזין הקומיקס "בוקי".

רוב הסיפורים ב"בוקי עסקו באופן ספציפי בהרפתקאותיהם של טנגה ומוד על עולמות מוזרים שונים בסיפורים שבמקור הופיעו כולם בצרפתית מ-1967 ואילך.

ניתן לראות בבירור שהייתה לעורכים של "בוקי" התלבטות כיצד להציגם לקורא העברי. דומה שבסיפורים הראשונים הם ניסו להציגם כאסטרונאוטים ישראליים למהדרין. בסיפור הראשון הם נקראים ברק ושוש ובשני רות ויואב, אך לבסוף הם הוצגו בשמותיהם המקוריים טנגה ומוד.



סיפורי "חלוצי התקווה בבוקי הם:



תעלומת ראש הסיכה, "בוקי מס' 30

"ברק ושוש (טנגה ומוד) יוצאים בעקבות עצם מוזר בגודל "ראש סיכה שנחת על כדור הארץ ופולט קרינה שמסוכנת למדענים שחקרו אותו "כדורי ועמיאל". הם מגלים שזוהי חללית של יצירים זעירים שזקוקים לעזרה על מנת לחזור לעולמם.



המפלצות הענקיות, גליונות מס' 39-40

"רות ויואב (טנגה ומוד) נחלצים לעזרת תושביו הזעירים של כוכב "נוגה הנרדפים בידי חיות טורפות "ענקיות חזירי ים שהגיעו בחללית מחקר מכדור הארץ בשנת 1965 (כאשר הסיפור נכתב) ומאז התרבו על הכוכב ואוכלים את תושביו. אנשי כדור ארץ משמידים את החיות מכדור הארץ ומצילים את אנשי הכוכב. זוהי דוגמה מוקדמת של סיפור על הנושא החשוב של זיהום ביולוגי של סביבות זרות בידי האנושות, שמטריד כיום מאוד את המדענים ששולחים כלי מחקר למאדים.



הבריחה הראשונה, גליונות מס' 77-78

זהו סיפור יוצא דופן מכל השאר. סיפור הפרויקט של "המטה הכלל הקוסמי לשלוח קבוצת ילדים לחלל בכדי שלאחר שעשרות שנות מסע יגיעו לכוכב המרוחק אוריון כאנשים מבוגרים וכשירים ליישב את הכוכב. הילדים, שאיש אינו שואל לדעתם, אינם מתלהבים מהידיעה שנעוריהם ובגרותם יעברו עליהם במסע חלל ארוך בספינת חלל. הם מעדיפים להימלט מהמשימה ארוכת הטווח שכופים עליהם המבוגרים, בספינת חלל שאותה גנבו. שלא במפתיע המבצע מסתיים בכישלון, כאשר חלוצי התקווה מבינים שאי אפשר לכפות על ילדים את המטרות והאידיאליזם ארוך הטווח שלהם עצמם.

זהו הסיפור הריאליסטי ביותר מבין אלה שתורגמו לעברית, ולראשונה יש התייחסויות לכך שחקר החלל עלול לגבות גם מחיר גבוה מדי מכדי שאנשים שונים יהיו מוכנים לשלם. והקורא תמה: האם יש בסיפור זה רמז ברור ל"מרד הסטודנטים שזעזע את צרפת בשנה שבה פורסם הסיפור, 1968, כאשר אלפי סטודנטים יצאו לרחובות בהכרזה ששוב אינם מוכנים לקבל את מרות המבוגרים והמטרות שאלה קבעו עבורם? האידיאליזם מתחיל להיהפך לריאליזם וכמעט ציניות, שנהפכה דומיננטית בשנים שלאחר מכן לגבי חקר החלל.

כ-10 שנים לאחר שפורסם סיפור זה בבוקי ב-1979 יצא לאור בעברית ספר בשם "חללית דאן 7 במסע אל הכוכבים מאת הנרי ברג (שהיה שם בדוי לכותב האמיתי, המו"ל אלישע בן מרדכי). בספר זה תוארה עלילה דומה, על צוות של ילדים בראשות שני מבוגרים שנשלח למשימת חקר בחלל. האם ספר זה קיבל את השראתו מזיכרון עמום של "הבריחה הראשונה"? יכול להיות. הספר (שהיה נחמד למדי מסוגו) היה אמור להיות ראשון בסדרה שתתאר את עלילות צוות הילדים, אך ספרים נוספים לא יצאו לאור, אם כי הוא פורסם מחדש ב-1995 תחת שם חדש מסע בין כוכבים: יוצאים לדרך .



