כששייקספיר פגש את הקוטלת       אור ביאליק

המועמדים הסופיים לפרס גפן 2005 משלבים בתוכם את המיטב של יצירות הפנטזיה והמדע הבדיוני שיצאו לאחרונה לאור, גם בתחום ספרות המקור, וגם בתחום הספרות המתורגמת. אז מי הם, המתחרים הנרגשים? אור ביאליק סוקר ומהמר.

אור ביאליק

פרס גפן מוענק זאת השנה השמינית לקטגורית ספרים מתורגמים בתחומי המדע הבדיוני והפנטסיה, וזאת השנה הרביעית לקטגוריות המקור. המועמדים הסופיים לפרס נבחרים ע"י חברי האגודה הישראלית למדע בדיוני ולפנטסיה (המעניקה את הפרס), כאשר ההצבעה בשלב הסופי פתוחה לקהל באי פסטיבל אייקון. כל ספר השייך לסוגה הספקולטיבית שראה אור בעברית, גם אם לא סווג כך, וכל סיפור קצר בעברית שפורסם במגזין מוכר או במסגרת אנתולוגיה, זכאי למועמדות לפרס.
הסקירה שלהלן מבוססת על חומר וביקורת אודות היצירות שנאסף מהרשת, וכן מהיכרות אישית שלי עם היצירות. הדעות והביקורות מייצגות, כמובן, אך ורק את טעמי וניסיוני האישי.

אוטיסט בדילמה, שבט אינדיאני בסכנה, ואיך אפשר בלי חייזרים

ספר המדע הבדיוני המתורגם:
"הכרונוליתים" מאת רוברט צ'רלס וילסון (תרגום: דוד חנוך, 319 עמודים, הוצאת גרף)
ספר הביכורים של הוצאת גרף הצעירה, הוא מספר את תולדות ההשפעה של מצבות סלע ענקיות המופיעות מהעתיד ומספרות על ניצחונות צבאיים שעתידים להתרחש, בו בזמן זהו סיפור על אדם המנסה בתוך המציאות המשתנה למצוא ולבנות לעצמו חיים.

"מהירות החושך" מאת אליזבת מון (תרגום: יעל סלע-שפירו, 446 עמודים, הוצאת גרף)
בעתיד שבו אוטיזים ניתן לריפוי בשלב עוברי, לו ארונדייל שייך לדור האחרון של אוטיסטים שנולדו לפני פיתוח התהליך, אך לאחר שפותחו הטכניקות לאפשר לו לנהל חיים עצמאיים. כעת מוצאת לו האפשרות לטיפול שיכול להפוך אוטיסט מבוגר לאדם רגיל, והוא ניצב בפני השאלה האם לשמור על יחודו או להיות כאחד האדם. זהו ספר עם נימה אישית במיוחד מכיוון שבנה של המחברת הוא אוטיסט בעצמו. הספר זכה בפרס נבולה לשנת 2004.

"צלילת אש" מאת קארין לוואצ'י (תרגום: ענבל שגיב, 352 עמודים, הוצאת אופוס)
ספר ההמשך ל-"ילד מלחמה" שזכה בפרס גפן שנה שעברה. הספר ממשיך את הסיפור שנפתח בספר הקודם, ובאותו העולם, הפעם מנקודת מבטה של דמות אחרת: ריאן אזרקון המיוחס, המהווה במידה רבה גרסת מראה של גיבור הספר הקודם. למרות שהוא כתוב ומתורגם טוב, "צלילת אש" חלש יותר מקודמו בהרבה מובנים ולא מצליח לשחזר את מלוא הצלחתו.

"קויוט השמים" מאת קייג' בייקר (תרגום: דוד חנוך, 296 עמודים, הוצאת מודן)
הספר השני בסדרת "החברה" של קייג בייקר, המתארת את מעלליהם של בני אלמוות המשרתים תאגיד מהעתיד בשם "ד"ר זאוס". הספר מתאר את המשך עלילותיהם של ג'וזף ומנדוזה (גיבורי הספר הקודם בסדרה שראה אור בעברית, "בגן אידן"), כאשר הם מנסים להציל שבט אינדיאני מהכחדה ע"י האדם הלבן. הספר תואר ע"י המבקרים כמהנה, אך לא מעבר לכך.

"קץ הילדות" מאת ארתור סי. קלארק (תרגום: דוד חנוך, 240 עמודים, הוצאת ינשוף)
זוהי הוצאה מחודשת בעברית של ספר מד"ב קלאסי שכבר ראה אור במסגרת הסדרה הלבנה של עם עובד, שיצא כעת בתרגום מחודש ע"י הוצאת ינשוף. מדובר ביצירה המתארת את קצו של המין האנושי כפי שאנחנו מכירים אותו, על רקע נטילת האחריות על ניהול כדה"א והאנושות ע"י גזע חייזרי.

