להציל את איקון
אלי הרשטיין

אלי הרשטיין חזר מאיקון שהמוטו שלו כנראה היה "אירוע לכל חבר".

ראשית אני מוכרח להודות ש"פייר, אני מה זה מאוכזב".

בחודשים האחרונים נחפר לצד הסינמטק בור ענק שבו (למיטב ידיעתי הלא מוסמכת) אמורים היו לצקת את יסודותיו של הילטון-איקון בו היה אמור להתארח ניל גיימן בסוויטה הנשיאותית. לאכזבתי הרבה הגעתי לאיקון וגיליתי כי למרות כל המאמצים הפרוייקט לא הושלם במועדו. סביר להניח שכישלון בוטה זה ישפיע על החלטתו של ברנט ספינר האם להגיע לכנס הבא (סליחה פסטיבל...).

ולא רק הילטון לא היה שם. בכנס העשור לאגודה למדע בדיוני ולפנטסיה ציפיתי לפחות למופע משותף של הפילהרמונית והאופרה הישראלית. או אולי להכרזה על פסטיבל איקון כפסטיבל לתיאטרון חזותי (בינלאומי כמובן) בשיתוף פעולה בין הבימה לבין איגוד מפיקי ברודוויי. בנוסף אני יכול להבין שאת בואו של נשיא המדינה העדיפו לדחות השנה (מסיבות מובנות) אבל מה עם אולמרט או פרץ או אפילו קלינטון למשל. אני בטוח שזה היה יכול להביא עוד כמה אנשים בתחפושות שהיו חוגגים איתנו את איקון.

ולכן אני חייב לשוב ולומר, פייר, אני מה זה מאוכזב.

במקום זה קיבלנו כנס (סליחה פסטיבל) קטן למדע בדיוני, פנטסיה, משחקי תפקידים וכמובן פסטיבל קולנוע בין-לאומי שהתרחש בשמונה מוקדי פעילות שונים, שהתפרש על חצי מתל אביב רבתי ושכדי להגיע מקצה פעילות אחד למשנהו באמת הייתי צריך לקחת מונית (בחיי). פסטיבל הקולנוע בחיפה לא יכול היה להתגאות בכמות כה גדולה של אירועים ושמעתי שהם מתכוונים לשנות את מועדי ההתרחשות בשנה הבאה כדי להימנע מהתחרות של אייקון. אייקון 2006 היה גדול יותר, גבוה יותר, חזק יותר, מרשים יותר וגם יקר יותר מכל איקון לפניו. ויש לומר בכנות שהיכולת של קבוצת אנשים כה קטנה להרים אירוע כה מרשים היא יוצאת דופן בנוף הישראלי.



בין כנס לפסטיבל

בראשית ימיו היה איקון כנס מד"ב ופנטסיה שאיגד תחת כנפיו חובבים של הז'אנר שנפגשו, חגגו, צפו בסרטים ובהרצאות ויצרו אווירת קהילה תוססת – ובכן לא עוד! היכונו לביאת הפסטיבל. לפני שנים ספורות, כדי לקבל את תמיכת עירית תל אביב, הוחלט בהנהלת איקון להפוך את הכנס לפסטיבל. ולא שיש לי משהו נגד פסטיבלים אבל תסלחו לי אם מייד עולה לי לראש שירי מימון בחברותא עם קישקשתא.
הבעיה האמיתית במעבר מכנס איקון לפסטיבל איקון היא החצייה הברורה והבוטה של הקו, שאינו תמיד ברור, המפריד בין כנס קהילתי התנדבותי שנועד לשרת את קהילת החובבים לבין כנס מסחרי שמטרתו להביא רווחים מסחריים שונים לגופים המפעילים אותו. אינני יודע אם מי מכם שם לב אבל פסטיבל איקון כבר מזמן אינו בנוגע לקהילה.

כמה מספרים:

במהלך פסטיבל אייקון 2006 נערכו 191 אירועים באולמות לאורך שישה ימים פלוס עוד אי אילו סדנאות, מתחמים, סבבי משחקים ועוד - כאשר במהלך שלושת הימים המלאים של הפסטיבל היה הממוצע 50-70 אירועים ליום (אינני חובב של סימני קריאה מרובים אבל במקרה זה !!!!).
צוות המתנדבים של איקון השנה מנה עשרות רבות של מתנדבים (חלקם אגב הסתובבו עם מדבקות המבקשות לחסל אותם בטרם יתנדבו לאיקון הבא – אבל על כך בהמשך) שרובם לא תוגמל באופן נאות על השקעתם בכנס. באיקון חולקו השנה פרס איקון לזוכה בפסטיבל הסרטים הבינלאומי כמו גם פרס גפן בשלוש קטגוריות שונות.
אם נצא מנקודת הנחה שבכל אירוע באיקון היה מקום בממוצע ל-200 איש הרי שכדי למלא את איקון היו נחוצים כ-40,000 כרטיסים. לא רע עבור אגודות שמספר חבריהן הכולל אינו עולה על אלף איש. – אך התוצאה היא כמובן אולמות ריקים בחלק גדול מאוד (ויש לומר גדול מדי) מהאירועים.

כנס חברתי או פסטיבל מסחרי?

וחזרה להבדל בין כנס לפסטיבל. המטרה של כנס חברתי היא לקדם את מטרות הכנס. לקדם את הקהילה ולשמש מקום מפגש ובמה לדיון בענייני השעה. כמובן שגם גופים פילנטרופיים יעדיפו להרוויח כסף בכנס השנתי כדי לממן חלק מהפעילות השנתית השוטפת אך זהו רק תוצר לוואי. כנס חברתי נמדד בעיקרו בתרומתו לקהילה. ללא תרומה לקהילה לא יתקיים כנס חברתי. המטרה של פסטיבל מסחרי הוא לקדם מטרות מסחריות של מפיקיו. אם בפרסום ועידוד רכישת מוצרים ואם במכירות ישירות לקהל הרחב, פסטיבל מסחרי נמדד ביכולתו להביא רווח כספי למארגניו. ללא רווח כספי לא יהיה פסטיבל.
והשאלה הנשאלת היא היכן ממקם את עצמו אייקון?
ויש לומר זאת באופן ברור. אייקון איננו עסק מסחרי. הוא אינו יכול להיות עסק מסחרי ואם היה צורך לשלם משכורת מינימום לכל העוסקים במלאכה היה הכנס מפסיד כסף רב. אך בניגוד מוחלט לאמור כאן, הרי שמכנס לפסטיבל עולות השאיפות של מארגניו וחוסר הפרופורציה כבר מזמן יצא מכל פרופורציה. במקום למשל לקחת מעצב גרפי מתחיל שיעשה עבודתו בהתנדבות (וינפק אולי מוצר טוב פחות) – הבה ניקח מעצב בתשלום שיעלה מאות או אלפי דולרים. במקום להדפיס עוד גליון של המימד העשירי אפשר באותה עלות להדפיס תוכנייה מהודרת לאיקון. במקום לארח את ניר יניב שהוציא ספר ביכורים השנה בואו נביא את ניל גיימן ונשכן אותו במלון של חמישה כוכבים. והדוגמאות רבות.
המדובר בתהליך של התדרדרות מתמדת. אם באיקונים הראשונים התרחש הכנס בסינמטק ואולי בעוד מוקד של פעילות הרי שמשנה לשנה הופך העסק למורכב יותר ויותר, דורשני יותר ויותר וכמובן יקר יותר ויותר. האם ידעתם למשל שבפסטיבל איקון הראשון לא היה צורך במכשירי קשר שיקשרו בין הצוותים השונים?

אז כמובן שגיימן מביא פי כמה מבקרים מאשר יניב. כמובן שתוכנייה מהודרת היא דבר נחמד וחיובי, אבל כדי לממן זאת יש צורך ביותר אירועים, בתקציב גדול יותר, וכאן יש כבר לגייס חסויות מסחריות שלא בהכרח עולות בקנה אחד עם צרכי הקהילה. אין לי דבר וחצי דבר נגד דוכן גדול של צומת ספרים אבל לא ראיתי שם ספר אחד אותו לא יכולתי למצוא בשנים קודמות בדוכן של יואב מהתחנה המרכזית - שגם הוא היה שם השנה. אין לי גם דבר נגד אירועים גדולים אבל כדי להפיק אירוע בקנה מידה כה גדול יש צורך בצוות מקצועי מאוד של אנשים ומתנדבי הכנס – עם כל הכבוד הרב והפרגון שאני רוחש לעבודתם המסורה – פשוט קרסו תחת הנטל – והבלגאן חגג.
אתר הכנס עלה באיחור רב. התוכנייה נסגרה ברגע האחרון, כל דוכני הכנס הוזזו ברגע האחרון ממיקומם המתוכנן - ובסופו של דבר היתה תחושה שהצוות הניהולי פשוט לא מצליח להשתלט על העניינים.
די היה בהתבוננות קלה על פניהם של מתנדבי הכנס (או על חולצותיהם) כדי להבין ש-א. לאיקון הם כבר לא יתנדבו ו-ב. ודאי וודאי שלא יתנדבו לכנסים אחרים. אז כמובן ניתן להעסיק גם סדרנים בתשלום – אבל שוב כל זה עולה כסף רב.

לכל ההתנהלות הזו יש מחיר נוסף. הטענה המרכזית של המארגנים היא כי הסינמטק מערים עליהם קשיים הולכים וגוברים מדי שנה – אך מדוע לא?
בראשית הדרך ראה הסינמטק קבוצה של פעילים אידיאליסטים הפועלים לקדם מטרה תרבותית שבעיניהם היא נעלה. הוא נרתם לעזור למאמץ וגם התשלום שביקש היה סמלי. אך כאשר בסינמטק מתבוננים ורואים כיצד העמותות המארגנות את הכנס עושות כל מאמץ כדי למסחר את הפסטיבל, וגורפות אגב כך הון לא קטן על חשבון דוכני מכירה, חסויות מסחריות, ועוד אי אילו הטבות, מיהרו ראשיו לדרוש את חלקם בחגיגה.

אינני בא להטיח כאן בפני המארגנים את רשימת הבעיות שליוו את הכנס. אך עם כל הכבוד לצוות שמנהל את איקון כבר כמה שנים, האירוע הזה פשוט היה גדול עליהם. וכאן נכנס שוב עניין המסחריות. אם המדובר בכנס מסחרי, נא לשכור בבקשה חברת הפקות מקצועית שתטפל בבלגאן. אם המדובר בכנס חברתי, נא לחזור - ובדחיפות - לגבולות השפיות והטעם הטוב.


המחיר שמשלמות העמותות השונות, בשחיקת המתנדבים, בפגיעה בכנסים האחרים ובפעילויות הנוספות של השנה, בעומס ההופך תחביב לכמעט מקצוע – עבור חלק מהמתנדבים, ובפגיעה ברוח הקהילתית של האירוע – אינה שווה את המאמץ.
זוהי קהילה שוחקת בניה, קהילה הגורמת למצב בו סביב איקון אחד גדול ויפה תלויות כגרורות חמש או שש אגודות חובבים המתחרות זו בזו על הבכורה ואשר מרב תפקודן מוקדש להוד קדושתו ה"אייקון". רבותי, בהערכה גסה מונה צוות אייקון על מתנדביו, מנהליו, מארגניו וכו מספר רב יותר של מתנדבים מאשר פעילים בפועל בכל העמותות השונות במהלך השנה השוטפת גם יחד.

