בחזרה לעתיד - לקנות או לא להיות
עומרי בר-לב

כתבה מעמיקה על המסר האנטי חברתי/ממשלתי שהסרט בחזרה לעתיד מנסה להעביר.

מי אמר שלסרטים טיפשים אין אג'נדה רצינית?
מאז ראשית ימיו היווה הקולנוע כלי בידי יוצריו להבעת השקפותיהם על החברה שבה הם חיים. רבים ניצלו את המסך ליצירת מניפסטים חברתיים שונים בעזרת מצלמת הקולנוע ולהצגת המציאות כמו שהם ראו אותה. לעיתים קרובות הם הציגו מניפסטים שחיזקו את ההגמוניה של האידיאולוגיה החברתית השלטת, ולעיתים נדירות יותר ניסה חלקם לבקר אידיאולוגיה זו ולהציע תפיסת עולם אלטרנטיבית. בעבודה זו אנסה לאבחן ולמקם את הסרט "בחזרה לעתיד" על ציר זה באמצעות השאלה הבאה:

מה הם הקווים החתרנים הפרוגרסיביים השזורים במרומז בסרט "בחזרה לעתיד”, ומהי הביקורת החברתית העולה ממנו?


הסרט הופק 1985, המחצית השניה של שנות 80 של המאה ה20. ארה"ב הייתה נתונה בתקופת משבר כלכלי שנכנסה אליו עוד בתחילת שנות 80. מיתון בשוק האמריקאי הביא לפיטורים המוניים של מילוני אנשים, וגרם גם להתרסקות ענף הרכב בארה"ב ולמיתון עמוק יותר. זו היא תקופה שבה הקפיטליזם (שכונה גם "חזירי"), הגיע לשיאים חדשים. הקפיטליזם החזירי לרוב הביא את העשירים להון גדול יותר על חשבון הפועל הפשוט. בתקופה זו היה רונלד רייגן נשיא ארצות הברית.
(Outline of the U.S. Economy" by Conte and Carr") .

בנוסף למשבר הכלכלי שהתרחש באותה תקופה, הייתה זו גם תקופתה שבה המלחמה הקרה הגיעה לשיאים חדשים, וקיבלה ביטוי בנאומו של נשיא ארה"ב רונלד ריגן "אימפריית הרשע" במרץ 1983, שנשא בזמן ביקורו בלונדון. זו הייתה תקופה שבה ארה"ב תפסה קו ימיני קיצוני כנגד הגוש הקומוניסטי המזרחי. הנאום של ריגן הניב מתחים נוספים בין שני הגושים.
("Evil Empire" by Ronald Reagan)

בכתבה זו ברצוני לבדוק, האם לאור התקופה שבה נעשה הסרט הוא נאמנן לקו האידיאולוגי של ארה"ב, המדינה שבה הופק הסרט. האם הסרט "בחזרה לעתיד" משמר ומעצימים את התפיסה הקפיטליסטית הפטריארכאלית. או שמה שזורים בו קוים חתרניים אשר באים להעביר ביקורת , סמויה במבט ראשוני, כנגד האידיאולוגיה והממשל.

"בחזרה לעתיד" (1985) הוא סרטם של הבמאי רוברט זמקיס והמפיק סטיבן ספילברג. סרט זה מסמל את תחילת הקריירה של מיקל ג'יי פוקס, המגלם בו את דמותו של מרטי מקפלייי, והעניק פרסום נוסף לכריסטופר לויד, בתפקיד ד"ר אמט בראון. זהו סרט הרפתקאות המתאר מסע בזמן. ד"ר בראון בונה מכונית הנוסעת בזמן, ומרטי מקפלייי מגיע בעזרתה אל העבר וגורם בטעות לאימו להתאהב בו, דבר המניע תגובת שרשרת שבסופה מרטי עומד להימחק מן העולם. הסרט זכה להצלחה מסחרית עצומה ובעקבותיו נעשו שני המשכונים וסידרת אנימציה.

