רשימות מלודון - הוצאות גדולות והוצאות קטנות
לביא תדהר

דיווח על השקות הספרים האחרונות בלונדון, בתחום המדע הבדיוני, הפנטסיה, ובכלל.

ישנן בעולם שתי ערים בלבד שבהן מרוכזות כל הוצאות הספרים הגדולות של העולם דובר האנגלית, ולפיכך במידה רבה של העולם כולו: ניו-יורק ולונדון. מחוץ לשני המרכזים הללו נמצאות ההוצאות הקטנות, ההוצאות הארציות וההוצאות האזוריות, אך כדי להצליח בעולם הגדול סופרים זקוקים למו"ל גדול, ומו"לים אלו מרוכזים בשתי ערים אלו בלבד.



מה שחשוב להבין הוא שכיום, אין יותר הוצאות עצמאיות. כל ההוצאות הגדולות והבינוניות נרכשו במהלך השנים האחרונה על ידי קונגלומרטים בין-לאומיים, כך שהוצאה חשובה כמו ויקטור גולנץ, למשל, שפרסמה בזמנו את "הדרך למזח ויגאן" של ג'ורג' אורוול וספרים חשובים רבים, כיום הינה למעשה רשימת המד"ב והפנטסיה של אוריון, שהיא כמובן חברה בין-לאומית. כך, בשנים האחרונות, עם מקמילן ופאן (היום פאן-מקמילן), הרפר-קולינס, סיימון אנד שוסטר, אורביט (היום בבעלות טיים-וורנר), פינגווין (עכשיו חלק מקבוצת פינגווין-פטנאם), ראנדום האוס וכולי.



מתוכן, גולנץ (לשעבר "ויקטור גולנץ" - שמו הפרטי של מייסד החברה נשמט כנראה במהלך הקנייה) היא ההוצאה החשובה ביותר בתחום המד"ב והפנטסיה באנגליה, וביום חמישי שעבר החברה ארגנה מסיבה להשקת ספרו החדש של רוב גראנט, יוצרה האגדי של סדרת הטלוויזיה "גמד אדום" (הידועה בזכות תסריטים מצוינים ותפאורה נוראית, כרגיל בסדרות מד"ב בריטיות). השקות ספרים נעשות לעתים ע"י החברות הגדולות, וחוג המוזמנים אליהן כמעט ואינו משתנה - סופרים, מבקרים ומוכרי ספרים, סוכנים ולעתים עורכים מההוצאות המתחרות, עולם קטן בפני עצמו. המסיבה נערכה במועדון חברים פרטי בלב לונדון, מנהג שהולך ונעשה נפוץ: מסיבתו האחרונה של ניל גיימן בנובמבר, למשל, היתה במועדון פרטי חדש, כמו גם המסיבה האחרונה של מייקל מרשל סמית (בסוהו האוס, אותו מועדון בו בתו של השחקן ג'וד לוו מצאה - ובלעה - גלולת אקסטסי על הרצפה).



היתה זו השקת הספר הראשונה של השנה, והשמועות אינן טובות: המצב הכלכלי מכתיב פחות סופרים חדשים (שמהווים השקעה לטווח ארוך, יחסית) ופחות השקות ספרים יקרות. בנוסף, פרס הקלארק לספר הטוב ביותר של השנה, שהינו האירוע החשוב ביותר של השנה פה בלונדון, עומד בסכנה מכיוון שהמימון לאירוע (הנערך מדי שנה במוזיאון המדע בקנסינגטון) אינו קיים השנה ובנוסף המוזיאון החליט באופן חד-פעמי לדרוש תשלום גבוה עבור השכרת שירותיהם, שעד עכשיו ניתנו בחינם.