איקון הפך מכנס עבור הקהילה לנטל על הקהילה והדבר נובע בעיקר ואולי רק מחוסר הפרופורציה הבולט בין גודל הקהילה לגודל הכנס.

איקון הוא מפעל חשוב של עמותות, אגודות, מועדונים ועוד העושים את מלאכתם נאמנה בהביאם עוד ועוד אירועי תרבות בתחום המד"ב והפנטסיה (ומשחקי התפקידים והקומיקס והאנימה ומה לא). נראה כי כדאי היה למתן מעט את איקון הבא ואולי נגלה כי גם בחצי או רבע מהמאמץ שהושקע בזה האחרון ניתן להשיג כנס חברתי ואיכותי לא פחות – וכן, גם אני אתגעגע לגיימן.



גילוי נאות: הכותב הוא הבעלים והעורך הראשי של הוצאת הספרים ינשוף שהקימה דוכן בכנס איקון 2006.




לידיעה זו התפרסמו  41  תגובות
תגובות
1   העובדות שלך לא בדוקות
9:31:00  21/10/2006 מבקר באייקון   
ניר יניב התארח בכנס פעמיים (היה מנחה של פאנל יוצרים ישראלים בגלל שהוציא ספר השנה) וגם נתן הרצאה. המימד העשירי הודפס וחולק, וכך גם תוכניית הכנס. אחד לא בא על חשבון השני. דברתי עם הרבה מתנדבים (חלק מהם אני מכיר אישית) וכולם אמרו שישמחו להתנדב גם בפעם הבאה למרות העייפות. והבאת ניל גיימן וסופרים אחרים היא חלק מהמחויבות לקידום המד"ב בארץ - איך שאני רואה את זה. וכל זה לא בא על חשבון כגון אירוח יוצרים ישראלים ואף הפגשתם עם ניל גיימן, אינני רואה מה רע בכך?

עד כמה שאני זוכר תוכניית הכנס תמיד נסגרת ברגע האחרון, והשנה לא היתה יוצאת דופן. כך היה גם באייקונים הראשונים שבהם לא היה צריך מכשירי קשר.

וכאשר כל העובדות שהבאת במאמר פשוט אינן נכונות, ואפילו בדיקה לא טרחת לעשות, מדוע שאתייחס ברצינות לשאר דבריך וטענותיך. מי שלא בודק עובדות אולי גם לא חושב על שאר הדברים עד הסוף.

2   כן -אתה צודק - בדקתי
12:21:00  21/10/2006 אלי הרשטיין   
והאמת שגם לא מקימים מלון הילטון ליד הסינמטק.

המהות של המאמר היא שכאשר מתחילים לעשות אירוע בסדר גודל כזה הכסף הופך להיות במרכז העניין ולא צרכי הקהילה.

אם תרצה לומר דברים בשם אומרם ולהתייחס למהות - ולא לנהל התנצחות קנטרנית (הרי ודאי שניר הוזמן לכנס - גם אני הוזמנתי כאורח איקון לפני כמה שנים - וגם מתנדבים תמיד יהיו - ולאזאזל עם מי שנדרס בדרך) אשמח לנהל איתך דיון על העניין.

3   תסלח לי
15:38:00  21/10/2006 מבקר באייקון   
אבל כאשר מבססים את הטענות על עובדות צריך לבדוק את העובדות. האמירה שלך על הילטון איקון היתה בדיחתית בעליל. האמירה שלך על שאר הדברים לא. אמרת שדיברת עם מתנדבים שאמרו דברים ואני שמעתי את ההיפך. אמרת שלא חולק מימד בגלל התוכניה - והאמת הפוכה. אם אתה רוצה להדגים את מה שאתה אומר בהקצנות, תדגיש את זה. כמו שזה כתוב כרגע זה נראה שלא בדקת עובדות. העובדה שאתה מסביר את זה בתגובות וזה לא מובן מגוף המאמר רק מוציאה את המאמר לא ברור ולא צלול ולכן קשה להתווכח עם מה שכתוב בו כי לא ברור עם מה שכתוב הוא מה שרצה הכותב להגיד.

4   טוב, אולי הביקורת שלי אינה מובנת
17:27:00  21/10/2006 אלי הרשטיין   
יחד עם זאת, לעניין העובדה הנוספת שלך - המימד אמור להיות רבעון - שבשנים 2005-2006 ראה אור רק בשלושה גליונות בכל שנה. ב-2005 עוד טרחו להוציא גליון שלישי מוגדל במקום הרביעי החסר והשנה גם זה כבר לא. בלקסיקון שלי זה שם את תוכניית איקון כתחליף לגילין רביעי - אתה מוזמן אגב לא להסכים איתי.

5   שיהיה
20:06:00  21/10/2006 מבקר באייקון   
אני יודע שהיתה לי חוית אייקון מצוינת השנה ושראיתי הרבה אנשים מהקהילה השתתפתי בהרבה אירועים קהילתיים ושהיה כנס מאד קהילתי. היה האייקון הכי מוצלח שהיה והשתתפתי בכולם עד היום.

6   צודק...
20:59:00  21/10/2006 נד סטארק   
אני לא חבר באגודה והכנס היה לי מאד יקר. הרגשתי גם מוזר מאד לא כמו כנסים אחרים...

7   תיקונים רבים למאמרו של אלי הרשטיין מאת מנהל אייקון...
1:46:00  23/10/2006 אורי אביב  manager@icon.org.il 
לצערי המאמר רווי באי-דיוקים מחד ובטעויות מוחלטות מאידך. כל שנדרש היה לבדוק
אותם למול המארגנים... חבל שזה לא נעשה.

ראשית כל, אייקון הוא אכן אירוע גדול, גדול עד מאוד. אני חושב שכשיצאנו לדרך
אף אחד לא דמיין שיגיע למימדים אליו הגיע. אני חושב שזה נפלא ואות לגאווה מצד קהילת החובבים בארץ ובעיקר מצד פעיליה ומתנדביה - מראשון הפעילים הבכירים ועד אחרון הגופרים.

וכן, לא בהכל אנחנו מקצועיים ומקצוענים. מעצם היות אייקון מפעל התנדבותי, קורות תקלות שנובעות מחוסר מקצועיות. תקלות אלו קורות פחות ופחות משנה לשנה, בעיקר בעקבות *חזרתם* של אותם פעילים להפעלת אותם התחומים, עד כדי הגעה לרמת מקצועיות גבוהה מאוד בתחומם. נכון יהיה לומר שהחוויה האישית של כותב המאמר, כמציג דוכן מסחרי, העידה על חוסר מקצועיות מצד אייקון, לצערי. בעקבות חידושים שונים בהפקה עצמה, נושא הדוכנים לא טופל בצורה מיטבית ואכן נפלנו מהשנים הקודמות. בחלק גדול מהתחומים: מרצים, חומרי הקרנה, לוגיסטיקה, מחשוב, עיצוב, גרפיקה ותחומים רבים נוספים, אייקון רק התמקצע ותחושה זו של אירוע גדול מאוד שמתקתק, אני משוכנע שהורגשה ע"י רבים וטובים. אם את זה כותב המאמר מכנה "התדרדרות", אני מקווה להמשיך ולהתדרדר, ולראות לאיזה גבהים אפשר להתדרדר הלאה. וכן, אני יודע שעדיין היו הרבה דברים שלא תקתקו במאת האחוזים והפריעו בוודאי לחלק מהקוראים, בנקודות מסוימות. ראוי לציין שבכל אירוע יש "פאשלות", גם ב"פסטיבלים מסחריים" וגם ב"סימפוזיונים בינלאומיים" קורה שמרצה מאחר או מקרן לא עובד, אולם תמיד חשוב ללמוד את הטעויות ולהשתפר בשנה הבאה.

עכשיו להעמדת דברים על דיוקם...

1. כנס / פסטיבל ותמיכת עיריית ת"א
שטויות במיץ. למתג את אייקון כ"פסטיבל" זו החלטה שהתקבלה בצוות המנהל של אייקון בלי שום אילוץ מצד עיריית ת"א. ההחלטה התקבלה כי זה היה הדבר הנכון לעשות. "פסטיבל" זה אירוע הרבה יותר מושך ופתוח מאשר "כנס". "פסטיבל" קל יותר
לשווק החוצה לקהל הרחב, לשווק החוצה לנותני חסות ומשתפי פעולה, ו"כנס" נשמע רציני ומכובד מדי. המונח convention כמו שחובבים מכירים אותו בארץ ובחו"ל, פשוט לא מתרגם טוב בעברית, ו-conventions כמו שאנחנו מכירים מחו"ל פשוט לא קיימים בארץ.

ועכשיו, אני וודאי אקבל ביקורת, לדעתי בעיקר מכותב המאמר ולא מרבים אחרים, על הביטויים "הקהל הרחב" ו"לשווק החוצה לנותני חסות". אייקון הוא בראש ובראשונה המקום שבו קהילת החובבים לא רק נפגשת בינה לבין עצמה, אלא מציגה את
מרכולתה ואת תוכנה הנפלא לקהל הרחב. אייקון הוא *המקום* שבו אנו מקדמים ומשווקים את תחום החובבות שלנו, את היצירה הישראלית שבו, את הנושאים שאנו רוצים להדגיש החוצה, לקהל הרחב. זה *המקום* שבו האגודות והארגונים השונים זוכים להגדיל את מספר חבריהם, מעבר לחידוש השנתי. זה *המקום* שבו אנו זוכים לחשיפה התקשורתית הנרחבת ביותר לאורך כל השנה. זה *המקום* שבו אנו מסוגלים, בזכות הקהל הרחב המתענין בתחום ומגיע בהמוניו, לגייס נותני חסות שיאפשרו לנו להרים את
האירוע הזה על תכניו הייחודיים. זה *המקום* שבו ארגונים שונים נרתמים ע"מ לשתף עימנו פעולה ולקחת חלק בפרויקט - מגופים ממשלתיים ועד עמותות שונות. כל זה נכון היות ואייקון הוא האירוע הגדול ביותר בתחום המד"ב / פנטסיה בארץ לאורך השנה. ולכן חשוב למתג אותו בצורה נכונה ונבונה, ע"מ שיתאפשר לנו למקסם את כל מה שהצגתי. לכן הוא מוצג
כ"פסטיבל" ולא כ"כנס", אבל זה ממש זוטא. אייקון הוא האירוע שתיארתי. אם הוא פסטיבל, סימפוזיון, קרקס או קומקום, זה לא משנה. העיקר שהוא מצליח לקום ולעשות את זה בכל שנה מחדש.

2. קהילתי או מסחרי?
שוב, שטות. "מה עדיף, כמות או איכות?". עצם השאלה מעידה על
מגמתיות.
מרכז העשייה של אייקון הוא תכניו. מה הם תכניו? מעבר למדע בדיוני, פנטסיה ומשחקי תפקידים, כלומר? כשאני אומר תכנים אני מתכוון ל...