בכתבה זו אבדוק אם אפשר לשייך את הסרט לקטגוריה הסרטים הפרוגרסייבים . סרטים פרוגרסיבים מתאפיינים בזה שהם נראים בתחילה כטובלים במימיה של האידיאולוגיה השלטת, אבל לבסוף מתברר שהם עושים זאת באופן אמביוולנטי, שכן הם פותחים בנקודה מאד לא פרוגרסיבית ואט אט מתפתחים למשהו שהוא למעשה ביקורתי. בסיום הסרט יש פער בין נקודת הפתיחה ובין המוצר המוגמר. סרטי הקטגוריה הזו יוצרים בעצם אנטי-תזה וביקורת פנימית. סרטים אלה משיגים את יעדם בדרך רפלקסיבית, ודסטרוקטיבית המתנגדת לטקסט הפוליטי הקלאסי. בעצם ההתנגדות יוצרים טקסט פרוגרסיבי
אבדוק גם שמא הסרט שייכים בכלל לקטגוריה הסרטים קלאסיים, המשקפים את האידיאולוגיה השלטת ואין כוונתם לעורר ביקורת.

ניתוח הסרט

הסרט, "בחזרה לעתיד" , נראה במבט ראשון סרט מהסוג הקלאסי : למראית עיין מאמין בקפיטאליזם ובמוסד הפאטריארכלי ובכך מהווים סרטים קלאסיים של זמנם. אך לאחר בדיקה מדוקדקת של הסרט אנחנו מוצאים ששזורה בהם ביקורת סמויה, הן על האידיאולוגיה השלטת והן על הממשל של התקופה.

בעזרת המודל של קלינגר אני אראה באיזה אופן שני הסרט הללו הינם בעצם סרטים פרוגרסיביים . אראה שבכל סרט יש מספר פרמטרים המאפיינים סרטים פרוגרסיביים, המותחים ביקורת על התרבות שבה הם נוצרו. כמו כן אנתח בהרחבה שתיים מהסצנות שלדעתי מייצגות בצורה הטובה ביותר את הביקורת שישנה בסרט.


התמות של הסרט הפרוגרסיביים מעצימים את הרס הערכים של הממסד החברתי השליט, כגון הטוב והצדק של שלטון החוק, המשפחה כמוסד חברתי/מיני המביא גאולה לבני הזוג ובעיקר לאישה. ואכן בסרט הזה ישנן סיטואציות רבות המראות באור מגוחך את החברה האמריקאית, הן ברמת הפרט והמשפחה, והן ברמת ההנהגה ובעיקר את הממשל על כל רמותיו: מנשיא ארה"ב רונלד ריגן ועד למושל העיר. יש ביקורת גם על המשפחה ועל התפקיד המסורתי של חבריה. אולם יש לזכור ש"בחזרה לעתיד" הוא סרט קומי פנטסטי, המיועד לכל המשפחה, לכן הביקורת שבו שזורה באופן עדין ומרומז.

הסצנה שבחרתי לנתח ב"בחזרה לעתיד" היא סצנת הפתיחה. לדעתי נוכל בסצנה זו למצוא תמצית של הביקורת שעולה לאורך הסרט.

כבר בתחילת הסרט הסצנה הראשונה מתחילה בשבירת קונבנציה של המבע הקולנועי של הוליווד הקלאסית. סרטים הוליוודיים מתחילים לרוב עם מוזיקת הפתיחה של הסרט על רקע כתוביות הפתיחה. בסרט הזה כבר בתחילתו אנחנו רואים רק מסך שחור עם רחש תקתוק שעונים. המסך השחור שעליו מתנוססים שמותיהם של המפיק והבמאי ומיד שם הסרט, מחזק את הרגשה שמשהו חסר. מכאן הסרט עובר מכותרות הפתיחה לפייד אל תצלום תקריב של שעון שתנועת המצלמה הראשונה שיש לנו היא זום אוט לגלות לנו שהשעון הזה הוא אינו יחיד אלא חלק מאוסף שעונים גדול, המעיד על תרבות צריכה , שצורכת מוצרים שאין בהם שימוש. הלא שעון אחד מראה אותה השעה בדיוק כמו 5 או 20 שעונים. המצלמה עכשיו עוברת לדולי שוט על מגוון רחב של שעונים. ברצוני להתעכב על כמה מן השעונים הללו: השעון הראשון שאנחנו רואים הוא שעון "מפוסל". זה הייצוג הראשון שאנחנו רואים בסרט וזוהי בעצם דמותו של שתיין. על מנת שלא נפספס אותה הבמאי בוחר לעשות כאן זום אין קטן, כמעט בלתי מורגש, כלפי אותו שעון. הדמות הראשונה (אם כי דמות מפלסטיק) שאנו רואים בסרט היא זו של שתיין! כאשר ממשיך הדולי אנחנו רואים שעון אחר, שבו בן דמותו של הרולד לוויד תלוי על שעון, בדיוק כמו שדוק בראון יהיה תלוי בהמשך הסרט. יתכן שיש פה רמז שכמו דוק בראון, גם לויד וגם אמריקה כולה חיים על זמן שאול, או תלויים על מחוגי שעון ענק, מהם עלולים לפול עם סיבובו. המצלמה ממשיכה ומראה לנו את אוסף השעונים הענק.