כוכב היהלום: גליונות מס' 79-80

טנגה ומוד מגלים כוכב לכת עשוי יהלום אמיתי! אולם כוכב יהלום זה אינו ננס לבן , זהו עולם מלאכותי מיושב, ועליהם לעזור לתושביו מפני פולשים מהחלל ששולחים מכונות אינטליגנטיות על מנת לשדוד את היהלום שממנו עשוי הכוכב.



פליטי החלל: גליונות מס' 97-98

בעת "הליכת חלל טנגה אובד בחלל והחמצן בחליפתו הולך נגמר בהדרגה, אך ברגע האחרון ניצל בידי ספינה ישנה. הספינה היא "זיכרון 1 וה"טייס" היחיד שלה הוא קוף שימפנזה, שנשלח לחלל בתור שיחזור של ניסוי שנעשה אי אז בימי ראשית המסעות לחקר החלל (דהיינו בתקופה שבה פורסם הסיפור) ונשכח שם משום מה.



כוכב ההזיות: גליונות מס' 131-132

בשנת 2069, בזמן חגיגות מאה השנה לכיבוש הירח (שנעשה כביכול כאשר הסיפור נכתב ופורסם ב"בוקי"), טנגה ומוד מגיעים לכוכב שבאטמוספירה שלו יש חידקים יוצרי הזיות. הם מגלים שעל כוכב הלכת יש מלבד הזיות גם סכנות אמיתיות מאוד - יצורים מכניים שמרדו ביוצריהם לפני מאות שנים והשמידו אותם, וכעת מהווים סכנה נוראה לטנגה ומוד שלא תמיד יכולים להבדיל בין אמת ומציאות.



מאז לא פורסמו סיפורים נוספים על עלילות "חלוצי התקווה בעברית. החובבים נאלצו להסתפק בעלילות הדומות מאוד של אנשי צוות "האנטרפרייז על גילגוליו השונים.



רוג'ר לאקורו יצר עוד סדרות ידועות רבות בצרפת ובהן סדרות מדע בדיוני כמו "רובינסונים מכדור הארץ ו"גלאקס". בין סדרות ההרפתקאות האחרות היו כאלה שגם תורגמו לעברית ב"בוקי - חלק מהן היו "עלילות נאדין הודג'ה הבלתי נתפס - סדרה חביבה על עלילותיו של נווד ערמומי וחמקמק בימי "אלף לילה ולילה , "טדי טד - סדרה משעממת על אקדוחן במערב הפרוע. המעניינת מכולן היתה סדרה בשם "ראהן , שאותה אייר אנדרה צ'רט, סדרה שהחלה לרוץ ב-1969 על עלילות איש מערות בלונדיני שנודד בעולם הפרהיסטורי כשהוא נאבק בכוחות הרשע ובדינוזאורים בכל מקום שאליו הוא מגיע, ומלמד את האלמנטים הבסיסים של התרבות, שאת כולם גילה בכוחות עצמו, לכל מי שהוא פוגש בדרך. סדרה זו זכתה לפופולאריות גדולה אף יותר מזו של "חלוצי התקווה" הוותיקה, והיא כיום אחת מסדרות ההרפתקאות הצרפתיות המפורסמות והמצליחות ביותר. "ראהן" זכתה להצלחה כה גדולה עד שלאקורו יצר סדרת "הקדמה על ימי ילדותו של ראהן, והסדרה גם עובדה לסדרת אנימציה ב-1987.
בבוקי הופיע רק סיפור אחד על עלילות ראהן, "המעיין האדום , זמן לא רב לאחר שסדרה זאת החלה להתפרסם בצרפת.