א. אורח כבוד מחו"ל (כי מרגע שהגענו להישג הזה פעם אחת, לא לעמוד בו שוב יהיה ירידה ברמה למול הקהל, וחבל שכך. מה גם שמדובר בעוגן תוכני שהוא הרבה יותר מרק אורח הכבוד - האורח מושך יחסי ציבור, מושך חסויות ויותר מזה, מושך קהל ומעביר
את "הפסטיבל" לרמה אחרת מבחינת איכות)

ב. הפקות בימתיות - לטעמי אחת התרומות הגדולות של אייקון לקהילה, בכך שהוא גורם
מאפשר ליוזמות שכאלו לקום ולהתהוות במסגרתו. זה תחום חדש (יחסית) ויש לו עוד מקום לגדול, ללמוד ולהתפתח.

ג. סרטים - בשלוש השנים האחרונות הוחלפו מקומם של הסרטים ההוליוודיים הישנים
בטרום-בכורות ובמבחר סרטים בינלאומי, במסגרת "פסטיבל סרטים בינלאומי" (וכן, זה
המונח הנכון). ניכר מנתוני הקהל שזו הצלחה.

ומה ועוד בלי שאפרט יותר מדי? הרצאות אקדמאיות (שמציגות את תחומי העניין בצורה המכובדת ביותר למול הקהל הרחב מחד ולמול הקהל והקהיליה האקדמית מצד שני), הרצאות בתחומי החובבות השונים (ואם זה לא קהילתי, אני לא יודע מה כן), הקרנות פרקים מסדרות אהודות (שהשנה באופן תקדימי היו *בחינם*, אולי זה יותר קהילתי מההרצאות על באפי וסטאר טרק, אבל רק בקצת), אירועי חוצות מיוחדים, יריד דוכנים (תכלס, גם זה "אירוע") ועוד ועוד ועוד.

אז התכנים, הם קהילתיים? מסחריים? ניתן דגש על כמות או על איכות? הם יותר קומקום או שפשוט צריך יותר חציר כדי שזה ייראה כמו שצריך?

מרכז העשייה של אייקון הם התכנים. התכנים נובעים מרצון הקהילה, בראש ובראשונה - כפי שמובעים ע"י נציגי הארגונים השונים בצוות המנהל של אייקון. יותר חשוב מזה - כפי שמובעים ע"י האנשים שניגשים לצוות המנהל של אייקון עם יוזמה, מוטיבציה ורצון ואומרים "אני רוצה לעשות כך וכך", "אני מעוניין לקחת אחריות על ההפקה הזו או האירוע הזה". כשזה נעשה מבעוד מועד, זה בד"כ קם.

התכנים האלה כולם עולים *כסף*. אייקון הוא מפעל שמטרתו העיקרית הם התכנים, אולם הוא נדרש להרוויח מספיק כסף לא
רק בכדי לכסות על הוצאותיו, אלא ע"מ להרוויח כסף שמיועד להפעלת שלושת הארגונים
המפיקים לאורך השנה. זה אומר שאייקון נדרש להרוויח סכומי כסף משמעותיים, אחרי שכיסה על על הוצאותיו. (מעולם לא היו פני הדברים השונים, אייקון רווחי הוא המטרה החל מהכנס הראשון, למרות הטענה השגויה של מחבר המאמר). ככל שירוויח אייקון יותר כסף, כך לארגונים יהיה כסף לאורך השנה להפעיל פעילויות נוספות ופרויקטים נוספים לטובת חבריהם בפרט וקהילת החובבים בכלל. אם כבר - בהמשך לטענה אחרת של המחבר,
אייקון פחות רווחי בשנת 2005 (אולם עדיין רווחי, אל דאגה) ייתכן והיה הגורם לכך שלא יצאה חוברת "מימד" נוספת בשנת 2006, אבל זה כבר השערה שלי. אני מניח שייתכן ואלו אחד הגורמים.
גורם אפשרי אחר הוא חוסר בחומר או בחוסר בזמן של פעילי "המימד" עצמם (שבינם לבין פעילי אייקון אין חפיפה, אגב), אבל לקשור בין התוכניה של אייקון או אייקון בכלל להוצאת "המימד", מעיד על חוסר הבנה יסודי של התהליכים.

3. נקודה קטנה לגבי מספרים...
למען הדיוק, באייקון היו קרוב ל-300 אירועים. יכול להיות שיותר, לא ספרתי. אם מכלילים את מנחי המשחקים והמרצים באייקון במסגרת האוכלוסיה
ההתנדבותית, נגיע לכ-300 איש, לא מספר עשרות. בצוות המארגן של אייקון (מה נקרא "סגל") נכללו כ-15 איש החל מינואר 2006 ובסוף אייקון הוא מנה קרוב ל-50 איש. לגבי מספר המבקרים באירועים - פה כותב המאמר קצת הגזים. למעט שלושה אולמות
גדולים יותר (420, 377 ו-200 מושבים), כל האולמות וחדרי הפעילות הם של 80 איש
ומטה. לגבי הטענה על אולמות ריקים, הטענה כמובן שגויה, כחלק גדול מה"עובדות"
שמובאות במאמר. אם המחבר לא נכח באף אחד מאירועיו של ניל גיימן, צר לי. אם הוא
לא נכח באף אחת מההפקות הבימתיות, גם כן. אם לא נכח באירועים המלאים באשכול-פיס
או בהקרנות המרכזיות בפסטיבל הסרטים, כנ"ל. בהרצאות האקדמיות באולם סינמטק 2,
דיטו. מרביתם של האירועים שציינתי היו עמוסים בקהל. לא שכל האירועים היו סולד-אאוט, לצערי הרב כמובן שלא, אבל לא כל אירוע יכול להיות מנצח, ויש מספר אירועים שהנוכחות בהם הייתה דלה, בפרט כשיש מבחר די
גדול של אירועים לבחור מהם בכל שעה ושעה. אבל זה רק ממקצע אותנו בבחירת התכנים לשנה הבאה.

4. מכשירי קשר, הוצאות גרפיות ושאר סעיפים תקציביים שהוצגו כדוגמאות... כולן מופרכות מהיסוד. הכותב לא היה מעולם מעורב בהחלטות תקציביות של אייקון, לא מכיר את התקציב או את השיקולים השונים וגם לא שאל עליהם אף אחד מהמארגנים, כך שבאמת, אבל באמת, הכל שטויות.

5. אתר ותוכניה..
אתר אייקון עלה לאוויר ביוני 2006, אנשים רבים שמו לב לכך, אולי כותב המאמר לא. תוכניית האירועים עלתה חודש לפני אייקון וכמעט ולא היו בה שינויים מרגע עלייתה ועד אייקון (סתם לשם השוואה, התוכניה של פסטיבל חיפה הוצגה באתר הפסטיבל שבוע-שבועיים לפני האירוע. התוכניה של פסטיבל הקומיקס, כשבועיים לפני, ואלו פסטיבלים שיש בהם, בסופו של דבר, פחות אירועים מאשר אייקון...).
תוכניית הפסטיבל המודפסת, מטעמים שונים, הגיעה לפסטיבל ליומו הראשון. זה מצער, זה לא תוכנן כך מההתחלה, אבל זה גם לא ממש חדש - כך היה פחות או יותר בכל אייקון מתחילתו. יחד עם זאת, חוברת לו"ז הופקה כשלושה שבועות לפני אייקון, נשלחה ל-6000 מנויי הסינמטק, 25,000 מנויי טיים-אאוט ופוזרה בלא מעט מיקומים כשבועיים לפני הפסטיבל.

ולסיום...

יש עוד כ"כ הרבה שגיאות במאמר, אבל ע"מ לתקן את כולן כנראה נדרשת סדרת מאמרים ולא תגובה אחת ארוכה-מאוד-מאוד. היה חכם אם כותב המאמר, גם אם בדעתו לכתוב מאמר של דיעה אישית, היה בודק משהו מ"עובדותיו" לפני שיביך עצמו בפומבי או סתם יגרום נזק.

ובכל מקרה, למעט רטינתו של אדם אחד מריר שמייחל לתקופות הטובות של פעם, הרוב המוחץ של הקהל ושל קהילות החובבים הרבות והמגוונות הצביע ברגלים, הגיע לאייקון ונהנה מאוד במהלכו. כך מעידים האולמות המלאים ומכירות הכרטיסים, כך מעידים הדוכנים המסחריים והכנסותיהם הנאות, כך מעידים אנשי הסגל שביניהם רבים שכבר בסוף אייקון תהו מתי מתחילים לעבוד על האירוע הבא וכך גם מעידים המתנדבים שמעונינים לדעת כיצד הם יכולים לעשות עוד למען אייקון, ולא "רק" להתנדב.

מרבית הפידבק שאנו מקבלים מעיד על שביעות רצון מהקפיצה שאייקון מבצע משנה לשנה, כי הדרך היחידה שיש לנו היא למעלה וקדימה. כן, זה קשה. כן, זה מאתגר, כן, זה דורש הרבה, אבל מרגע שהגענו למקום שבו אנו נמצאים, לעשות פחות, זו פשוט אינה אפשרות. זו תבוסתנות. אפשר לעשות דברים בצורה שונה, אבל אף אחד לא ממש רוצה לחזור למקום שהיינו בו לפני 5 שנים.
ההתפתחות של אייקון היא טבעית, מאירוע של ברנז'ה מצומצמת לאירוע מקצועי יותר ויותר שמושך יותר ויותר קהל, זה פחות כייף במובנים מסוימים, אבל זה גם מספק ברמות אחרות.

8   מר אביב היקר
3:14:00  23/10/2006 אלי הרשטיין   


אני יכול להתווכח איתך על ה"עובדות" שאתה מציג אך לא אעשה זאת משני טעמים.
הראשון הוא ששוררת ביננו חוסר הסכמה על חלק מהעובדות ועל פרשנותן – ולא תהיה לנו ברירה אלא להסכים על חוסר הסכמה. ושנית, מכיוון שאני מוכן לקבל את העובדות שלך בלי ויכוח מכיוון שגם אם כל מה שכתבת כעובדות הוא נכון אין זה משנה את ההרגשה שאיקון 2006 היה כנס מרשים, אבל גדול מדי.

אולי כדאי שאדגיש שהמאמר שלי כוון גם אלייך ואל הנהלת הכנס, שאני מסיר את הכובע בפני כמות העבודה, ההשקעה והמסירות שהפגנתם במהלך הכנס. אני חושב שאיקון הוא מפעל חשוב שראוי שיימשך עוד שנים רבות. אך אני סבור שגם עבור הנהלת הכנס, כנס קטן יותר ושפוי יותר יהיה משהו שכיף להיות בו ולא משהו שהוא עוד סוג של עבודה זמנית.

אך בחזרה לעובדות, מכיוון שבניגוד לעובדות, אותן כאמור אני מוכן לקבל, מה שאינני מוכן לקבל היא המסקנה שאליה הגעת – היינו "מרגע שהגענו למקום שבו אנו נמצאים, לעשות פחות, זו פשוט אינה אפשרות. זו תבוסתנות." – לצערי הרב, תחושה זו של מגאלומניה משיחית שאני בטוח שאתה מאמין בה בכל נימי נפשך פשוט אינה נכונה. ראשית כי תמיד יש עוד אפשרויות אפילו אם אורי אביב אינו רואה זאת כך. ושנית מכיוון שהנה כבר עולה לה אפשרות שונה ומנוגדת והיא שלעניות דעתי איקון האחרון היה גדול מדי לצורכי הקהילה.
אם אני היחיד שחושב כך מן הסתם על איקון הבא להיות גדול יותר וללכת בדרכך ולהתחרות בפסטיבל ישראל. אם אינני היחיד שחושב כך, אולי כדאי להשקיע מחשבה בדרכים שיהפכו את איקון הבא לכנס טוב יותר.