בין האורחים במסיבה הייתה קבוצה קטנה ונבחרת של סופרים, חלקם מגולנץ וחלקם מהוצאות אחרות. ביניהם היו פיטר המילטון, שספרי אופרת החלל שלו מוכרים כמויות מסחריות; אדם רוברטס, מרצה וסופר שכתב ארבעה ספרי מד"ב עד עכשיו, אחד כל שנה, בנוסף לפרודיה של ההוביט שהפכה אותו במפתיע לרב-מכר; ג'ון קורטניי גרימווד, שזוכה עכשיו להצלחה בזכות טרילוגיית הערבסק שלו, המתארת מזרח-תיכון אלטרנטיבי ואת העיר החופשייה אל-איסקנדריה (אלקסנדריה) - הסדרה המצויינת, המשלבת סייברפאנק עם היסטוריה אלטרנטיבית, כוללת את הספרים פשזדה, אפנדי ופלהין ותצא בקרוב גם בארה"ב; רוג'ר לוי, שכתב שני ספרי מד"ב טובים עד עכשיו, במסורת ספרי האסון הבריטים; ג'יימס לבגרוב, עוד סופר בריטי צעיר המתחיל לזכות להצלחה נאה; סופר הפנטסיה האפלה גרהם ג'ויס (שספרו לילדים, "נשיכת העכביש", ראה אור בעברית); כריס וודינג, סופר בן עשרים-ושש בלבד הכותב במשרה מלאה מגיל תשע-עשרה ושאחד מספריו האחרונים, הרפתקת סטימפאנק מצוינת, זכה במדליית כסף בפרס הסמארטיס היוקרתי לספרות ילדים (באופן מפתיע זכה בזהב עוד ספר סטימפאנק, מסופר הילדים החדש פיליפ ריב); וג'יימס ברקלי, סופר פנטסיה מסורתית שסדרת "אגדות העורב" שלו זוכה להצלחה מסחרית גדולה באנגליה בפרט ובאירופה כולה, ועומדת לצאת בארה"ב בקרוב.



כאן אולי כדאי לעצור ולדון במשהו שיש לו השלכות חשובות לכל סופר מקצועי: ההבדל בין השוק האמריקאי לבין זה הבריטי. למרות שאכן השוק האמריקאי הוא החשוב ביותר מבחינת מכירות, חשוב גם להבין שההסכם הג'נטלמני בין המו"לים הבריטים והאמריקאים מחלק את העולם באופן מסורתי ביניהם: האמריקאים לוקחים את הזכויות הצפון-אמריקאיות (מינוס קנדה) ואילו האנגלים שולטים בשוק האנגלי, האוסטרלי והדרום אפריקאי. שאר העולם (אירופה, קנדה, אסיה וכולי) פתוח לתחרות, למרות שקנדה מסורתית שייכת לגוש האנגלי ולא האמריקאי. ספרים מיובאים בשפה האנגלית בישראל, למשל, יכולים לבוא גם מאנגליה וגם מארה"ב, למרות שכרגע נדמה שהאמריקאים גוברים. הסופרים של גולנץ, שברובם הם סופרים חדשים יחסית וצעירים (רובם בשנות השלושים) רק מתחילים כעת לפרוץ לשוק האמריקאי, אך זה אינו דבר חדש - לטרי פראצ'ט (לשעבר סופר של גולנץ) לקח הרבה מאוד זמן להפוך מסופר בינוני (מבחינת מחירות) לסופר גדול בארה"ב, למרות שכבר שנים ספריו נמכרים בכמויות אסטרונומיות באנגליה (בשנות התשעים נאמר שאחוז אחד מכל הספרים שנמכרו באנגליה היו ספרים של פראצ'ט).



רוב גראנט, לעומת זאת, הוחתם רק בשנה שעברה על ידי גולנץ אך המוניטין שלו כיוצר טלוויזיוני, מבטיח (או כך לפחות, מקווה ההוצאה) מכירות גדולות. ספרו החדש הוא מותחן בלשי הומוריסטי המתרחש באירופה מאוחדת שבה לא ניתן יותר לפטר אנשים רק בגלל שהם לא מסוגלים לבצע את עבודתם: כך טייסים עם פחד-גבהים ושלל דמויות אחרות שחוסר יכולתם הבסיסי לבצע את עבודתם יהיה מוכר לכולם. גראנט אמר לי שכתיבת הספר היוותה עבורו מעין ניקוי-בית נפשי שאפשר לו להוציא על הדף את התסכול שחש (וכל מי שמכיר את התחבורה הציבורית בלונדון יודע עד כמה חוסר-יעילות משווע יכול להזיק לשלוות הנפש).



מלבד דיונים במצב הכלכלי ובפרס הקלארק יצא לי גם לדבר עם העורך הראשי של גולנץ על הספר, והסופרת, המרגשים ביותר של השנה. רבותי - "שנת מלחמתנו" הוא ספר חדש שהולך לצאת בחודשים הקרובים, פרי עטה של סופרת צעירה בשם סטף סויינטון. הספר הופיע בערמת כתבי היד שנשלחים כל יום לגולנץ, וכשנתגלה (והסיכוי לפרוץ להוצאה לאור בצורה כזאת, בלי סוכן, קטן עד כדי לא קיים) הוא נרכש מידית. זכורה לי התחושה בעת ש"תחנת רחוב פרדידו" יצא לאור, ובכן "שנת מלחמתנו" הולך להיות אותו דבר - ספר החובה של השנה שיזכה לדעתי במספר פרסים.