דקה תמימה אנו עוברים על התצוגה של השעונים הללו עד שהדולי מגיע למסגרת שבתוכה ישנן שתי כתבות. המצלמה מתעכבת על המסגרת הזו שניות מספר לפי שהיא עוברת לתנועת טילט דאון. במסגרת הזו ישנן שתי כתבות שנגזרו מעיתון. הכתבה הראשונה מראה לנו שביתו של דוק בראון נשרף ונהרס, הוא נשאר חסר בית, כסמל למיתון ולבעיית מחוסרי הדיור שהייתה רווחת בשנות ה80 בארה"ב. ומיד לידה אנו רואים כתבה שנייה, שיזמי נדל"ן תירגמו את הטרגדיה של בראון לרווח כלכלי כאשר הם קנו ממנו את אדמות האחוזה. זוהי הביקורת הראשונה הגלויה שבסרט. היוצר מרמז לנו כאן כיצד יזמים עסקיים זריזים מצליחים לעשות כסף מגורלם של אלה שמזלם לא שיחק להם.

המצלמה ממשיכה ויורדת לרדיו ישן שלפתע מתחיל לשדר, והמשפט הראשון של הסרט הוא "טויוטה עושה את הדיל הטוב ביותר של השנה". המשפט הראשון של הסרט בעצם מציג ביקורת על החברה האמריקאית, או לפחות על תעשיית הפרסום, שמעדיפה את הדיל הטוב ביותר שמציעה טויוטה, חברת המכוניות היפאנית, גם אם זה פוגע בתעשיית המכוניות האמריקאית, שנמצאת בצרות.
עכשיו המצלמה משנה את כיון הדולי שלה ומראה לנו שורה של מוצרים-"פטנטים" שונים, אשר אף אחד מהם אינו פועל כשורה. שוב היוצר מטיח ביקורת כלפי החברה האמריקאית, שמוכנה ללכת שבי אחרי כל מוצר שאמור להפוך את חייה ליותר קלים, אפילו אם בסופו של דבר הוא הופך לחסר ערך. הביקורת כאן היא כלפי תרבות הצריכה של מוצרים שגורמים לבזבוז כמו במקרה המוצג, אוכל של כלבים, שנערם ונערם מבלי להתחשב בכמות האמיתית הנדרשת לכלב.

אם נתמקד בתשדיר החדשות המשודר בטלוויזיה, נשמע כיצד הממשל מכחיש שנגנב פלוטוניום אך מאשר שהוא נעלם. באותה נשימה נאמר שארגון לובי לקח אחריות על הגנבה. ואילו ה-FBI נשאר אובד עצות מול הידיעה ומחליט לא להגיב.

יש כאן ביקורת ישירה וצינית כלפי ההכחשות השונות שהממשל נותן על מנת להערים על הציבור ולא להתעמת עם האמת. יש כאן, לדעתי, גם ביקורת על המלחמה הקרה והפראנוייה שחומר רדיו- אקטיבי יכול בקלות להגיע לידים הלא נכונות.