ולעובדות בפעם האחרונה, ובהתייחס לכמה מהעובדות שאליהן דילגת

כמה חברים יש במועדון סטארבייס 972, באגודה למדע בדיוני ובעמותה למשחקי תפקידים? – אני מבין שהערכה של כ-1000 איש שחברים בכל העמותות היתה מגוחכת. (אולי בספירה כוללת יש יותר אבל חלקם חברים ביותר מעמותה אחת)

כמה כרטיסים היו צריכים להימכר כדי למלא את איקון – אני מבין שההערכה שלי של 40000 היתה כה רחוקה מהמציאות שלא היה כדאי להתייחס אליה.

כמה מתוך כרטיסים אלו אכן נמכרו? – אולי בכלל היו מעט מדי אירועים והביקוש גבר על ההיצע?

או אולי סתם טריביה קטנה - כמה עלתה הגרפיקה לכנס, שכן על פי הדרך בה פסלת את דברי הרי שאני חייב התנצלות לאומן שעשה את עבודתו בהתנדבות.

ושאלה אחרונה – לשיטתך, האם אייקון האחרון, על כל מורכבותו והכאב ראש הכרוך בו היה אכן רווחי הרבה יותר מאיקונים שנערכו לפני שלוש או חמש שנים?


9   הרבה דברים כבר כינו אותי, מגלומאן משיחי עוד לא...
10:52:00  23/10/2006 אורי אביב  manager@icon.org.il 
לשאלותיך...

1. מספר החברים בארגונים...
לשלושת הארגונים המפיקים יש בין 1000 ל-1500 חברים, תלוי בשנה. מעולם לא טענתי אחרת.

2. אף אחד מעולם לא מניח תפוסה מלאה בכל האולמות בכל הזמן. אף אחד בהנהלת אייקון לא מצפה תפוסה של 377 איש בסרטי בוקר בסינמטק. אגב, גם בפסטיבלים אחרים לא מניחים זאת. רבע מזה זו הצלחה יפה, ובחלק מסרטי הצהריים הייתה תפוסה של מחצית ממספר זה, וזה מגניב. ובו בזמן מרבית האירועים האחרים היו בתפוסה של בין 60-100 אחוזים גם כן (הרצאות באשכול, חדרי ההקרנות באשכול שהציגו פרקים בחינם היו עמוסים, סדנאות החץ וקשת וסדנאות האסטרונומיה בפלנטריום, משחקי התפקידים בעירוני ועוד...) וכל זאת בזמן שלא מעט אנשים מטיילים ומסיירים בלובי של הבניינים, במתחמי החוצות, משחקים במבוך, בזירה, סוקרים את תכולתם של הדוכנים או נמצאים בתור החתימות. את נתוני מכירת הכרטיסים אתה גם רוצה?

3. סעיף הגרפיקה שהעלית הוא מגוחך לא בגלל המספרים, אלא בגלל חוסר הידע שלך. חלק מהגרפיקה של אייקון מבוצע ע"י סטודיו גרפי מקצועי עוד משנת 2000, וחלק ממנו מבוצע ע"י פעילים בהתנדבות מאז ועד היום. אל דאגה, אתה לא חייב התנצלות לאף אחד.

4. ולשיטתי...
ראשית כל, אייקון ללא ספק רווחי יותר ממה שהיה לפני 4 שנים ויותר, וביותר ממובן אחד.
בראש ובראשונה, וזה הכי חשוב לטעמי, הוא מספק *הרבה יותר* לקהל המבקרים שלו. כשמבצעים עוד סוג של פעילות, מוסיפים עוד רצועת תוכן ושומרים על המאזן - כלומר מוסיפים עוד פעילות, משקיעים בה והיא לא פוגעת ברווחים - שהרי עשינו משהו טוב. הוספנו עוד סוג של פעילות, שמשכה עוד אנשים, ריצתה עוד אנשים וייצרנו עוד תפוקה חיובית, ואת זה עושים בכל שנה מחדש. אם זה סדנאות חץ וקשת, המבוך, הפקות בימתיות וכל מיני אירועים אחרים. ובסופו של דבר, אם אייקון ממשיך להרוויח סכומי כסף נאים עבור עמותות האב שלו, מה כי טוב. הוא אכן עושה זאת, היות וזו אחת ממטרותיו הראשיות, אבל כפי שכתבתי בתגובה המקורית שלי - המטרה הראשונה של אייקון היא התכנים.

10   יו!
7:07:00  24/10/2006 ניקי  k_dora@yahoo.com 
ברגע של חולשה, טרחתי לקרוא את כל זה והיה כמעט שווה! להפתעתי - יש פה גרעין של ביקורת מעניינת, אם כי היה קל יותר להקשיב לה אם לא היתה מתחבאת בין נושאים לא קשורים ושלא חשבו עליהם עד הסוף (וכאילו, אם לא היתה מופיעה באכסניה הנוכחית, ואם לא היתה באה מאדם שבד"כ מספק אתנחתאות קומיות כגון סיפור אי הבחירה של ארז אברמוביץ').

אני אחדד: אני לא יכולה להתייחס ברצינות לטענת המסחריות-מול-קהילתיות כשהיא לא מגובה בעובדות, או ליתר דיוק, מגובה בעובדות לא נכונות (אין קשר בין ההליך שבו מודפסת התוכניה לבין ההליך שבו מודפס המימד; המתנדבים חוזרים שוב מדי שנה, והתלונות המשועשעות על העבודה הן חלק מהקטע ותמיד היו). שנית, לאחר שראיתי מה הלך מאחורי הקלעים, אני גם לגמרי לא יכולה להסכים שהמערכת של אייקון התפרקה תחת העומס השנה, כי פשוט... זה לא מה שקרה. שלישית, הביקורת הזו, כמו ביקורות דומות, לא טורחת להזכיר את האירועים ה*קהילתיים* וה*חינמיים* שנוספו השנה, מהקרנות הפרקים עד הרצאות המבוא. עוד סימן לחוסר רצינות.

אבל כן, יש מצב שהיו יותר מדי אירועים, וספציפית יותר מדי אירועים במקביל. וגם יש מצב שצריך להגביל את גודל הצוות, אם כי לא מהסיבות המצוינות כאן (כמישהי שלא חברה באף אחד מהארגונים, היחס בין אייקון לשאר הפעילויות לא מעניין אותי; אם לעמותות יש בעיה עם זה, שינסו לחשוב איך מחקים את ההצלחה של אייקון בתחומים אחרים). אני אישית אבקש שיחשבו על הנושא מחדש לקראת השנה הבאה.

11   האכסניה הנוכחית?
7:52:00  24/10/2006 ניר  telor1@walla.co.il 
יש לך איזו בעיה ספציפית עם האתר?

אם כן, אשמח אם תפרטי.

12   האכסניה הנוכחית, למי שלא שם לב,
12:09:00  24/10/2006 ניקי   
כבר נתנה במה לכמה וכמה דעות מתלהמות/מיותרות/מצחיקות שלא בטובתן הקשורות לאייקון ולאגודה. בוא נגיד שכשאומרים לי "יש מאמר על אייקון ב-ISF", התגובה הראשונה שלי היא לא "יו, הוא בטח רציני, מושקע ופרודוקטיבי, אני רצה לקרוא".

13   למרות שאני מסכים בגדול עם התחושה של מחבר המאמר
14:52:00  24/10/2006 גל  galhaimovich@yahoo.com 
על כך שאייקון הוא קצת יותר מדי גדול גם לטעמי. אבל כמו שכבר ציינו לפני, רוב ה"עובדות" שאלי הביא כאן הן אינן נכונות ומעידות על חוסר ידע בנושא.

14   כמה מהעובדות כבר תיקנו לפני...
15:41:00  24/10/2006 אסטרונעמי  astronomi23@yahoo.com 
אבל אני חייבת לציין שהתפוצצתי מצחוק לגבי עניין המתנדבים.

כשהתנדבתי בשנת 98' לאיקון הראשון, ביקשו ממני עוד ועוד משמרות כי לא היה מספיק מתנדבים. כשניהלתי את איקון 99' היו קצת יותר, אבל בשום פנים ואופן לא מספיק. המתנדבים נדרשו לתת הרבה יותר מדי שעות והתלוננו שהם כורעים תחת העומס. כשהפכתי להיות אחראית מתנדבים - בכנס שאתה ניהלת, זוכר? - הייתי צריכה לערוך עשרות ומאות שיחות טלפון כדי להשיג מתנדבים, והרבה מהם לא התנדבו שוב. דווקא ב-2003 הכל הפך להיות יותר קל, עם הפיכת איקון לפסטיבל והגעתו של אורסון סקוט קארד, והחל מאז הבעיה היא לא למצוא מתנדבים, אלא למיין את מאות הבקשות שמקבלים האחראים. חלקים נרחבים מהסגל של הכנסים מורכב ממי שהיו מתנדבים בכנסים הקודמים, ורצו לא רק להתנדב שוב אלא להשקיע יותר באיקון.

כשהגעתי השנה עם ניל גיימן לפגישה עם המתנדבים פגשתי את הקבוצה הגדולה והמאושרת הזו, ומלבד להתרגש עד כלות מהגיעו של גיימן, המתנדבים שמכירים אותי מתקופת היותי האחראית עסקו בלספר לי שהם עדיין מתנדבים, ומאושרים עד הגג. הם מרגישים שיש להם מסגרת חברתית. חלקם הסתבבו עם המדבקה, וצחקו איתי שאי אפשר לגרום להם להפסיק להתנדב עד שיהרגו אותם. כן, הם אוהבים את זה כל כך.

כך שאנא, לפני שאתה מכניס מילים למתנדבי איקון, בדוק איתם מה המצב. אני דיברתי אישית עם למעלה מ-30 מתנדבים, וראיתי יותר מ-70 באותה פגישה. עם כמה מהם ערכת ראיונות כדי לקבוע שהם כורעים תחת הנטל או לא יתנדבו יותר?

15   לגל ולכל המגיבים שלום רב,
15:50:00  24/10/2006 אלי הרשטיין  anakin@isf.co.il 

מאחר וכה רבים טוענים כאן כנגד העובדות, הרי שברצוני להבהיר שלמרות שאני מוכן לקבל את התיקונים – וזאת מכיוון שזה ממש לא משנה אם היו 210 אירועים באייקון או 300 (ואגב עובדות, היו באייקון בדיוק 191 אירועים שהופיעו בתוכנייה, "פלוס עוד אי אילו סדנאות, מתחמים, סבבי משחקים ועוד ועוד אירועים נוספים" – וזאת בדיוק כפי שאמור בכתבה) כדי לבסס את המאמר – אם משהו מבסס אותו הוא שהיו 300 אירועים ולא 191 – הרי שאין זה אומר שאני מסכים עם התיקונים.