בולט מאוד השנה אובדן הבכורה של הוצאת אופוס, שבמשך תקופה ארוכה מאוד הייתה קטגוריה זאת כמעט תחת שליטתה המוחלטת: כמחצית מהזוכים בקטגוריה, ורובם המוחלט של המועמדים הסופיים, היו ספרים של אופוס. לעומת זאת, בולטת גם העלייה של ההוצאות החדשות, גרף וינשוף, בקטגוריה זאת.
בהתחשב בניסיון העבר, לקהל הקוראים הישראלי יש נטייה לספרות מד"ב של תור הזהב מה שמציב את "קץ הילדות" כמועמד מוביל, אך למרות זאת, מצפה לו תחרות קשה.

עבדים, קוסמים וקוטלות ערפדים

ספר הפנטסיה המתורגם:
"אריות אל-ראסאן" מאת גאי גבריאל קיי (תרגום: יעל אכמון, הוצאת אופוס)
יצא לכבוד הגעתו של קיי לארץ לפסטיבל אייקון 2004, ונחשב לספרו הטוב ביותר. כמו "טיגאנה" ו-"הפסיפס הסרנטיני", גם כאן מלביש קיי קרע פנטסטי על מקומות וארועים היסטוריים, הפעם, ספרד של ימה"ב בתחילת הרקונקוויסטה- הכיבוש מחדש של ספרד מידי המוסלמים.

"השתנות" מאת קרול ברג (תרגום: דוד חנוך, 450 עמודים, הוצאת גרף)
סיפורם של העבד סיאון והנסיך אלקסנדר, החל מהעימות של המפגש הראשוני שלהם וכלה במאמציהם להציל את האימפריה של הנסיך מהשדים שפלשו אליה. הביקורות חלוקות בנוגע לספר הזה, אך רובן מעידות שלמרות שמדובר בפנטסיה אפית, היא שונה מהסמכה המקובלת ומעניקה זווית יותר נשית על תת-הסוגה הזאת.

"משקפת הענבר" מאת פיליפ פולמן (תרגום: יעל סלע-שפירו, הוצאת כתר ואופוס)
הספר הסוגר את טרילוגית "חומריו האפלים" ומביא את הקרב האחרון בין כוחותיו של לורד עזריאל לכוחות ה"סמכות" והכנסיה. בכך מסכם את יצירת המופת השנויה במחלוקת של פיליפ פולמן, שדורגה לאחרונה כספר השלישי האהוב ביותר באנגליה ע"י ה-BBC (אחרי "שר הטבעות" ו-"גאווה ודעה קדומה"), ספר השנה של וויטברד לשנת 2002.

"קוסם היונים" מאת מייגן לינדהולם (תרגום: אהוד מימון, 233 עמוד, הוצאת אופוס)
סיפורו של קוסם החי ברחובות העיר סיאטל, כאשר השדים הפנימיים שרודפים אותו מעמידים את כוחו ואת סביבתו בסכנה. ספר פנטסיה אורבנית שקדם לגיין ובארקר ורואה אור רק כעת בעברית.

"תענוגות אסורים" מאת לורל ק. המילטון (תרגום: דוד חנוך, 338 עמודים, הוצאת מודן)
סיפורה של אניטה בלייק, קוטלת ערפדים בלתי חוקית, שעיסוקה ביום הוא החייאת מתים והפיכתם לזומבים, הנשכרת לאיתור קוטל ערפדים בלתי חוקי אחר בעולם אלטרנטיבי שבו ערפדים חיים בקרב בני אדם בגלוי ובעלי זכויות אזרח ככול אדם אחר. ספר על ערפדים, קוטלות והיחסים שבניהם שנכתב כאשר "באפי" היה עוד שם של פודל.

המועמדים בקטגורית הפנטסיה מציגים לנו את המגוון הרחב של יצירות פנטסיה שהקהל הישראלי החל להיחשף אליהם בשנים האחרונות. חלקם ספרי פנטסיה אפית, אך גם אלו חורגים מהתבנית המוכרת של הפנטסיה הנוסחתית, כמו גם ספרי פנטסיה אורבנית וספר אחד שהוא הרבה מעבר לספר פנטסיה רגיל. "משקפת הענבר" הוא ללא ספק החזק מבין המועמדים בקטגוריה זאת, אך אולי המורכבות הרבה שלו תמנע ממנו קולות, כפי שקודמיו לא הצליחו לזכות בפרס, למרות שגם הם עלו לרשימת המועמדים הסופיים. מצד שני, אולי עובדת היותו האחרון בטרילוגיה תשחק לטובתו. שאר הספרים מייצגים בכבוד את הסוגה שלהם, וקשה באמת להצביע על מועמד בולט בקטגוריה זאת.