הדולי ממשיכה שמאלה עד הסוף ונעצרת בדלת. על הדלת יש סוג של אמריקן שוט הפוך. רואים את רגליו של מרטי נכנסות, ודבר ראשון שיש לו להגיד על מה שקורה באותו חדר הוא: "זה מגעיל!", כשהוא מתכוון לעומס ולגודש הבלתי נחוץ, סמל לתרבות הצריכה הטיפשית. המצלמה ממשיכה איתו שוב בדולי שמאלה, חזרה לכיוון ההתחלתי, בעוד מרטי נעצר באמצע החדר הגלגשת שלו ממשיכה עד שהיא מגיעה לארגז הפלוטוניום שנימצא מתחת למיטה. שוב יש פה ביקורת כלפי הנשק הגרעיני שנמצא ממש מתחת לאפו של העם האמריקאי, והנגישות הקלה לחומרים רדיואקטיביים.

ביקורת על הפוליטיקאים מרומזת בעניין "מגדל השעון" הניצב במרכז העיר. מסופר לנו שבשנת 1955 נפגע השעון מברק והפסיק לפעול. ב1985 השעון עדיין עומד על אותה שעה. זאת אומרת שבמשך שלושים שנה העירייה לא טרחה לתקן את השעון. זה מסמל את אוזלת היד של הממשל והפוליטיקאים אשר לא מצליחים לתקן את העיוותים הפשוטים ביותר גם במשך עשרות שנים. העניין הופך אף למגוחך יותר כאשר יש מגבית של אנשי העיר על מנת למנוע את התיקון של השעון. היוצר מבקר כאן את תרבות המגביות של ארגונים שונים, שמטרתם לעיתים מגוחכת.

מערכת הבחירות לראשות העירה, מהווה גם היא ביקורת על הפוליטיקאים: בתחילת הסרט עובר רכב הבחירות שממנו בוקעות הבטחות הבחירות של ראש העיר המכהן. כאשר מרטי חוזר לשנת 1955, הוא נתקל שוב ברכב החירות, המכריז על אותן הבטחות, אך הפעם של מועמד אחר. הפוליטיקאים במבטיחים שוב ושוב את אותן הבטחות כבר 30 שנה, ללא שום קשר למצב האומה או למצב העיר.

הסרט מתייחס גם לנשיא ארה"ב המכהן, רונלד רייגן. הרפרנס הבולט במיוחד הוא כאשר דוק בראון מהעבר חוקר את מרטי לגבי זהותו של נשיא ארצות הברית ומגיב בליגלוג: "רונלד ריגן הוא הנשיא? ומי סגן הנשיא ? ג'רי לואיס?", גרי לואיס היא אינה בחירה אקראית בשם. ג'רי לואיס לרוב שיחק דמיות שלומיאליות בקומדיות טיפשיות, יש כאן ניסיון להשוות את הממשל הנוכחי של 1985 לחבורה של ליצנים אשר אינה כשירה לנהל את המדינה. ועוד: דוק בראון, לנוכח השתאותו ממצלמת הוידיאו הניידת אומר ביראת כבוד: "מה הפלא שהנשיא שלכם שחקן הוא צריך להראות טוב בטלוויזיה". כאילו אומר שהעובדה שהוא נשיא קשורה לכך שהוא עובר טוב באמצעי התקשורת המשודרים. יש גם כמה אזכורים נוספים, יותר עדינים, כמו בית הקולנוע בעיר, שבו מוקרן, בשנת 1955, כאשר מרטי מגיע לשם, אחד הסרט שבו משחק הנשיא רונלד רייגן, ואף רואים פוסטר שלו על קיר בית הקולנוע, כך שלא יהיה ספק שהשחקן והנשיא אחד הם. באותו בית קולנוע , בשנת 1985, מוקרנים סרטים פורנוגראפיים. אין זה מקרה, אלא רמז כלפי הממשל הנוכחי.
גם הביקורת על המשטרה ושאר הרשויות האמורות לכפות את החוק הוא חלק מהסממנים של סרט פרוגרסיבי . גם בסרט הזה יש ביקורת כזו, החל מרשויות החוק הפדראליות ועד לשוטר המשמעת של בית הספר. כבר בסצנה הראשונה שהזכרתי כאן (ר"ע 6) הFBI מואר באור מלוגלג כאשר הוא נישאר ללא תגובה בנוגע לגנבת האורניום. אחר כך חוסר התגובה שלו על התקפת הטרוריסטים הלוביים. הם יורים, משתוללים ברחוב חמושים בתתי מקלע ובמטול בלב ליבה של אמריקה ואין מפריע. גם המשטרה המקומית מוצגת כאן באור קצת מגוחך כאשר מרטי נאחז בניידת ומשתמש בה בשביל לתפוס טרמפ, ואף גרוע יותר, כאשר ממש לקראת סוף הסרט מרומז שאמט בראון משחד את השוטר מכיוון שאין לו רישיון (בסרט ההמשך יש ממש עיכוב על הסצנה הזו). אפילו סטיקלר, אחראי המשמעת בבית הספר, הוא כלב חסר שיניים שמחלק פתקי איחור, אך לא ראינו אותו מפעיל כוח אכיפה.