העובדות המהותיות שהובאו במאמר מדוייקות ביותר. מספר הכרטיסים לאירועים היה כ-40000 ואולי יותר. מספר חברי כל העמותות עומד כיום על כ-1000 איש. היו בממוצע כ-50-70 אירועים בשלושת ימי הפעילות המלאים של אייקון. היו עשרות רבות של מתנדבים – וכאן אני מקבל את התיקון אולי אפילו מאות (שוב עובדה שרק מחזקת את האמור בכתבה) רוב המתנדבים לא תוגמל כיאות (ורק כדוגמא – עד כמה שידיעתי מגעת חברי ועדת פרס גפן לא היו אורחי אייקון!!! אלא רק יו"ר ועדת פרס גפן).

אני שב ואומר ברייש גליי, אייקון מנוהל כבר מספר שנים בבזבזנות מיותרת. אין שום צורך בגרפיקאי חיצוני המקבל ממון רב (ומסתבר שגם בעובדה זו שאורי אביב כה זילזל בה צדקתי). אין שום צורך בתוכנייה מהודרת בצבע מלא. אין שום צורך בשמונה עד עשרה אירועים במקביל בכל שעה נתונה. אין שום צורך במאות רבות של מתנדבים. אל תטעו לחשוב; כל הביזבוז הזה בהחלט משפיע על רווחיות הכנס, ובהחלט משפיע על היכולת של האגודה למשל להוציא מימד נוסף בשנה.

כמובן שניתן להיטפל לעובדות שוליות ולפסול על סמך העובדה שהכנס מבזבז את כספי הציבור על גרפיקאי מקצועי כבר שש שנים ולא בפעם הראשונה את כל המאמר. (אגב בשום מקום לא רמזתי אפילו שזו הפעם הראשונה אלא אמרתי מפורשות שהמדובר בבעיה מתמשכת)

להערכתי, וכאן כבר המדובר בהערכה בלבד ואכן אין לי כל ידע בנושא, אם נמכרו רבע מהכרטיסים שהוצאו למכירה הרי שהמדובר בהישג גדול לאיקון – אך גם מורה על הבזבוז הגדול של משאבים. ואשמח מאוד אם אורי אביב יכניס לכאן ולו נתון אמת אחד – ויפסיק להצהיר הצהרות כלליות.

העובדה שמישהו דיבר עם מתנדב מרוצה ולכן טוען שלא היו כאלו שאינם מרוצים מזכירה את הבדיחה על השודד שבתגובה לשלושה עדי ראייה שראו אותו פורץ לחנות, אומר; "מה הבעיה, אני יכול להביא 50 איש שלא ראו אותי".

ודבר אחרון, אין לי דבר וחצי דבר נגד הבאת אורחים מחו"ל – רק שהדבר עולה כסף רב ולדעתי עומד ביסוד היציאה מהפרופורציה של כל העסק. אם ניל גיימן או כל סופר אחר היה רוצה להגיע ולממן כאן את שהותו – אני הראשון שאריע הידד.

בשורה התחתונה, הנתונים בכתבה הם מדוייקים ברובם ואלו שאינם מדוייקים – גם אינם רלוונטיים באמת לעניין. אשמח לקבל כמה תגובות ענייניות ולא רק תגובות קנטרניות.

16   אתה קיבלת תגובות עניניות
16:26:00  24/10/2006 מבקר באייקון   
כל התגובות התייחסו ישירות למה שטענת בכתבה. העובדה שהמגיבים לא מסכימים אתך לא אומרת שהתגובות קנטרניות. העובדה הברורה ביותר היא שלא בדקת שום דבר לפני שכתבת את המאמר (נעמי דיברה על 30-70 מתנדבים שנפגשה אתם, לא אחד) ועכשיו אתה צועק חמס כשטוענים שלא בדקת את העובדות. מזכיר את הבדיחה על מי שרצח את הוריו ומבקש רחמים מבית המשפט כי הוא יתום ומסכן. נו באמת.

17   שתי תגובות קצרות
17:27:00  24/10/2006 אלי הרשטיין  anakin@isf.co.il 
לנעמי

ראשית את התגובה הקודמת כתבתי בטרם קראתי את זו שלך. אני דיברתי עם כמה וכמה מתנדבים בכנס – ודאי שלא 30 או שבעים וקיבלתי רושם הפוך – יחד עם זאת אני מוכן לקבל את התיקון שלך. אבל מעבר לצחוק הגדול שהצלחתי לעורר בך, האם לא נראה לך שאיקון השנה קצת יצא מפרופורציה? האם לא נראה לך שאירוע שיתרחש בארבעה או חמישה מוקדי פעילות עם "רק" 100 מתנדבים לא יהיה קל יותר לתפעול (שלא לדבר על גיוס מתנדבים) ויחד עם זאת אפקטיבי ונאה כמו איקון הנוכחי? לי אייקון הנוכחי נראה כמו הגזמה פרועה אבל אולי זה רק אני.

לכל מי שלא מסתתר מאחור הכינו מבקר באייקון

אני לא מתכוון להמשיך ולצעוק אין לי אחות. בתגובה הקודמת עברתי אחת אחת על העובדות הרלוונטיות, ואלו שלא היו מדוייקות רק חיזקו את טענתי כאשר תוקנו, אין לי שום כוונה לשוב ולעשות זאת.

18   קודם כל, כמו שהסבירו לך, אין קשר בין
17:33:00  24/10/2006 גל   
המימד לבין אייקון או התכניה שלו. הסיבה שיש רק שלושה מימדים השנה היא שלא קיבלנו את התמיכה של מנהל התרבות.
והתכנייה של אייקון היא הפנים של הכנס. אפשר גם להדפיס תוכניה על נייר A4 במדפסת ביתית. אבל זה יראה עלוב, לא ידידותי ויראה על חובבנות (להבדיל מחובבות).

ואין שום סיבה שועדת פרס גפן תקבל כרטיס אורח. אלו פעילי האגודה שאינם קשורים ישירות לאייקון.

19   אני לא יכול להתווכח עם כל העובדות כאן
17:37:00  24/10/2006 דורון   
אני רק יכול להגיד שנהניתי מאוד באיקון האחרון וגם באלו שלפניו. השנה באמת היו המון אירועים אבל חלקם הגדול לא עניין אותי. החוויה שלי היתה שווה באיקון הזה ובזה של שנה שעברה למשל ואינני יודע להגיד מה היה הגודל של אייקון בשתי השנים בהשוואה - אבל לי כמשתתף זה ממש לא שינה הרבה.
העניין הוא לא כמה אירועים יש אלא להיפגש עם אנשים, לראות קצת סרטים והרצאות ולקנות את הספרים בדוכנים. ומהבחינה הזו באמת אירוע קטן יותר גם היה מספיק.

20   תרשו לי לתקן טעות קטנה
18:30:00  24/10/2006 pazro  apiecefromgod@gmail.com 
באייקון השנה היו בדיוק 338 אירועים.

בנוסף קשה לי להבין אך מהטענה כי היו רק 50-70 אירועים ביום במשך שישה ימים אפשר להגיע למספר 191 .

21   למה להתקיל את אלי עם העובדות. הן רק מפריעות
19:15:00  24/10/2006 מבקר באייקון   
לו לצייר את המציאות. לא פעם ראשונה שזה קורה לו.

22   אני רק יכול להגיד
21:56:00  24/10/2006 זיו   
בתור מתנדב זה מספר רב של שנים,
שהמתנדבים חוזרים על עצמם כל שנה (מלבד תוספת של חדשים)
שאני וכל מי שיוצא לי לדבר איתו, כן מרוצים
שהתלונות אם ישנן, תמיד מעטות ולא גדולות
בסך הכל מתנדבים מרגישים שהם מתוגמלים כראוי

יכול להיות שמי שדיברת איתם נרשמו מאוחר ולא נשארו להם כרטיסים כמעט

23   תגובה מחול
23:16:00  24/10/2006 ארן רהט  oren.rahat@gmail.com 
כמי שניהל כנס איקון "בימים הטובים ההם" והתנדב בעוד כמה כנסים ב"ימים הטובים ההם". וכמי שהתנדב בכנס עולמי ובכנסים מקומיים בארה"ב אני רוצה להגיד לאלי שלמרות שאני לא הייתי באיקון הרלוונטי הביקורת שלך מראה על חוסר הבנה ברור של הנושא.

*תמיד* יהיו חובבים שחוקים. (בכנסים בארה"ב זה תופעה מאד ידועה. המתנדב נשחק יוצא לכמה שנים "חופש" ואז חוזר. או לקוח תפקיד מאד לא מאתגר)
*תמיד* יהיו בדיחות ומדבקות של "תהרגו אותי לפני שאני מתנדב שוב. ושוב..." זה חלק מהותי מהווי החובבים. זה חלק ממה שמייצר את "גאוות היחידה" שלהם.

חלק גדול מהחלום של רבים מאד מהחובבים בארץ הוא להרגיש חלק מהקהילה העולמית של החובבים. והדרך היחידה לרבים מאד מבינהם שלא יכולים להרשות לעצמם לנסוע לחול היא הבאת אורח מחול. אם לאיקון יש את היכולת הזו, זה מימוש מטרה חשובה ביותר.

כל כנס מצליח (סליחה פסטיבל) הוא גדול ומכיל הרבה מאד אירועים. הרעיון הוא שכך נותנים להרבה קהילות שוליים מקום. והצלחת איקון מאפשרת אירועים יותר אינטימיים כמו פאןקון.

לגבי חוסר הפרופורציה בין פעילי הכנס חברי האגודות ומבקרי הפסטיבל, שוב זו תופעה ידועה מאד בארה"ב, והיא היתה תמיד חלק מאיקון. עוד מאיקון 98 ואפילו בסקטור972. (אני הגעתי אל סקטור כמבקר ונשארתי להתנדב בפירוק).

אורי אביב ואני לא ראינו עין בעין ומן הסתם גם לא נראה עין בעין בעתיד, ולעתים קרובות הגישה שלו לגבי מידע מאחורי הקלעים שלנו אין מטרידה אותי. אבל מ*כל* מה שאני רואה בדיווחים על איקון ברשת (כתבות באתרים של הקהילה, כתבות באתרי חדשות, בלוגים של מבקרים בכנס. היכולת להביא אורחים חדשים) אין ספק שאיקון נעשה מקצועי (במובן החיובי) משנה לשנה ומספק יותר חוויות ויותר אפשרויות ליותר מבקרים.
וזו בעצם אחת המטרות הראשיות של כל הפעילות החובבית. לחשוף את הדבר הנפלא הזה שנקרא מד"ב וכו' לכמה שיותר אנשים.
אה לגבי מכשירי קשר? הלוואי שהיה לי אותם באיקון 98. פשוט לא היה לנו כסף בשביל זה.
ושוב מהדיווחים שאני מקבל, אין לי ספק שהכנס היום הוא יותר איכותי. ולפי דעתי גם יותר חברותי כי הוא מאפשר למבקרים למצוא חברים שהם עוד לא ידעו שיש להם בתחומים כמו אנימה וכו'.

24   ועוד משהו לגבי הבאת אורח הכבוד:
9:46:00  25/10/2006 גל   
להזכירך, אחת ממטרות האגודה היא להביא סופרים מחו"ל. פסטיבל אייקון נותן לנו כיסוי כלכלי להבאת הסופרים, כי להביא אורח לכנס אחר, כפי שכבר נעשה נסיון בבדיון הראשון, יביא להפסד כספי.