מוח של נערה מתה, מחשב ספינה שחוזר בתשובה וקסם של פיות

סיפור המקור הקצר:
"הנערה המושלמת" מאת גיא חסון (חלומות באספמיה #12) – בעולם שבו חיים טלפתים, גיא חסון מביא לנו את סיפורה של אחת הנאבקת במסלול ההכשרה המפרך תוך גלישה למוחה של נערה מתה.
"טבע דומם" מאת רותם ברוכין (חלומות באספמיה #13) – סיפורו של אומן המפליא בציור של טבע דומם שפס לו כבר מהעולם וביחסים שנרקמים בינו לבין אישה המגלה את מקור השראתו.
"סיפור פיות" מאת גיא וינר (חלומות באספמיה #13) – סיפורן של פיות אורבניות, קסמיהן וכיצד מנסה אדם אחד להשתמש באלו למטרותיו שלו.
"סיפורה של בתולה" מאת יולי גנטמן (בלי פאניקה) – בעולם ללא שמש או כוכבים, תלאותיה של נערה יחידה מייצגות את מלוא הקושי של המציאות בה היא נולדת, מתבגרת, חיה ומביא לעולם את הדור הבא לו מצפים אותם החיים.
"שכנים רחוקים" מאת יולי גנטמן (בלי פאניקה) - סיפורם של זוג שכנים, המתוודעים זה לזה מבעד לחייהם הסודיים אליהם הם מעופפים מדי לילה.
"תינוקות שנשבו" מאת חגי אברבוך (אתר האגודה הישראלית למדע בדיוני ולפנטסיה) – סיפורו של צוות חללית המסתבך כאשר המחשב של ספינה מחליט לחזור בתשובה.

השנה עלו שישה מועמדים לגמר, בגלל שוויון בתוצאות במקום החמישי, אך למרות המבחר הגדול יותר, קשה לי להאמין שמישהו יוכל למנוע מגיא חסון את הפרס בקטגוריה זאת השנה, חוץ מאולי יולי גנטמן, שמראה נוכחות די מרשימה ברשימת המועמדים הסופיים. בסך הכל, השנה המועמדים חזקים בהרבה מאלו שהיו שנה שעברה ולפני שנתיים, מעמידים לנו לפחות שני סיפורים שעתידים להתפרסם בחו"ל בשנה הקרובה ("סיפורה של בתולה" של גנטמן ו"הנערה המושלמת" של חסון) ומהווים את המועמדים המובילים בקטגוריה זאת.

משחק מציאות חייזרי, מרילין מונרו ועיתונאי ערבי

ספר המקור:
"ויהי בוקר" מאת סייד קשוע (234 עמודים, הוצאת כתר)
ספרו השני של קושוע המתאר את קורותיו של עיתונאי ערבי חסר שם, הנאלץ לעקור עם משפחתו לכפר מולדתו שבוקר אחד הופך לנצור ע"י הצבא, מנותק מהעולם הכפר גולש למיקרו-מציאות פוסט אפוקליפטית.

"לילי לה טיגרס" מאת אלונה קמחי (305 עמודים, הוצאת כתר)
ספרה הרביעי של אלונה קימחי מתאר את הטרנספורמציה של שיננית עבת בשר לנמרה אימתנית, על רקע המציאות במלוא אכזריותה. זה אולי אחד הספרים הבעייתיים ברשימה בהתחשב במחאות העבר של קמחי כנגד תיוג הספר כ"יצירה פנטסטית".

"מציאות- המשחק" מאת גיא חסון (231 עמודים, הוצאת ביתן)
ספרו השלישי בעברית של גיא חסון והשני בדפוס, מגולל את סיפור ההתבגרות שכופה משחק מציאות חייזרי על נער צעיר. בהשוואה לספריו הקודמים ("הצל של אלוהים" ו-"הצד האפל"), מדובר בספר קליל יותר, אם כי הוא עדיין שומר על הסגנון הייחודי של חסון ועל ההדגשים הפסיכולוגיים שכה אהובים עליו.