ב "חזרה לעתיד" אפשר לדבר גם על היפוך התפקידים המיניים בסרט. אימו של מרטי, לוריין, היא המחזרת האגרסיבית. היא התאהבה ולא המתינה לחיזור אלא יוצאת ל''צייד''. היא אורבת לבן הזוג ואף עוקבת אחריו על מנת להשיג את מבוקשה. מצד שני, ג'ורג , אביו של מרטי, הוא נשי. הוא פחדן, נרתע מעימותים, אינו מוכן ליזום שיחה עם נשים, וכאשר הוא כבר מעיז, הוא עושה זאת בצורה מגושמת. אנו רואים אותו תולה כביסה, תפקיד מובהק של אישה, שאינו הולם את רוח החברה הפטריארכלית הקלאסית של הוליווד.
אלו היו מספר דוגמאות לביקורת ברוח אידיאולוגיה פרוגרסיבית, השזורה בסרט, אם כי יש עוד, כגון: תרבות האכילה של המשפחה האמריקאית, המצרפת את הטלוויזיה ל"סעודה המשפחתית"; היחס לזרים ול"אחר", שבא לידי ביטוי ברתיעתם ובאגרסיביות של האנשים כלפי מרטי, אותו חשבו לחייזר; הכוחניות הברוטאלית שמופעלת כנגד חלשים בחברה, כמו זו שהפעיל "ביפ" על גורג'.



"בחזרה לעתיד" למרות שהם נראים כסרט מסוגה קלאסי, הוא למעשה סרט פרוגרסיביי, גם אם לעיתים בצורה מרומזת. בסרט יש ביקורת על החברה האמריקאית הקפיטליסטית הפטריארכאלית, כפי שהיא מצטיירת בקולנוע ההוליוודי הקלאסי. הביקורת מופנית כלפי הפרט, המשפחה, מוסדות החוק והשלטון.. את הביקורת ניתן לראות הן בנרטיב הסיפורי והן במבע הקולנועי.






ביבליוגרפיה
Klinger, B. 1995, "Cinema/Ideology/Criticism – Revisited, The Progressive Genre." In: Film Genre Reader vol II. Ed. Barry Keiyh Grant. U of Texas pp. 75-90.

Wollen, P. 1982, "Godard and counter cinema: Vend d’Est" In:

Conte and Carr, "Outline of the U.S. Economy" http://economics.about.com/od/freeeconomicstextbooks/a/us_economy.htm

Ronald Reagan 1983 " Evil Empire Speech" http://www.nationalcenter.org/ReaganEvilEmpire1983.html











לידיעה זו התפרסמו  4  תגובות
תגובות
1   אלה הכתבות שאני הכי אוהב
19:58:00  27/02/2009 הדלוריאן   
שמשנות לך את כל הצפייה שלך על הסרט.
אהבתי את עניין השעון שדומה לסצנה הידועה וארגז הפלטיניום.

2   You gotta be kidding
16:57:00  28/02/2009 Gilian   
רוברט זמקיס וסטיבן ספילברג בכלל יודעים שהם כאלה? מזכיר לי את הניתוחים משיעורי ספרות בתיכון שאין בינם לבין כוונת היוצרים אפילו לא דמיון מקרי. וכאן בכלל העניין נלקח רחוק עד כדי גיחוך.

