כמה ספרים (ודיסקים ואתרים) טובים
רז גרינברג

כותבים עבודה על מאנגה? יש לכם הרצאה להכין על אנימה? או אולי אתם סתם רוצים הכיר את התחום יותר לעומק? הנה כמה המלצות על מקורות מידע טובים.
מדי כמה חודשים מגיע אלי אימייל מקוראים שעסוקים בהכנת עבודה/הרצאה/פרויקט כלשהו העוסק במאנגה או אנימה ומבקש ממני הפנייה למקורות מידע רלבנטיים בנושא. הבעיה העיקרית היא לא מחסור במקורות כאלה, אלא השפע העצום שקיים בהם. מספיק להקליד את המלה "אנימה" במנוע חיפוש כדי לקבל רושם על כמה רחב העיסוק בתחום. גם ספרי עיון העוסקים בתחום הפכו לפופולאריים מאוד – מזרזיף דק לפני כחמש שנים (כאשר התחלתי לעסוק במחקר של הנושא במסגרת לימודים אקדמיים) למה שנראה היום כמבול של ממש.
הרשימה המופיעה פה אמורה לעשות קצת סדר בבלגאן. היא לא מקיפה ולא יכולה להקיף את כל המקומות בהם תמצאו מידע על קומיקס או אנימציה ביפאן, אבל היא כן תכוון אתכם אל המקורות הטובים ביותר בנושא – ואלה, בתורם, יכולים לכוון אתכם הלאה.

ספרים על מאנגה

הפופולאריות העצומה של מדיום הקומיקס ביפאן, מעל ומעבר למתחולל בכל מדינה מערבית, משכו את תשומת ליבם של אמנים וחוקרים כבר בסוף שנות ה-70 של המאה הקודמת וזו, בתורה, הביאה לגילוי עניין מוגבר בתופעה מזווית תרבותית ואמנותית זמן לא רב לאחר מכן. הספרים המומלצים ביותר בתחום:

Manga! Manga! The World of Japanese Comics מאת פרדריק ל. סקודט: סקודט, מלבד היותו אחד המתרגמים המוכשרים ביותר של קומיקס יפאני לאנגלית, הוא גם ללא ספק הגורו הבלתי-מעורער של המחקר בנושא. ספר זה, שהופיע לראשונה בשנת 1983, חשף את הקוראים בארה"ב לראשונה לעולם הקומיקס היפאני. הספר מכיל סקירה היסטורית על התפתחות המדיום ביפאן, מהמחצית השניה של המאה ה-19 (ועוד לפני כן – השורשים באמנות היפאנית המסורתית) ועד לתחילת שנות ה-80 של המאה הקודמת ובוחן גם את הז'אנרים, המאפיינים הבולטים והאמנים החשובים. ספר זה היה ונשאר המבוא הטוב ביותר לנושא הקומיקס היפאני בשפה האנגלית – למרבה הצער, מאז השנה בה הוא נכתב התחוללו עוד כמה דברים בשטח. אבל סקודט לא נח על שמריו וכתב גם את...

Dreamland Japan: Writings on Modern Manga מאת פרדריק ל. סקודט: ...הספר הזה, בשנת 1994, שסוקר את ההתפתחויות בזירת הקומיקס היפאני עשר שנים לאחר צאת ספרו הראשון. ספר זה הנו פחות בבחינת "ספר מבוא" מקודמו, והוא צולל עמוק יותר בבחינת המאנגה כתופעה תרבותית – המגזינים המובילים, אמנים מסקרנים (כאשר הפעם רוב האמנים הנדונים בספר הם מהשוליים ולא מהמרכז), סקירה מקיפה על "אלוהי המאנגה" אוסמו טזוקה, ושלל פרקים הבוחנים את מעמדו של הקומיקס היפאני לקראת סופה של המאה ה-20. הבעיה (שוב) היא שגם המאה הזאת כבר חלפה לה, ו-10 שנים לאחר כתיבת הספר הזה, אולי הגיע הזמן לספר חדש?

Adult Manga: Culture and Power in Contemporary Japanese Society מאת שרון קינסלה: עד שיגיע ספר חדש מסקודט (אם בכלל), אפשר בהחלט להסתפק בספר הזה. קינסלה ביצעה מחקר מרשים על יחסי הגומלין בין הקומיקס והתרבות היפאנית ולמרות שהספר שלה דחוס יותר ומקיף פחות מאלה של סקודט, היא מספקת תמונת-מצב לא רעה בכל הנוגע לנעשה בתחום כיום. החלק המעניין ביותר בספר הוא תיאור מפורט של המתרחש בתעשיית המאנגה, מעבודתו של האמן עד לבית הדפוס, תהליך אחריו עקבה קינסלה מקרוב במהלך המחקר שלה.

Manga: 60 Years of Japanese Comics מאת פול גראווט: ספר זה מספק מבט מעניין על הקומיקס היפאני מזווית שונה במקצת – זו של מומחה לקומיקס מערבי. גראווט פרסם בעבר ספר מקיף העוסק ברומנים גראפיים בשפה האנגלית ובשנה הקרובה עתיד לראות אור גם מחקר שלו על הקומיקס הבריטי. בין לבין, הוא פרסם גם ספר העוסק במאנגה. למרבה האכזבה, הניתוח אותו מציע גראווט אינו מחדש הרבה לעומת זה של סקודט או קינסלה, אבל הסקירה אותה הוא מציעה על נושאים שונים היא מפורטת ומעניינת, וזהו כנראה ספר המבוא העדכני ביותר לתחום המאנגה הזמין כיום.