25   באשר למימד העשירי
13:18:00  25/10/2006 גרומיט   
נדמה לי, אלי, שלא ברור לך אופן המימון של "המימד", מכיוון שמה שכתבת בתגובה 4 היה חסר כל שחר.

המימד העשירי אמור לצאת פעמיים בשנה, וכך הוא אכן יצא בשנים הראשונות לקיומו. הכסף שאפשר את זה בא משני מקורות - דמי החבר של חברי האגודה, וההכנסות מאייקון.

לפני שש שנים (נדמה לי), האגודה פנתה אל מנהל התרבות במשרד החינוך והשיגה מימון שאפשר את הרחבת הגליונות בקרוב לחמישים אחוז, רכישת זכויות תרגום לסיפורים מ-F&SF והגדלת מספר הגליונות לשנה משניים לארבעה. בפועל, רק שנה אחת או שנתיים יצאו ארבע גליונות, ואילו בשאר השנים בוטל גליון הקיץ בגלל שביתות שעיכבו את העברת ההקצבה ובשנה שעברה בגלל בעיה ארגונית במערכת. בכל המקרים עד כה פיצינו על כך בגליון מורחב באייקון.

השנה המצב היה אחר. האגודה איבדה את הסיוע של מנהל התרבות - שאמור בגודלו הנוכחי לממן גיליון וחצי של המימד. התוצאה המיידית היתה שאת גליון הקיץ לא יכולנו להוציא, וגם לא להפיק גליון מורחב. הקשר לאייקון? לא קיים, מצטער.

אנחנו מקווים שבשנה הבאה האגודה תחזיר לעצמה את תמיכת מנהל התרבות. אם לא, קרוב לוודאי שנצטרך לחזור להדפיס שני גליונות בשנה בלבד, ולסמוך על הכנסות טובות במיוחד מכנסים (כפי שמסתמן שקרה באייקון הנוכחי. נדע יותר פרטים אחרי שיתקבל דו"ח כספי סופי של הפסטיבל) כדי לממן את השלישי.

אייקון מתנהל בשנים האחרונות באופן כמעט אוטונומי, כששלושת הארגונים השותפים בהפקתו מספקים לו את כוח האדם ואת הקווים המנחים, ומצפים להרוויח ממנו כמה שיותר כסף למימון פעולותיהם השוטפות (למשל "המימד העשירי"). היות שכך, אין שום טעם לקחת הוצאות ספציפיות של אייקון (הפקת התוכניה) ולהעמיד אותן מול פעולה מקבילה של אחד הארגונים השותפים באייקון (המימד). זה פשוט לא עובד ככה. למעשה, גם הגודל של אייקון לא בהכרח קשור להכנסות שמממנות את המימד העשירי, אלא הרווחים הכוללים של הפסטיבל/כנס שתלויים בראש ובראשונה באיכות הניהול, בשיקול הדעת של המנהלים, וגם במזל. ממה שראיתי, הוצאת התוכניה השנה נעשתה עם לא מעט שיקול דעת, ובכלל זה מכירתה במחיר סמלי ועל ידי כך הקטנת הבזבוז שהיה בשנים הקודמות. לא זה מה שיקבע אם יהיה גיליון שלישי השנה (הרביעי, כאמור, תלוי בכל מקרה במנהל התרבות) או לא.

עד כאן לגבי המימד והתוכניה. השאלה אם ראוי להחזיר את אייקון לממדים צנועים יותר היא שאלה רצינית - אבל אחרת.

26   אני לא מסכים עם הנקודה המרכזית של אלי
13:45:00  25/10/2006 שחר   
נעזוב לרגע את אי בדיקת העובדות של כותב המאמר וחוסר הידע המסתמן שלו בנושא כיצד הדברים עובדים בכנסים ובאגודות השונות.

הנקודה שלו היתה שראוי להחזיר את אייקון למימדים צנועים יותר. ואני שואל: למה? אייקון גדול יותר הוא אייקון שמציע יותר אפשרויות לקהלים השונים שהוא מושך אליו. אייקון גדול יותר הוא אייקון שמספק מפגש חברתי גדול יותר וכתוצאה מכך מרחיב את הקשרים הקהילתיים גם בין האנשים וגם בין ארגונים (גם כאלה שלא שותפים בהכרח בניהול הכנס. אייקון עם סופר אורח מו"ל הוא אייקון שמנסה ואולי גם מצליח לפרוץ לקהלים רחבים יותר מאשר הגטו הרגיל של קוראי מד"ב ופנטזיה, וזה אינטרס לא רק של אייקון אלא של כל הוצאת ספרים שעוסקת גם בהוצאת מד"ב ופנטזיה. אייקון גדול יותר ומקצועי יותר מספק שירות טוב יותר לקהליו, כי מנהליו - גם אם רשמית הם מוגדרים כחובבים - כבר התמקצעו בניהול אירועים מהסוג הזה. איך שאני לא הופך את זה והופך את זה - אייקון גדול יותר הוא גם אייקון טוב יותר. בל נשכח שאייקון הוא לא הכנס היחיד. קיימים במשך השנה גם כנסים קטנים ו"קהילתיים" יותר (עולמות, ביגור, בדיון, פאנקון) שעונים על הצרכים שהעלית. אייקון הוא בנוסף לאותם כנסים ולא במקומם. אייקון גדול יותר גם טוב יותר להוצאות הספרים: בדוכני אייקון נמכרים יותר ספרי ז'אנר וזו בוודאי תוצאה רצויה להוצאות ספרים שעוסקות בתחום. השנה גם ראיתי כי גם בצומת וגם בסטימצקי היו לרגל אייקון מבצעים גם בחנויות על ספרי מד"ב וזו תוצאת לוואי מבורכת של אייקון גדול ומהוקצע יותר. אני רק מקווה שאייקונים בשנים הבאות ידעו לשמור על הרמה שהגיעו אליה ולא יהפכו לקטנים יותר. הקטנת אייקון תהיה פגיעה אנושה בקהילה ובאפשרות שלה להרחיב את עצמה.

27   מתנדבים באייקון
17:05:00  25/10/2006 ליאת שחר א. כח אדם אייקון 2006   
אני חוששת שיש איזה בילבול בהגדרה שלך למתנדב.
יש את המתנדבים שמניעים את הפסטיבל במילוי תפקידים שונים ומשונים ממכירת כרטיסים ועד גופרים. זו האוכלוסיה שאני אחראית עליה ואני משערת שזו גם האוכלוסיה שאתה מתכוון אליה. רובם הם מתנדבים שחוזרים להתנדב שנה אחרי שנה ובהחלט מתוגמלים כראוי. אני יכולה רק לנחש שאין לך מושג מה מקבלים מתנדבים אילו ואפילו לא כמה זמן אורכת משמרת התנדבות.
חברי ועדת פרס גפן הם לא מתנדבי של אייקון (לפחות חלקם לא, לפחות אחד מהם התנדב כבר במספר כנסים ופסטיבלים, כולל הנוכחי).
היו קצת יותר ממאה מתנדבים כאלו, וזה כל מה שדרוש כדי למלא את התפקידים השונים. מוקדי הפעילות השונים כמעט ולא דורשים תוספת מתנדבים.
כפי שנעמי כתבה, אין שום בעיה בגיוס מתנדבים, להיפך, כל שנה אני נאלצת לפתוח רשימת המתנה לא קטנה להתנדבות בפסטיבל.

אני מודה לך על רצונך להקל עלי את תפקידי, אבל באמת שאין צורך.



28   לכל המסכימים ולאלו שאינם מסכימים
19:47:00  25/10/2006 אלי הרשטיין   
צר לי שאני חוזר שוב ושוב על אותה המנטרה אבל כן, אני עדיין חושב שאייקון של למעלה מ-300 אירועים הוא איקון מוגזם, פלצני ומיותר.

האם יש אנשים שמרוצים מכך? קרוב לודאי שכן, האם יש כאלו שחשבו שתחילת הכתבה שלי רצינית והתחילו בתוכניות להקמת הילטון-אייקון? סביר להניח.

זה לא משנה את העובדה שעם כל הכבוד וההערכה הרבה שאני רוחש לצוות המארגנים על עבודתם, הרי שהקפיצה מעל לפופיק היתה הפעם מרשימה באמת.

אין שום צורך באיקון כה מגאלומני - אלא אם כן הסיבה היא שיש כל כך הרבה מתנדבים שפשוט צריך למצוא עבורם תעסוקה...

תשקיעו את אותו המאמץ ותחלקו אותו על פני שני כנסים - אני מבטיח לכם שהמבקר מהרחוב לא ירגיש בהבדל ומספר המבקרים, גם אם יפחת (מה שלא בטוח), הרי שודאי שלא יפחת בחצי או אפילו בעשרים אחוז.

ולבסוף הערה למבקר הראשי שלי מר "מבקר באייקון", מדוע אתה מסתתר מאחורי שם שאיש אינו מכיר? האם זה מתוך חשש שאם תזדהה בשמך (האמיתי כמובן) יבהיר הדבר את הסיבה שאתה חוזר לכתבה הזו כל כך הרבה פעמים? אולי למשל יש לך אינטרס קטן באייקון?

לסיכום, ומתוך סכנה שאני חוזר על עצמי, אייקון הוא מפעל חשוב מאוד אבל קצת פחות נפיחות וקצת יותר צניעות לא יזיקו.

29   300 אירועים
20:27:00  25/10/2006 שחר   
מה מיותר ופלצני ב 300 אירועים? 300 אירועים מבטיחים לקהילה הרבה מבחר, אפשרות להעניק אירועים נישתיים יותר לתתי הקהילות במסגרת אירוע מרכזי אחד, וזה לבדו תורם יותר ויותר לקהילתיות שאתה כה חס עליה. קשה לי מאד להבין את נקודת המבט שלך. פרט לזה לא ענית לתגובה שהשארתי, וחבל. היו שם הרבה נקודות עניניות שאתה העלית, ואף אחת לא היתה קנטרנית.

30   אלי הרשטיין
21:29:00  25/10/2006 לשחר,   

ההתייחסות שלך אכן עניינית ולא רמזתי אחרת. באשר ללמה לא 300 אירועים? נתחיל בזה שתשאל את עצמך בכמה אירועים בדיוק היית באייקון. אין לי ספק שאיקון צריך להיות הכנס הגדול של השנה, עם מבחר תכנים, עם שפע של אירועים אבל אם הקהילה מונה אפילו 2000 או 3000 איש, הרי שכל אחד מהם יבקר בממוצע ב3-4 אירועים הרי שמדובר בגג של 10000 מקומות בכנס. (שוב יכולים להתווכח איתי על העובדות ולא אלו אינן עובדות אלא הערכות).
ואני שב ואומר שאורי אביב למשל יכול היה לתת לנו נתונים על כמה כרטיסים נמכרו באייקון.
אם זה נכון הרי שניתן להסתפק בפחות אירועים ועדיין ליצור מגוון ועניין רבים. אייקון 2003 למשל (ובכוונה אני משווה את פסטיבל גיימן לפסטיבל אורסון) היה קטן יותר ומוצלח לא פחות – ולתחושתי האישית הרבה יותר.
זה שיש הרבה אירועים עם מעט משתתפים בכל אירוע לא משפר איכות של כנס – והאמת שהנוסחא ההפוכה של פחות אירועים שיהיו מלאים יותר כן יכולים לשפר אותו.
יתרה מזאת, איקון קטן יותר יהיה עדיין אייקון גדול אך יהיה מקצועי יותר מכיוון שיהיה קל יותר לתפעול ולניהול. ואם אתה שואף למצויינות – מה בדיוק בכמות גדולה של אירועים מבטיח את המצויינות הזו. המקסימום שריבוי אירועים מבטיח הוא יותר אירועים שבהם יהיה קהל קטן מאוד.