3   ניתוח מעניין- הערה בנוגע לג'רי לואיס
12:36:00  01/03/2009 אייל   
רייגן היה שחקן גרוע ושיחק כמעט רק בסרטים גרועים.
ג'רי לואיס לעומתו היה שחקן מוכשר מאוד- גם אם בסרטים טיפשיים.

כך שמדובר בשדרוג רמה!!!

4   מאמר נהדר!
13:45:00  27/08/2009 קרן   
אהבתי מאוד את המאמר. בצפייה נוספת בסרט ראיתי את כל האלמנטים שציינת וזה פשוט מדהים...זה באמת מעניק לסרט מימד נוסף...כן ירבו מאמרים כאלה!!!


לתחילת הכתבה
 

חדשות אחרונות
קולנוע
19/11/2010 זה שיר פרידה – ISF סוגר את שעריו
11/09/2010 עיבודים לרוב - והפעם המגדל האפל מאת סטפן קינג
14/08/2010 חרב אור הכחולה תגיע לקרן הכחולה
08/08/2010 הצצה בלעדית לטיזר של האוונג'רס
30/07/2010 הנוסע השמיני : ההתחלה

טלויזיה
17/10/2010 פרק השבוע של האקס מן - פרק 76 והאחרון
30/09/2010 פרק השבוע של האקס מן - פרק 75
27/09/2010 פרק השבוע של האקס מן - פרק 74
20/09/2010 פרק השבוע של האקס-מן פרק 73
10/09/2010 פרק השבוע של האקס מן- פרק 72

ספרים
06/09/2010 הוצאה מחודשת לצלל-אלף
30/07/2010 אן רייס משתגעת סופית
25/07/2010 ספר הנופלים של מאלאזן נסגר.
14/07/2010 הכבוד המיצרי
27/06/2010 והמנצח במדלית זהב... ניל גיימן

סיפורים
04/06/2010 נפתחה תחרות הסיפורים הקצרים על שם עינת פלג ז"ל לשנת 2010
02/05/2008 סקופ בלעדי ! פנטסיה 2000 ב-2008
12/09/2007 שנה טובה
09/08/2007 פרס גפן 2007 – הצבעה לשלב א'
06/08/2007 תחרות סיפורים שנתית – פרס עינת

קומיקס
22/07/2010 האם היו ערפדים בתורה?
13/07/2010 הארווי פארקר נפטר בגיל 70
15/07/2009 קומיקס וירקות לפרס אייזנר
05/07/2009 מייקל ג'קסון הקומיקס
03/06/2009 אלכס רוס ומייק קארי חוברים למען ה-Human Torch

מקומי
02/09/2010 להפחיד בעברית
26/07/2010 פסטביל אייקון מחפש כריש מכירות
24/05/2010 קול קורא להגשת אירועים לפסטיבל אייקון
28/11/2009 כנס מאורות בנושא אסטרונומיה ומדע בדיוני יוצא לדרך!
15/08/2009 מכרז לפעילות דוכן יד-שנייה באייקון

מסע בין כוכבים
15/05/2009 Q כאן
12/05/2009 צוות שחקני פרייזר עושים כבוד לסדרת וויאג'
11/05/2009 קפטן גים טי קרי דור ההמשך
05/05/2009 אבודים במסע בין כוכבים
17/04/2009 וכך זה התחיל

אנימה
02/09/2008   Voltron בדרך למסך הגדול
17/04/2008   Ghost in the Shell -3D
20/03/2008   פוניו לא סתם על הצוק
19/03/2008   'ננה' בין המועמדים לפרס טזוקה
16/03/2008   קיטארו למבוגרים

אימה
12/09/2007   שנה טובה
13/11/2006   הצצה ראשונה ל- The Hills Have Eyes 2
06/11/2006   מסורת לא שוברים - בהאלווין הבא - מסור 4
25/10/2006   זומבים זומבים ועוד זומבים ב''יום המתים''
24/10/2006   פינהד כפי שמעולם לא ראינו אותו