"עירושלם" מאת אפרת רומן-אשר (231 עמודים, הוצאת בבל)
רומן דיסאוטופי המתאר את סיפורה של אמנית אוונגרד על רקע הכאוס השוטף לאיטו את ישראל העתידית, הנובע ממשבר הזהות של ישראל העכשווית. סיפור על הכאן-ועכשיו באמצעות האפשרויות שנובעות מהם, כפי שרבות מהדיסאוטופית הגדולות של המאה העשרים עשו.

"עולם הסוף" מאת אופיר טושה גפלה (429 עמודים, הוצאת כתר)
לאחר התאבדות של הסופ-ר, מתחיל מסעו שמעבר למוות בחיפוש אחר אישתו, האבודה בעולם האחר אליו מגיעים כל האנשים לאחר מותם. סיפור מפוקח מדת, העוסק במסע אורפאי על פני עולם אין סופי בו משוטטים להם אנשים כשייקספיר ומרלין מונרו.

יותר מהכל מייצגת הרשימה השנה את עבודתו של עורך סדרת המקור של הוצאת כתר- שמעון אדף, שחתום על כמה מספרי המקור הטובים ביותר שיצאו השנה בסוגה הספקולטיבית. שני המועמדים המובילים השנה הם "עולם הסוף" של אופיר טושה גלפה ו"מציאות - המשחק" של גיא חסון. למרות שבשניהם לא חסרים פגמים, הם זכו להיענות מכובדת למדי בקרב הקהל שצפוי להצביע לפרס. אך אף על פי המבחר המשובח, בקטגוריות המקור יש משקל רב יותר לפופולריות של הכותב, שלעיתים אף עולה על האיכות של הסיפור, מה שמעמיד את "מציאות- המשחק" של חסון, כמועמד המוביל.





לידיעה זו התפרסמו  0  תגובות
תגובות

קישורים
פרס גפן

האגודה הישראלית מדע בדיוני ולפנטסיה


חדשות אחרונות
קולנוע
19/11/2010 זה שיר פרידה – ISF סוגר את שעריו
11/09/2010 עיבודים לרוב - והפעם המגדל האפל מאת סטפן קינג
14/08/2010 חרב אור הכחולה תגיע לקרן הכחולה
08/08/2010 הצצה בלעדית לטיזר של האוונג'רס
30/07/2010 הנוסע השמיני : ההתחלה

טלויזיה
17/10/2010 פרק השבוע של האקס מן - פרק 76 והאחרון
30/09/2010 פרק השבוע של האקס מן - פרק 75
27/09/2010 פרק השבוע של האקס מן - פרק 74
20/09/2010 פרק השבוע של האקס-מן פרק 73
10/09/2010 פרק השבוע של האקס מן- פרק 72

ספרים
06/09/2010 הוצאה מחודשת לצלל-אלף
30/07/2010 אן רייס משתגעת סופית
25/07/2010 ספר הנופלים של מאלאזן נסגר.
14/07/2010 הכבוד המיצרי
27/06/2010 והמנצח במדלית זהב... ניל גיימן

סיפורים
04/06/2010 נפתחה תחרות הסיפורים הקצרים על שם עינת פלג ז"ל לשנת 2010
02/05/2008 סקופ בלעדי ! פנטסיה 2000 ב-2008
12/09/2007 שנה טובה
09/08/2007 פרס גפן 2007 – הצבעה לשלב א'
06/08/2007 תחרות סיפורים שנתית – פרס עינת

קומיקס
22/07/2010 האם היו ערפדים בתורה?
13/07/2010 הארווי פארקר נפטר בגיל 70
15/07/2009 קומיקס וירקות לפרס אייזנר
05/07/2009 מייקל ג'קסון הקומיקס
03/06/2009 אלכס רוס ומייק קארי חוברים למען ה-Human Torch

מקומי
02/09/2010 להפחיד בעברית
26/07/2010 פסטביל אייקון מחפש כריש מכירות
24/05/2010 קול קורא להגשת אירועים לפסטיבל אייקון
28/11/2009 כנס מאורות בנושא אסטרונומיה ומדע בדיוני יוצא לדרך!
15/08/2009 מכרז לפעילות דוכן יד-שנייה באייקון

מסע בין כוכבים
15/05/2009 Q כאן
12/05/2009 צוות שחקני פרייזר עושים כבוד לסדרת וויאג'
11/05/2009 קפטן גים טי קרי דור ההמשך
05/05/2009 אבודים במסע בין כוכבים
17/04/2009 וכך זה התחיל

אנימה
02/09/2008   Voltron בדרך למסך הגדול
17/04/2008   Ghost in the Shell -3D
20/03/2008   פוניו לא סתם על הצוק
19/03/2008   'ננה' בין המועמדים לפרס טזוקה
16/03/2008   קיטארו למבוגרים