אך מהוצאות גדולות להוצאות קטנות: יומיים אחרי מסיבתו של רוב גראנט נסעתי ללב לונדון בשנית (מסע פשוט שנעשה מסובך ביותר תודות לחוסר היעילות המשוועת של הרכבות), למסיבת השקה של הוצאה לאור קטנה אך מעניינת, ושל ספר קטן אך מעניין. לפני כשנה סופר בריטי בשם אנדרו הוק, שפרסם סיפורים בעיקר בהוצאות הקטנות, חיפש מו"ל לאוסף סיפורים פרי עטו, וגילה שאין. האמת היא, שמאז אוסף הסיפורים של מייקל מרשל סמית לפני כחמש שנים אינני זוכר עוד אוסף ז'נרי, וזו מסיבה פשוטה: קשה מאוד לעשות מזה כסף. הוק החליט לעשות את זה בעצמו, ולצורך כך הקים חברת הוצאה לאור משלו, "אלסטיק פרס". הוק גילה שיש ביקוש רב לאוספים כאלו, ושבתור מו"ל קטן ועצמאי קל לו יותר לעשות זאת בהצלחה. בשנה האחרונה הוציאו אלסטיק מספר מכובד של אוספי סיפורים קצרים, בעיקר סליפסטרים (סגנון הנופל במקום כלשהו בין פנטסיה למיינסטרים), פנטסיה ושני אוספים מצוינים של סופרי פשע. הפרויקט האחרון שלו היה הספר "פרויקט אלסיסו" - אנתולוגיה עם הרכב מכובד של סופרים, שהתבקשו לכתוב כל אחד סיפור בשם "אלסיסו" - מילה שאינה קיימת ושנוצרה כאשר סופרת הפשע הסקוטית (שאוסף הסיפורים שלה הוא נהדר, דרך אגב) מאריון ארנוט אייתה את השם "אליסון" בטעות, בפורום באינטרנט. בין הסופרים המופיעים באנתולוגיה היו ג'סטינה רובסון, סופרת מד"ב קשה צעירה שהייתה בעבר מועמדת לפרס הקלארק וקונראד ויליאמס, סופר פנטסיה/אימה שמתחיל בעת האחרונה לזכות בהכרה נרחבת - שניהם הגיעו להשקת הספר - וכן הסופרות המבטיחות ק.ג'. בישופ, סופרת אוסטרלית צעירה שספרה הראשון זכה לביקורות נלהבות בארה"ב ויוצא השנה באנגליה, תמר ילין, סופרת יהודיה שסיפוריה הקצרים זוכים כיום לשבחים רבים ומאריון ארנוט (שסיפורה "פרחי שלג פרוסיים" על מלחמת העולם השנייה זכה בפרס סכין הזהב של סופרי הפשע הבריטים והינו אחד הסיפורים המהממים ביותר שקראתי בשנים האחרונות (למעשה, חובה לתרגמו לעברית!), כולם לצערי לא היו בהשקה.



להפתעתי נכח באירוע קהל די גדול ומכובד - ביניהם מייקל מרשל סמית (הכותב כיום טרילוגיה על רוצחים סדרתיים תחת השם מייקל מרשל), פיטר לייברי (העורך הראשי של מקמילן), דיוויד האווי (בעליה של עוד הוצאה לאור קטנה, "טלוס", שמצליחה יפה - לפחות לפני שהם איבדו את הזכיון של "דוקטור הו"), ועוד מבקרים, סופרים פחות מוכרים ואנשים המעורבים בהוצאות הקטנות.



למעשה, שוק ההוצאות הקטנות פורח לאחרונה, גם בארה"ב וגם באנגליה. בעולם שבו ההוצאות הגדולות אינן עצמאיות יותר, ושבו הטכנולוגיה הדרושה להוצאת ספר קיימת כמעט בכל בית, יותר ויותר אנשים מתחילים הוצאות משלהם - ממגזינים קטנים לספרים באורך מלא. כמה וכמה מהסופרים והפרויקטים המעניינים ביותר כיום באים מההוצאות הקטנות, והן פותחות את השוק לסופרים מתחילים או פחות ידועים שסיכוים למכור להוצאות הגדולות קטן יותר.