משחקי תפקידים
05/02/2010   כנס מבוכים ודרקונים, 28 בפברואר 2010
27/09/2007   טקטיקה - חנות משחקים חדשה בדיזינגוף סנטר
12/09/2007   שנה טובה
24/07/2007   כנס "קרא-קון" לשיטות משחקי תפקידים
26/02/2007   כנס ביגור

עתידנות
11/12/2008   הלו, שומעים אותי?
23/11/2008   פריצת דרך בהשתלות
05/11/2008   אנרגיה סולארית
31/10/2008   מטוסים גרעיניים?
24/10/2008   שמש נצחית בראש צלול

משחקי מחשב
25/07/2010   הטריילר החדש של DC universe
26/06/2009   מלחמת הכוכבים לגו
19/02/2009   Counter-Strike המשחק האהוב ביותר בישראל של 2008
18/07/2008   DC משיקה את DC Universe Online, משחק רשת מרובה משתתפים
14/06/2008   Old Republic 3?
כתבות אחרונות
קולנוע
איך למדתי להפסיק לדאוג ולאהוב את אבודים זהו.
חגי אלקיים
27/06/2010
שש שנים עברו-חלפו להן. שש שנים של שאלות, של תיאוריות, ובעיקר – של דמויות.

טלויזיה
פרק ראשון מ''בן אלמוות מאת רוג'ר זילאזני''
רוג'ר זילאזני (1937-1995)
25/12/2008
במהלך "שלושת הימים" נחרב כדור הארץ. בני האדם עזבו כבר מזמן את הערבות הרדיואקטיביות השוממות והפכו לנוודים, בני בלי בית, המתגוררים ביקום לא להם. רק מתי מעט, אידיאליסטים, מוזחים, שארית הפליטה, עושים את דרכם בין הצללים בחיפוש אחר אתמול שלעולם לא יחזור.

ספרים
ג'ובניק: סיפור אישי -רקע לאומי
עופר ברנשטיין
06/10/2008
כתבה חדשה ומעניינת של לא אחר מעופר ברנשטיין.

סיפורים
פנטזי.קון 2009
יוליה שנרר
11/08/2009
מציאות או פנטזיה?

קומיקס
צריך סוף לסיפור אהבה? ביקורת סרט
רז גרינברג
18/04/2008
מאז יצירת המופת הראשונה שלו, "Voices of Distant Star", נשמע קולה של חבורה צעקנית ונרגשת שהכתירה את הבמאי מקוטו שינקאי בתואר "מיאזאקי הבא". אם לשפוט על פי סרטו האחרון, "5 סנטימטרים בשניה", בקרוב מאוד נצטרך להודות שהם צדקו.

מקומי
אז למה להם פוליטיקה עכשיו? ז'אנר האימה כמבטא הלך רוח פוליטי
איתן גפני
16/05/2007
מאמרו החדש של איתן גפני על הזוועתונים החדשים של הקולנוע
טינה לאמריקנים: ביקורת על הטינה 2
איתן גפני
16/05/2007
איתן גפני חוזר עם ביקורת על הטינה 2 וסרטי אימה המבוססים על סרטי אימה יפנים

מסע בין כוכבים
Fuzion- the generic rules
אבי סבג
01/12/2006
חברת hero games יחד עם R. Talsorian איחדו כוחות כדי ליצור שיטת משחק אוניברסלית שתנצל את היסודות העקרונות שבשיטות הגיבור וב- Interlock (שיטת המשחק של R. Talsorian) ותתיך אותם לכדי שיטה פשוטה, גמישה, פתוחה אוניברסלית וחופשית, כלומר שתופץ חינם ברשת. התוצאה, כפי שנראה, היתה טובה משקיוו.

אנימה
כוח המחץ- התמונות
עומרי בר-לב
30/01/2009

אימה
מטאל גיר סוליד 4
עומרי בר-לב
20/07/2010
מטאל גיר סוליד, היא אחת מסדרות המשחקים הנחשבות ביותר שיש היום. הסדרה התחילה לפני יותר מעשרים שנה ועדיין רצה בהצלחה גדולה.

משחקי תפקידים

עתידנות

משחקי מחשב