שני היוצרים של "חלוצי התקווה נפטרו ב-1999. מאז, למרבית הצער, דומה שהעניין בחקר החלל ירד גם בתרבות הפופולארית (כפי שמראה העניין הירוד בסדרת החלל "מסע בין כוכבים: אנטרפרייז , שמזכירה במאוד את "חלוצי התקווה") אולם יש לקוות שהוא יחזור ובגדול. תמיד אפשר לקוות שיבוא יום ובו צוות אנשים מכדור הארץ יגיעו לאותו ננס לבן עשוי יהלום כפי שעשו "חלוצי התקווה".








תודה לאלון איצ'קוביץ שסרק את התמונות עבור "תקליטור בוקי שלו פרוייקט חסר תקדים לשימור התרבות הפופולארית הישראלית.







עורכת לשונית: לולה בראון








לידיעה זו התפרסמו  0  תגובות
תגובות

לתחילת הכתבה
 
קישורים
על כוכב היהלום ראו

חלוצי התקווה

רוג'ר לאקורו

רימונד פיאבה


חדשות אחרונות
קולנוע
19/11/2010 זה שיר פרידה – ISF סוגר את שעריו
11/09/2010 עיבודים לרוב - והפעם המגדל האפל מאת סטפן קינג
14/08/2010 חרב אור הכחולה תגיע לקרן הכחולה
08/08/2010 הצצה בלעדית לטיזר של האוונג'רס
30/07/2010 הנוסע השמיני : ההתחלה

טלויזיה
17/10/2010 פרק השבוע של האקס מן - פרק 76 והאחרון
30/09/2010 פרק השבוע של האקס מן - פרק 75
27/09/2010 פרק השבוע של האקס מן - פרק 74
20/09/2010 פרק השבוע של האקס-מן פרק 73
10/09/2010 פרק השבוע של האקס מן- פרק 72

ספרים
06/09/2010 הוצאה מחודשת לצלל-אלף
30/07/2010 אן רייס משתגעת סופית
25/07/2010 ספר הנופלים של מאלאזן נסגר.
14/07/2010 הכבוד המיצרי
27/06/2010 והמנצח במדלית זהב... ניל גיימן

סיפורים
04/06/2010 נפתחה תחרות הסיפורים הקצרים על שם עינת פלג ז"ל לשנת 2010
02/05/2008 סקופ בלעדי ! פנטסיה 2000 ב-2008
12/09/2007 שנה טובה
09/08/2007 פרס גפן 2007 – הצבעה לשלב א'
06/08/2007 תחרות סיפורים שנתית – פרס עינת

קומיקס
22/07/2010 האם היו ערפדים בתורה?
13/07/2010 הארווי פארקר נפטר בגיל 70
15/07/2009 קומיקס וירקות לפרס אייזנר
05/07/2009 מייקל ג'קסון הקומיקס
03/06/2009 אלכס רוס ומייק קארי חוברים למען ה-Human Torch

מקומי
02/09/2010 להפחיד בעברית
26/07/2010 פסטביל אייקון מחפש כריש מכירות
24/05/2010 קול קורא להגשת אירועים לפסטיבל אייקון
28/11/2009 כנס מאורות בנושא אסטרונומיה ומדע בדיוני יוצא לדרך!
15/08/2009 מכרז לפעילות דוכן יד-שנייה באייקון

מסע בין כוכבים
15/05/2009 Q כאן
12/05/2009 צוות שחקני פרייזר עושים כבוד לסדרת וויאג'
11/05/2009 קפטן גים טי קרי דור ההמשך
05/05/2009 אבודים במסע בין כוכבים
17/04/2009 וכך זה התחיל

אנימה
02/09/2008   Voltron בדרך למסך הגדול
17/04/2008   Ghost in the Shell -3D
20/03/2008   פוניו לא סתם על הצוק
19/03/2008   'ננה' בין המועמדים לפרס טזוקה
16/03/2008   קיטארו למבוגרים

אימה
12/09/2007   שנה טובה
13/11/2006   הצצה ראשונה ל- The Hills Have Eyes 2
06/11/2006   מסורת לא שוברים - בהאלווין הבא - מסור 4
25/10/2006   זומבים זומבים ועוד זומבים ב''יום המתים''
24/10/2006   פינהד כפי שמעולם לא ראינו אותו