זהו זמן של משבר כלכלי מצד אחד, ופריחה יצירתית מצד שני. זהו גם זמן שבו מד"ב באנגליה זוכה לביקורות בעיתונים הגדולים (ג'ון קורטניי גרימווד, למשל, כותב ביקורות בגרדיאן, העיתון המכובד ביותר פה) ולהכרה ממסדית (פיליפ פולמן זכה בפרס הוויטברד היוקרתי, הפעם הראשונה שסופר ילדים - שלא להזכיר סופר פנטסיה! - זוכה בפרס) והפריחה בשנים האחרונות בין סופרים צעירים ומוכשרים (להוצאות הגדולות יש מדיניות של להחתים סופרים צעירים - לדוגמא אליסטר ריינולדס, צ'יינה מיאביל, ניל אשר וכל אלו המוזכרים למעלה) מבטיחה עתיד - ועתידות - מעניינים בשנים הבאות.




לידיעה זו התפרסמו  1  תגובות
תגובות
1   אודה לעזרתכם
21:21:00  04/10/2008 בעז  boazzach@013.net.il 
אכן מעניין אך נכנסתי כי התענינתי אל מי ניתן לשלוח ספר ילדים שהיה מפורסם בארץ בשפה העברית,תורגם לאנגלית,ויש רצון אז של המחבר להוציאו לאור בארצות הברית.
האם מישהו יודע להפנות אותי לרשימת סוכני,הוצאות מובילות בארצות הברית?

אשמח לתשובתכם
מחפש בנרות תשובות


לתחילת הכתבה
 
קישורים
האתר הרשמי של לביא תדהר

האתר של הוצאת אלסטיק

האתר של פרס קלארק


חדשות אחרונות
קולנוע
19/11/2010 זה שיר פרידה – ISF סוגר את שעריו
11/09/2010 עיבודים לרוב - והפעם המגדל האפל מאת סטפן קינג
14/08/2010 חרב אור הכחולה תגיע לקרן הכחולה
08/08/2010 הצצה בלעדית לטיזר של האוונג'רס
30/07/2010 הנוסע השמיני : ההתחלה

טלויזיה
17/10/2010 פרק השבוע של האקס מן - פרק 76 והאחרון
30/09/2010 פרק השבוע של האקס מן - פרק 75
27/09/2010 פרק השבוע של האקס מן - פרק 74
20/09/2010 פרק השבוע של האקס-מן פרק 73
10/09/2010 פרק השבוע של האקס מן- פרק 72

ספרים
06/09/2010 הוצאה מחודשת לצלל-אלף
30/07/2010 אן רייס משתגעת סופית
25/07/2010 ספר הנופלים של מאלאזן נסגר.
14/07/2010 הכבוד המיצרי
27/06/2010 והמנצח במדלית זהב... ניל גיימן

סיפורים
04/06/2010 נפתחה תחרות הסיפורים הקצרים על שם עינת פלג ז"ל לשנת 2010
02/05/2008 סקופ בלעדי ! פנטסיה 2000 ב-2008
12/09/2007 שנה טובה
09/08/2007 פרס גפן 2007 – הצבעה לשלב א'
06/08/2007 תחרות סיפורים שנתית – פרס עינת

קומיקס
22/07/2010 האם היו ערפדים בתורה?
13/07/2010 הארווי פארקר נפטר בגיל 70
15/07/2009 קומיקס וירקות לפרס אייזנר
05/07/2009 מייקל ג'קסון הקומיקס
03/06/2009 אלכס רוס ומייק קארי חוברים למען ה-Human Torch

מקומי
02/09/2010 להפחיד בעברית
26/07/2010 פסטביל אייקון מחפש כריש מכירות
24/05/2010 קול קורא להגשת אירועים לפסטיבל אייקון
28/11/2009 כנס מאורות בנושא אסטרונומיה ומדע בדיוני יוצא לדרך!
15/08/2009 מכרז לפעילות דוכן יד-שנייה באייקון

מסע בין כוכבים
15/05/2009 Q כאן
12/05/2009 צוות שחקני פרייזר עושים כבוד לסדרת וויאג'
11/05/2009 קפטן גים טי קרי דור ההמשך
05/05/2009 אבודים במסע בין כוכבים
17/04/2009 וכך זה התחיל

אנימה
02/09/2008   Voltron בדרך למסך הגדול
17/04/2008   Ghost in the Shell -3D
20/03/2008   פוניו לא סתם על הצוק
19/03/2008   'ננה' בין המועמדים לפרס טזוקה
16/03/2008   קיטארו למבוגרים