אימה
12/09/2007   שנה טובה
13/11/2006   הצצה ראשונה ל- The Hills Have Eyes 2
06/11/2006   מסורת לא שוברים - בהאלווין הבא - מסור 4
25/10/2006   זומבים זומבים ועוד זומבים ב''יום המתים''
24/10/2006   פינהד כפי שמעולם לא ראינו אותו

משחקי תפקידים
05/02/2010   כנס מבוכים ודרקונים, 28 בפברואר 2010
27/09/2007   טקטיקה - חנות משחקים חדשה בדיזינגוף סנטר
12/09/2007   שנה טובה
24/07/2007   כנס "קרא-קון" לשיטות משחקי תפקידים
26/02/2007   כנס ביגור

עתידנות
11/12/2008   הלו, שומעים אותי?
23/11/2008   פריצת דרך בהשתלות
05/11/2008   אנרגיה סולארית
31/10/2008   מטוסים גרעיניים?
24/10/2008   שמש נצחית בראש צלול

משחקי מחשב
25/07/2010   הטריילר החדש של DC universe
26/06/2009   מלחמת הכוכבים לגו
19/02/2009   Counter-Strike המשחק האהוב ביותר בישראל של 2008
18/07/2008   DC משיקה את DC Universe Online, משחק רשת מרובה משתתפים
14/06/2008   Old Republic 3?
כתבות אחרונות
קולנוע
איך למדתי להפסיק לדאוג ולאהוב את אבודים זהו.
חגי אלקיים
27/06/2010
שש שנים עברו-חלפו להן. שש שנים של שאלות, של תיאוריות, ובעיקר – של דמויות.

טלויזיה
פרק ראשון מ''בן אלמוות מאת רוג'ר זילאזני''
רוג'ר זילאזני (1937-1995)
25/12/2008
במהלך "שלושת הימים" נחרב כדור הארץ. בני האדם עזבו כבר מזמן את הערבות הרדיואקטיביות השוממות והפכו לנוודים, בני בלי בית, המתגוררים ביקום לא להם. רק מתי מעט, אידיאליסטים, מוזחים, שארית הפליטה, עושים את דרכם בין הצללים בחיפוש אחר אתמול שלעולם לא יחזור.

ספרים
ג'ובניק: סיפור אישי -רקע לאומי
עופר ברנשטיין
06/10/2008
כתבה חדשה ומעניינת של לא אחר מעופר ברנשטיין.

סיפורים
פנטזי.קון 2009
יוליה שנרר
11/08/2009
מציאות או פנטזיה?

קומיקס
צריך סוף לסיפור אהבה? ביקורת סרט
רז גרינברג
18/04/2008
מאז יצירת המופת הראשונה שלו, "Voices of Distant Star", נשמע קולה של חבורה צעקנית ונרגשת שהכתירה את הבמאי מקוטו שינקאי בתואר "מיאזאקי הבא". אם לשפוט על פי סרטו האחרון, "5 סנטימטרים בשניה", בקרוב מאוד נצטרך להודות שהם צדקו.

מקומי
אז למה להם פוליטיקה עכשיו? ז'אנר האימה כמבטא הלך רוח פוליטי
איתן גפני
16/05/2007
מאמרו החדש של איתן גפני על הזוועתונים החדשים של הקולנוע
טינה לאמריקנים: ביקורת על הטינה 2
איתן גפני
16/05/2007
איתן גפני חוזר עם ביקורת על הטינה 2 וסרטי אימה המבוססים על סרטי אימה יפנים

מסע בין כוכבים
Fuzion- the generic rules
אבי סבג
01/12/2006
חברת hero games יחד עם R. Talsorian איחדו כוחות כדי ליצור שיטת משחק אוניברסלית שתנצל את היסודות העקרונות שבשיטות הגיבור וב- Interlock (שיטת המשחק של R. Talsorian) ותתיך אותם לכדי שיטה פשוטה, גמישה, פתוחה אוניברסלית וחופשית, כלומר שתופץ חינם ברשת. התוצאה, כפי שנראה, היתה טובה משקיוו.

אנימה
כוח המחץ- התמונות
עומרי בר-לב
30/01/2009

אימה
מטאל גיר סוליד 4
עומרי בר-לב
20/07/2010
מטאל גיר סוליד, היא אחת מסדרות המשחקים הנחשבות ביותר שיש היום. הסדרה התחילה לפני יותר מעשרים שנה ועדיין רצה בהצלחה גדולה.

משחקי תפקידים

עתידנות

משחקי מחשב