משחקי תפקידים
05/02/2010   כנס מבוכים ודרקונים, 28 בפברואר 2010
27/09/2007   טקטיקה - חנות משחקים חדשה בדיזינגוף סנטר
12/09/2007   שנה טובה
24/07/2007   כנס "קרא-קון" לשיטות משחקי תפקידים
26/02/2007   כנס ביגור

עתידנות
11/12/2008   הלו, שומעים אותי?
23/11/2008   פריצת דרך בהשתלות
05/11/2008   אנרגיה סולארית
31/10/2008   מטוסים גרעיניים?
24/10/2008   שמש נצחית בראש צלול

משחקי מחשב
25/07/2010   הטריילר החדש של DC universe
26/06/2009   מלחמת הכוכבים לגו
19/02/2009   Counter-Strike המשחק האהוב ביותר בישראל של 2008
18/07/2008   DC משיקה את DC Universe Online, משחק רשת מרובה משתתפים
14/06/2008   Old Republic 3?
כתבות אחרונות
קולנוע
איך למדתי להפסיק לדאוג ולאהוב את אבודים זהו.
חגי אלקיים
27/06/2010
שש שנים עברו-חלפו להן. שש שנים של שאלות, של תיאוריות, ובעיקר – של דמויות.

טלויזיה
פרק ראשון מ''בן אלמוות מאת רוג'ר זילאזני''
רוג'ר זילאזני (1937-1995)
25/12/2008
במהלך "שלושת הימים" נחרב כדור הארץ. בני האדם עזבו כבר מזמן את הערבות הרדיואקטיביות השוממות והפכו לנוודים, בני בלי בית, המתגוררים ביקום לא להם. רק מתי מעט, אידיאליסטים, מוזחים, שארית הפליטה, עושים את דרכם בין הצללים בחיפוש אחר אתמול שלעולם לא יחזור.

ספרים
ג'ובניק: סיפור אישי -רקע לאומי
עופר ברנשטיין
06/10/2008
כתבה חדשה ומעניינת של לא אחר מעופר ברנשטיין.

סיפורים
פנטזי.קון 2009
יוליה שנרר
11/08/2009
מציאות או פנטזיה?

קומיקס
צריך סוף לסיפור אהבה? ביקורת סרט
רז גרינברג
18/04/2008
מאז יצירת המופת הראשונה שלו, "Voices of Distant Star", נשמע קולה של חבורה צעקנית ונרגשת שהכתירה את הבמאי מקוטו שינקאי בתואר "מיאזאקי הבא". אם לשפוט על פי סרטו האחרון, "5 סנטימטרים בשניה", בקרוב מאוד נצטרך להודות שהם צדקו.

מקומי
אז למה להם פוליטיקה עכשיו? ז'אנר האימה כמבטא הלך רוח פוליטי
איתן גפני
16/05/2007
מאמרו החדש של איתן גפני על הזוועתונים החדשים של הקולנוע
טינה לאמריקנים: ביקורת על הטינה 2
איתן גפני
16/05/2007
איתן גפני חוזר עם ביקורת על הטינה 2 וסרטי אימה המבוססים על סרטי אימה יפנים

מסע בין כוכבים
Fuzion- the generic rules
אבי סבג
01/12/2006
חברת hero games יחד עם R. Talsorian איחדו כוחות כדי ליצור שיטת משחק אוניברסלית שתנצל את היסודות העקרונות שבשיטות הגיבור וב- Interlock (שיטת המשחק של R. Talsorian) ותתיך אותם לכדי שיטה פשוטה, גמישה, פתוחה אוניברסלית וחופשית, כלומר שתופץ חינם ברשת. התוצאה, כפי שנראה, היתה טובה משקיוו.

אנימה
כוח המחץ- התמונות
עומרי בר-לב
30/01/2009

אימה
מטאל גיר סוליד 4
עומרי בר-לב
20/07/2010
מטאל גיר סוליד, היא אחת מסדרות המשחקים הנחשבות ביותר שיש היום. הסדרה התחילה לפני יותר מעשרים שנה ועדיין רצה בהצלחה גדולה.

משחקי תפקידים

עתידנות

משחקי מחשב