31   כל אדם נכנס ל3-4 אירועים?
10:12:00  26/10/2006 כל   
ביום, אולי.
באייקון שעבר באתי רק לערב וחצי ונכנסתי לארבעה אירועים.
אם הייתה לי האפשרות לבלות באייקון לכל אורכו, הייתי נכנס לפחות לארבעה אירועים ביום. לפחות!
כך שנראה לי שההערכות שלך לא מדוייקות, בלשון המעטה.

ושוב, כמו שאורי אמר - לא כל האולמות הם של 200 איש. יש אירועים שמוגבלים למשתתפים בודדים (למשל משחקי התפקידים), יש הרצאות בכיתות עירוני או באשכול, שמוגבלות לכמה עשרות משתתפים (עד 80, נדמה לי), וכמו שאורי ציין, ברוב האירועים היתה תפוסה של 60-100% שזה פשוט מצויין.

32   לאלי
12:13:00  26/10/2006 שחר   
לפי דבריך הטענה שלך נסמכת על הערכות ולא על עובדות. אם זה כך מדוע שאתייחס אליה ברצינות? הנתונים שהופיעו פה דיברו על תפוסה ממוצעת של 60-100 אחוז, וזה ממוצע מצוין. אתה מעריך אחרת ולא אומר על סמך מה, ואז מגבש דעה שמסתמכת על ההערכות חסרות הביסוס שלך. זאת אומרת שאתה מדבר על תחושת בטן שלך - לגטימי - אבל הנתונים שהוצגו פה מלמדים אחרת.

על פי תחושת הבטן שלי אייקון דווקא היה מוצלח יותר השנה, ואם הנתונים שהציג פה אורי אביב נכונים (ואין סיבה להאמין שלא) המסקנה חייבת להיות הפוכה משלך.

33   שאלה למארגני אייקון:
12:33:00  26/10/2006 חיליק  hilik@walla.co.il 
אז בסופו של דבר - כמה כרטיסים נמכרו? כמה משתתפים ששילמו על כרטיס להקרנה/הרצאה/אירוע הו?

34   אורי אביב הציג פה נתונים
13:50:00  26/10/2006 שחר   
מדוע אתם בוחרים להתעלם מהם?

35   משהו שאני לא מבין
14:38:00  26/10/2006 זיו   
אם אתה כל כך מעדיף אירועים קטנים כמו פאנקון או אפילו עולמות (שהוא בסביבות רבע מהגודל של אייקון), אז מה כל כך איכפת לך שאירוע ענק כמו אייקון מתרחש אחת לשנה?
הקהל נהנה, אנשים שרוצים לפגוש אורחים מחו"ל, זוכים לעשות זאת.
איפה פה הנזק?
אולי פשוט עדיף שבמקום לבוא לאייקון, תבוא לעולמות? ככה תקבל כנס בסדר הגודל שאתה רוצה, לא תרגיש שהכנס גדול עלייך, ואם כן? אז לך לפאנקון במקום.
נותן לך מילה אישית שלשם לא יסתנן אף אורח גדול מחו"ל...

36   נתונים...
14:59:00  26/10/2006 אלי הרשטיין   
אורי אביב לא הציג בתגובתו ולו נתון מספרי אחד מדוייק. הכל היה במספרים של רוב האירועים, חלק מהאירועים, ומקצת מן האירועים.

אני בטוח שאיקון השנה היה רווחי. זו כלל אינה הנקודה. אם איקון היא אירוע של חברת תיאטראות ישראל, הרי שלא היתה לי שום בעיה איתו. מכיוון שאז היה ברור שהכנס הוא כנ מסחרי המיועד להביא רווחים - ומי אני שאומר לחברה מסחרית כיצד למקסם את הרווחים שלה.

כאשר המדובר בעבודה התנדבותית של מאות אנשים המשקיעים מזמנם ומרצם להפקת אירוע קהילתי, רצוי לשאול את השאלות הללו גם אם הן אינן נעימות לאוזן.

ואגב עובדות, אנא בטובו, יואיל אורי אביב לספק מספרים מוחלטים מאוד פשוטים:

1. כמה כרטיסים נמכרו באייקון?
2 כמה כרטיסים הוצאו למכירה באייקון?

אם התוצאה תורה על 80% מכירת כרטיסים (בדיוק בין 60-100%) מכירה של כרטיסים באייקון כולו אני מוכן להתייצב באייקון הבא ולאכול את הכובע שלי ברוטב חרדל. ואוסיף ואומר שאני מקווה שאדרש לעשות זאת.

יחד עם זאת, איך קראת לזה? תחושת בטן: אורי אביב יימנע מלהציג כאן את המספרים הללו.

למה?

אני מותיר לכם לנחש.


37   כיוון ששמי מופיע בטקסט של אלי, הריני להגיב:
15:15:00  26/10/2006 NY   
אני, כסופר מד"ב ישראלי ובכלל, חושב שיש הצדקה מלאה להביא סופרי מד"ב מחו"ל כאורחי כבוד, ועיני לא צרה במלון של גיימן, בטיסה שלו ובצוות הליווי שלו (למעשה, עינו צריכה להיות צרה בי - אני יכול לבקר את נעמי מתי שבא לי). אני שמח להתארח באיקון בעצמי ולהרצות שם, ועשיתי זאת בשלושת או ארבעת הכנסים האחרונים, כולל השנה. גם גיא חסון וורד טוכטרמן התארחו באיקון השנה והעבירו סדנאות, והיה גם אירוע הסופרים הישראלים עם הגר ינאי, אופיר טושה-גפלה, שמעון אדף, יואב אבני, ורד ואנוכי. בקיצור, לאנשי ספרות המקור היה יצוג הולם ביותר באיקון השנה, ואני מאמין שמצב זה של העניינים ימשך גם בשנים הבאות.

(את מעט ההשגות שיש לי לגבי הכנס העברתי ישירות לאחראים, ובאופן כללי אני מעוניין להדגיש, שוב, כמה מקצועית היתה התנהלות אנשי הכנס מולי בתפקידי כמרצה.)

כמובן, אם תקום יוזמה לארח אותי במלון חמישה כוכבים למשך איקון ולארגן לי צוות ליווי לא אתנגד לכך כלל, אם כי צריך לקחת בחשבון שק' מאד בררנית בנוגע לאוכל ושאין לדעת מה היא תעשה אם מישהי תבקש ממני לחתום לה על החזה, אלא אם כן צפיתם לא מזמן ב"פארק היורה", ואז אתם יודעים.

38   וואו, איזה פתיל ארוך
15:49:00  26/10/2006 רני  rani.graff@gmail.com 
לפני שאגיב לכתבה - גילוי נאות: הוצאת "גרף" - שאני קשור אליה בעבותות - העניקה השנה חסות לכנס.


ועכשיו דעתי שלי, שמנוגדת לדעתו של אלי:

כנס גדול יותר, שמאפשר יותר אירועים - וכפועל יוצא - יותר בחירה לקהליו, זה דבר טוב. זה אפילו דבר נהדר. אייקון השנה היה מבחינתי אייקון טוב יותר, מקצועני יותר ועונה טוב יותר על צרכי הקהילה ומעבר לה.

"מעבר לה" הוא דבר מאד חשוב. מעבר לה פירושו שיש פריצה גם לקהלים נוספים, שיש פריצה של של הז'אנר אל מעבר לגבולות המוכרים, שיש מקום לגידול בקהל החובבים - וזה דבר נפלא.

אייקון קיבל השנה, לא מעט בזכות גודלו ואורח הכבוד שלו, חשיפה הרבה יותר גדולה בתקשורת מאשר בשנים קודמות. אייקון קיבל ביטוי במקומות שהם מעבר למתחם הסינמטק - אשכול - אריסון. ניתן היה לראות מבצעים על ספרי ז'אנר ברשתות הספרים השונות, גם כאלה שלא היו מיוצגות במתחם עצמו, וזה כשלעצמו מועיל למי שמוציא גם ספרי ז'אנר. זה לבדו מקדם את המד"ב והפנטסיה בארץ (אחת ממטרותיה המובהקות של האגודה מיום שהוקמה, והאגודה שותפה בארגון אייקון).

אייקון השנה היה מקצועני יותר כמעט בכל תחום. היה מושלם? וודאי שלא. אבל אף פעם לא יהיה מושלם - אין דבר כזה. לעומת זאת התחושה היתה של מכונה משומנת שעובדת היטב, התחושה היתה שיש המון אירועים מענינים בכל זמן נתון. התחושה היתה של פסטיבל סרטים שמעניק מבט מקורי ומענין למה שקורה בתחום בעולם כולו (ולא רק באמריקה), והשנה - לראשונה - גם היה ניתן לצפות בפרקי סדרות אהובות בחינם אין כסף, בגלל שאייקון גדל והתמקצע כל כך. שירות נהדר לקהילה, וזה לא היה היחיד.

לא ישבתי לספור את מספר האירועים בכנס, לא ראיתי כמה אנשים נכנסו לכל אירוע ואירוע. מבחינתי זה גם לא רלוונטי. באירועים שהייתי בהם היתה תפוסה מלאה למדי. בפאנל הסופרים הישראלים האולם היה כמעט מלא, וכך גם בכמה אירועים נוספים (וזה מבלי להזכיר את אירועי גיימן שמלאו את אולם אריסון הגדול עד אפס מקום)

הבאתו של סופר נחשב היא בעיני דבר בעל חשיבות עליונה. אם אנו רוצים להציג את הפעילויות שלנו גם לעולם הגדול (ואנו רוצים, אוהו כמה שאנו רוצים) אנו חייבים להמשיך במסורת הזו. רק עכשיו, כשבקרתי בוורלדקון הענק בלוס אנג'לס (אייקון די קטן לעומתו, אגב, וגם הוא אירוע מקצועני לחלוטין שמאורגן על ידי חובבים) ראיתי עד כמה שזה חשוב. טים פאוארס, למשל, טרח לספר לכל מי שעבר על מה שקורה פה, והיה גאה מאד בביקורו כאן בשנה שעברה. אורסון סקוט קארד טרח לספר לטים פאוארס מה הולך כאן וטים הגיע מוכן ועכשיו ממשיך להפיץ עלינו שמועות נפלאות בארה"ב. גם סופרים אחרים שלא היו פה כבר שמעו עלינו, כולל גיימן עצמו. החשיבות של הבאת סופרים לארץ היא לא רק כלכלית, אלא הרבה מעבר לה.

רוברט צ'רלס וילסון, שעדיין לא ביקר פה, שלח לי דוא,ל לאחר ש"סחרור" זכה בפרס גפן בוא אמר לי שמשפחתו גאה בו יותר על הזכיה בגפן מאשר בהוגו (טוב, הם כולם יהודים אז אולי זה לא נחשב, אבל בכל זאת מראה על כיוון).