אימה
12/09/2007   שנה טובה
13/11/2006   הצצה ראשונה ל- The Hills Have Eyes 2
06/11/2006   מסורת לא שוברים - בהאלווין הבא - מסור 4
25/10/2006   זומבים זומבים ועוד זומבים ב''יום המתים''
24/10/2006   פינהד כפי שמעולם לא ראינו אותו

משחקי תפקידים
05/02/2010   כנס מבוכים ודרקונים, 28 בפברואר 2010
27/09/2007   טקטיקה - חנות משחקים חדשה בדיזינגוף סנטר
12/09/2007   שנה טובה
24/07/2007   כנס "קרא-קון" לשיטות משחקי תפקידים
26/02/2007   כנס ביגור

עתידנות
11/12/2008   הלו, שומעים אותי?
23/11/2008   פריצת דרך בהשתלות
05/11/2008   אנרגיה סולארית
31/10/2008   מטוסים גרעיניים?
24/10/2008   שמש נצחית בראש צלול

משחקי מחשב
25/07/2010   הטריילר החדש של DC universe
26/06/2009   מלחמת הכוכבים לגו
19/02/2009   Counter-Strike המשחק האהוב ביותר בישראל של 2008
18/07/2008   DC משיקה את DC Universe Online, משחק רשת מרובה משתתפים
14/06/2008   Old Republic 3?
כתבות אחרונות
קולנוע
איך למדתי להפסיק לדאוג ולאהוב את אבודים זהו.
חגי אלקיים
27/06/2010
שש שנים עברו-חלפו להן. שש שנים של שאלות, של תיאוריות, ובעיקר – של דמויות.

טלויזיה
פרק ראשון מ''בן אלמוות מאת רוג'ר זילאזני''
רוג'ר זילאזני (1937-1995)
25/12/2008
במהלך "שלושת הימים" נחרב כדור הארץ. בני האדם עזבו כבר מזמן את הערבות הרדיואקטיביות השוממות והפכו לנוודים, בני בלי בית, המתגוררים ביקום לא להם. רק מתי מעט, אידיאליסטים, מוזחים, שארית הפליטה, עושים את דרכם בין הצללים בחיפוש אחר אתמול שלעולם לא יחזור.

ספרים
ג'ובניק: סיפור אישי -רקע לאומי
עופר ברנשטיין
06/10/2008
כתבה חדשה ומעניינת של לא אחר מעופר ברנשטיין.

סיפורים
פנטזי.קון 2009
יוליה שנרר
11/08/2009
מציאות או פנטזיה?

קומיקס
צריך סוף לסיפור אהבה? ביקורת סרט
רז גרינברג
18/04/2008
מאז יצירת המופת הראשונה שלו, "Voices of Distant Star", נשמע קולה של חבורה צעקנית ונרגשת שהכתירה את הבמאי מקוטו שינקאי בתואר "מיאזאקי הבא". אם לשפוט על פי סרטו האחרון, "5 סנטימטרים בשניה", בקרוב מאוד נצטרך להודות שהם צדקו.

מקומי
אז למה להם פוליטיקה עכשיו? ז'אנר האימה כמבטא הלך רוח פוליטי
איתן גפני
16/05/2007
מאמרו החדש של איתן גפני על הזוועתונים החדשים של הקולנוע
טינה לאמריקנים: ביקורת על הטינה 2
איתן גפני
16/05/2007
איתן גפני חוזר עם ביקורת על הטינה 2 וסרטי אימה המבוססים על סרטי אימה יפנים

מסע בין כוכבים
Fuzion- the generic rules
אבי סבג
01/12/2006
חברת hero games יחד עם R. Talsorian איחדו כוחות כדי ליצור שיטת משחק אוניברסלית שתנצל את היסודות העקרונות שבשיטות הגיבור וב- Interlock (שיטת המשחק של R. Talsorian) ותתיך אותם לכדי שיטה פשוטה, גמישה, פתוחה אוניברסלית וחופשית, כלומר שתופץ חינם ברשת. התוצאה, כפי שנראה, היתה טובה משקיוו.

אנימה
כוח המחץ- התמונות
עומרי בר-לב
30/01/2009

אימה
מטאל גיר סוליד 4
עומרי בר-לב
20/07/2010
מטאל גיר סוליד, היא אחת מסדרות המשחקים הנחשבות ביותר שיש היום. הסדרה התחילה לפני יותר מעשרים שנה ועדיין רצה בהצלחה גדולה.

משחקי תפקידים

עתידנות

משחקי מחשב