אייקון קטן יותר לא יכול לגרום לגלים שכאלה בעולם, ויש להם חשיבות רבה. והחשיבות הזו תורמת גם לקהילה או הקהילות שלנו.

אז אני לא יודע כמה כרטיסים נמכרו ומה היתה התפוסה בכל אירוע ואירוע, אבל מבחינתי זה חסר חשיבות. מה שחשוב הוא שאייקון לא רק תורם יותר לקהילה כשהוא גדול יותר (וכן, תמיד יש מקום לשפר דברים) ומקצועני יותר, הוא גם פורץ לאט אבל בטוח את גבולות הגטו, וזה לבדו שווה את כל הענין.

חוץ מזה? חוץ מזה היה כיף ממש גדול. אני, באופן אישי, נהנתי השנה מכל דקה באייקון.

39   אוי, אלי, אני מצטערת -
16:50:00  26/10/2006 ניקי   
נסיון יפה, עם הדרישה למספרים והכל, אבל זה עדיין לא ברמה של "זה לא דמוקרטי לא לבחור בארז ליו"ר האגודה". כאילו, אתה לא יכול להרגיל אותנו לאיכות מסויימת של קומדיה ואז לתת לנו חומרים פושרים.

40   מה בדיוק הבעיה?
14:00:00  03/11/2006 לורד סקץ'   
אייקון "מוגזם" ו"מגלומאני"? כל עוד אייקון מושך מבקרים, רווחי, ומספק עניין לאנשים מהקהילה ומחוצה לה, איפה הבעיה בדיוק?

איך אירוע יכול להיות בזבזני ורווחי בעת ובעונה אחת?
איך אירוע יכול להיות "גדול מדי" אם הוא מכיל את כל המבקרים שמגיעים אליו ככל שהוא גדל?
אייקון גדול יותר מספק עניין ליותר ויותר אנשים, מתוך הקהילה ומחוצה לה. העובדה היא שמספר ומגוון האירועים גדל, ויש להם קהל. כנראה שהרבה אנשים שהם לא מתוך הקהילה באופן ברור גם מגיעים. מדוע לנסות ולהחזיר את אייקון לתוך ה"גטו" שבו הוא היה?
אירועים קהילתיים היו ויהיו - כמו פאן-קון, בדיון, מסיבאפי ושלל מפגשים שמארגנים תאים שונים ברחבי הארץ.

אייקון הוא משהו אחר.
כן, אייקון הוא כנס גדול. אני אישית נרגש ושמח לפגוש סופרים מהעולם שהיו גיבורים שלי במשך שנים, ומודה לאייקון על שהוא מגשים חלומות כאלה שוב ושוב. ולא רק לי.
אם היית מסתכל על פניהם הזורחים של כל חובבי גיימן שזכו לראות אותו פנים מול פנים, לא היית יכול להתייחס לכך כאל עניין מסחרי ומיותר.

אייקון הוא מה שהוא. כל עוד יהיה עניין מצד הקהל שאייקון יגדל (והפאנדום שלנו, ברוך ה', גדל משנה לשנה ומצטרפים אליו צעירים רבים) אייקון יגדל. אישית, קשה לי להאמין שהוא יכול לגדול מעבר למה שהיה השנה, אבל מי יודע. אייקון כבר הפתיע אותנו.
אישית, אחרי עשר שנים של כנסים שבהם השתתפתי בקביעות, אני מחכה לראות המ יהיה באייקון הבא.

גילוי נאות (שוב): השנה הייתי חלק מסגל איקון. זה לאחר זנים רבות בהן הייתי מבקר קבוי ופסטיבל ולקחתי חלק בהתנדבות.

41   לא ברור לי לשם מה צריך להציל את אייקון
0:28:00  11/11/2006 יעל   
זה היה האייקון הטוב ביותר שהשתתפתי בו מאז שהתחלתי ללכת לאייקון מתישהו ב 2001 או 2002.



לתחילת הכתבה
 

חדשות אחרונות
קולנוע
19/11/2010 זה שיר פרידה – ISF סוגר את שעריו
11/09/2010 עיבודים לרוב - והפעם המגדל האפל מאת סטפן קינג
14/08/2010 חרב אור הכחולה תגיע לקרן הכחולה
08/08/2010 הצצה בלעדית לטיזר של האוונג'רס
30/07/2010 הנוסע השמיני : ההתחלה

טלויזיה
17/10/2010 פרק השבוע של האקס מן - פרק 76 והאחרון
30/09/2010 פרק השבוע של האקס מן - פרק 75
27/09/2010 פרק השבוע של האקס מן - פרק 74
20/09/2010 פרק השבוע של האקס-מן פרק 73
10/09/2010 פרק השבוע של האקס מן- פרק 72

ספרים
06/09/2010 הוצאה מחודשת לצלל-אלף
30/07/2010 אן רייס משתגעת סופית
25/07/2010 ספר הנופלים של מאלאזן נסגר.
14/07/2010 הכבוד המיצרי
27/06/2010 והמנצח במדלית זהב... ניל גיימן

סיפורים
04/06/2010 נפתחה תחרות הסיפורים הקצרים על שם עינת פלג ז"ל לשנת 2010
02/05/2008 סקופ בלעדי ! פנטסיה 2000 ב-2008
12/09/2007 שנה טובה
09/08/2007 פרס גפן 2007 – הצבעה לשלב א'
06/08/2007 תחרות סיפורים שנתית – פרס עינת

קומיקס
22/07/2010 האם היו ערפדים בתורה?
13/07/2010 הארווי פארקר נפטר בגיל 70
15/07/2009 קומיקס וירקות לפרס אייזנר
05/07/2009 מייקל ג'קסון הקומיקס
03/06/2009 אלכס רוס ומייק קארי חוברים למען ה-Human Torch

מקומי
02/09/2010 להפחיד בעברית
26/07/2010 פסטביל אייקון מחפש כריש מכירות
24/05/2010 קול קורא להגשת אירועים לפסטיבל אייקון
28/11/2009 כנס מאורות בנושא אסטרונומיה ומדע בדיוני יוצא לדרך!
15/08/2009 מכרז לפעילות דוכן יד-שנייה באייקון

מסע בין כוכבים
15/05/2009 Q כאן
12/05/2009 צוות שחקני פרייזר עושים כבוד לסדרת וויאג'
11/05/2009 קפטן גים טי קרי דור ההמשך
05/05/2009 אבודים במסע בין כוכבים
17/04/2009 וכך זה התחיל

אנימה
02/09/2008   Voltron בדרך למסך הגדול
17/04/2008   Ghost in the Shell -3D
20/03/2008   פוניו לא סתם על הצוק
19/03/2008   'ננה' בין המועמדים לפרס טזוקה
16/03/2008   קיטארו למבוגרים

אימה
12/09/2007   שנה טובה
13/11/2006   הצצה ראשונה ל- The Hills Have Eyes 2
06/11/2006   מסורת לא שוברים - בהאלווין הבא - מסור 4
25/10/2006   זומבים זומבים ועוד זומבים ב''יום המתים''
24/10/2006   פינהד כפי שמעולם לא ראינו אותו

משחקי תפקידים
05/02/2010   כנס מבוכים ודרקונים, 28 בפברואר 2010
27/09/2007   טקטיקה - חנות משחקים חדשה בדיזינגוף סנטר
12/09/2007   שנה טובה
24/07/2007   כנס "קרא-קון" לשיטות משחקי תפקידים
26/02/2007   כנס ביגור

עתידנות
11/12/2008   הלו, שומעים אותי?
23/11/2008   פריצת דרך בהשתלות
05/11/2008   אנרגיה סולארית
31/10/2008   מטוסים גרעיניים?
24/10/2008   שמש נצחית בראש צלול

משחקי מחשב
25/07/2010   הטריילר החדש של DC universe
26/06/2009   מלחמת הכוכבים לגו
19/02/2009   Counter-Strike המשחק האהוב ביותר בישראל של 2008
18/07/2008   DC משיקה את DC Universe Online, משחק רשת מרובה משתתפים
14/06/2008   Old Republic 3?
כתבות אחרונות
קולנוע
איך למדתי להפסיק לדאוג ולאהוב את אבודים זהו.
חגי אלקיים
27/06/2010
שש שנים עברו-חלפו להן. שש שנים של שאלות, של תיאוריות, ובעיקר – של דמויות.

טלויזיה
פרק ראשון מ''בן אלמוות מאת רוג'ר זילאזני''
רוג'ר זילאזני (1937-1995)
25/12/2008
במהלך "שלושת הימים" נחרב כדור הארץ. בני האדם עזבו כבר מזמן את הערבות הרדיואקטיביות השוממות והפכו לנוודים, בני בלי בית, המתגוררים ביקום לא להם. רק מתי מעט, אידיאליסטים, מוזחים, שארית הפליטה, עושים את דרכם בין הצללים בחיפוש אחר אתמול שלעולם לא יחזור.

ספרים
ג'ובניק: סיפור אישי -רקע לאומי
עופר ברנשטיין
06/10/2008
כתבה חדשה ומעניינת של לא אחר מעופר ברנשטיין.

סיפורים
פנטזי.קון 2009
יוליה שנרר
11/08/2009
מציאות או פנטזיה?

קומיקס
צריך סוף לסיפור אהבה? ביקורת סרט
רז גרינברג
18/04/2008
מאז יצירת המופת הראשונה שלו, "Voices of Distant Star", נשמע קולה של חבורה צעקנית ונרגשת שהכתירה את הבמאי מקוטו שינקאי בתואר "מיאזאקי הבא". אם לשפוט על פי סרטו האחרון, "5 סנטימטרים בשניה", בקרוב מאוד נצטרך להודות שהם צדקו.

מקומי
אז למה להם פוליטיקה עכשיו? ז'אנר האימה כמבטא הלך רוח פוליטי
איתן גפני
16/05/2007
מאמרו החדש של איתן גפני על הזוועתונים החדשים של הקולנוע
טינה לאמריקנים: ביקורת על הטינה 2
איתן גפני
16/05/2007
איתן גפני חוזר עם ביקורת על הטינה 2 וסרטי אימה המבוססים על סרטי אימה יפנים

מסע בין כוכבים
Fuzion- the generic rules
אבי סבג
01/12/2006
חברת hero games יחד עם R. Talsorian איחדו כוחות כדי ליצור שיטת משחק אוניברסלית שתנצל את היסודות העקרונות שבשיטות הגיבור וב- Interlock (שיטת המשחק של R. Talsorian) ותתיך אותם לכדי שיטה פשוטה, גמישה, פתוחה אוניברסלית וחופשית, כלומר שתופץ חינם ברשת. התוצאה, כפי שנראה, היתה טובה משקיוו.

אנימה
כוח המחץ- התמונות
עומרי בר-לב
30/01/2009

אימה
מטאל גיר סוליד 4
עומרי בר-לב
20/07/2010
מטאל גיר סוליד, היא אחת מסדרות המשחקים הנחשבות ביותר שיש היום. הסדרה התחילה לפני יותר מעשרים שנה ועדיין רצה בהצלחה גדולה.

משחקי תפקידים

עתידנות

משחקי מחשב