Manga Design מאת מאסאנו אמנו: זהו ספר טיפוסי של הוצאת Taschen הגרמנית, המתמחה בספרי אמנות לפי תחומים שונים. מי שקרא בעבר ספרים אחרים של ההוצאה ידע למה לצפות: ספר עבה מאוד – 576 עמודים, בפורמט גדול, מודפסים על נייר איכותי. הספר מכיל מידע על כמה עשרות אמני מאנגה עכשוויים וותיקים. למעשה, מדובר בסקירות-בזק קצרות על אותם אמנים (באורך של שתיים-שלוש פסקאות) שאליהן מתלווים כמה עמודים של דוגמאות מתוך העבודות שלהם. מבחינת אינפורמציה, הספר ממש לא מספק את הסחורה, אבל עמודי הקומיקס שמופיעים בו מרהיבים, ואם המחיר הגבוה-מאוד לא מרתיע אתכם, זה יכול להיות ליווי ראוי בהחלט לספרים האחרים ברשימה. בונוס חביב: תקליטור DVD המכיל ראיונות עם שלושה אמנים מצורף לספר (חבל רק שאיכות הסאונד בו היא מתחת לכל ביקורת).

ספרים על אנימה

בניגוד לקומיקס, האנימציה היפאנית זכתה במשך שנים ליחס מזלזל מצד אמנים וחוקרים שעסקו בתחום ורק בעשור וחצי האחרונים ניכר כי היא מתחילה לזכות בהכרה שמגיעה לה. למרבה הצער, עדיין לא ניתן להצביע על ספר רציני, מקיף ונגיש העוסק בנושא. אך קיים מספר גדול למדי של ספרים הבוחנים את תופעת האנימציה היפאנית מזוויות פרטניות שונות. הטובים שבספרים אלה הם:

Anime: From Akira to Howl's Moving Castle מאת סוזן נאפייר: ספר זה הנו ניסיון לבחון באופן אקדמי היבטים שונים הקשורים לאנימציה היפאנית – מהיסטוריה ועד חיי היום-יום. הספר רציני מאוד ומבחינת הסגנון כבד למדי, מה שעשוי להרתיע קוראים מן השורה, אך המאמץ משתלם בהחלט – המסקנות אליהן מגיעה נאפייר בהחלט מעוררות מחשבה (למרות שההתמקדות נוטה יותר לכותרים פופולאריים במערב ולאו-דווקא ביפאן).

The Anime Encyclopedia: A Guide to Japanese Animation Since 1917 מאת הלן מקארת'י וג'ונתן קלמנטס: מקראת'י וקלמנטס הם שניים מהחוקרים הותיקים ביותר בתחום המאנגה והאנימה בבריטניה והם שיתפו פעולה (הן ככותבים והן כעורכים) בכמה מהמגזינים הראשונים שהוקדשו לנושא. בספר הזה, כרך מפלצתי בגודלו של כ-600 עמודים, הם בוחנים למעלה מ-2000 (לא ספרתי, אבל אני מוכן להאמין להוצאה בנושא הזה) כותרי אנימה. בחינה של כל כותר נפתחת עם הקרדיטים של הצוות שאחראי עליו, ממשיכה עם סקירה עלילתית והפקתית ובמקרים רבים מסתיימת בביקורת קצרה. הביקורות הואשמו בהיותן "אליטיסטיות" מדי, אך לטעמי זו דווקא אחת ממעלותיו הגדולות של הספר. החסרון, לעומת זאת, הוא ארגון הכותרים לפי סדר ה-א"ב תוך שימוש מעורב בשמות האנגליים והיפאניים שלהם, שהופך את החיפוש בספר (גם בעזרת האינדקס) למסורבל מאוד (בכלל, חיפוש ערכים בספר הוא חוויה אנכרוניסטית-משהו בעידן האינטרנט). למרות זאת מומלץ בחום – זהו מקור המידע הטוב ביותר על אנימציה יפאנית בשפה האנגלית. אבל אל תרוצו לקנות היום: מהדורה חדשה ומעודכנת עתידה להופיע לקראת סוף השנה.

Hayao Miyazaki: Master of Japanese Animation מאת הלן מקארת'י: שלוש שנים לפני המהדורה הראשונה של האנציקלופדיה, כתבה מקארת'י את הספר הזה, העוסק בסרטיו של הייאו מיאזאקי – במאי "הנסיכה מונונוקי", "המסע המופלא", "הטירה הנעה" וסרטים רבים אחרים, הנחשב לגדול במאי האנימציה של יפאן ולאחד מגדולי במאי האנימציה בעולם כולו. הספר מחולק לפרקים לפי סרטיו השונים של מיאזאקי, כאשר כל פרק מכיל מידע על תהליך ההפקה, תקציר עלילתי וניתוח של הסרט. האהבה הגדולה של מקארת'י לעבודותיו של מיאזאקי ניכרת בכל עמוד וזהו הספר הטוב ביותר אודות אנימציה יפאנית שהזדמן לי לקרוא. מומלץ במיוחד כמתנה עבור אנשים שעוד לא נחשפו לאנימציה היפאנית, ביחד עם שניים-שלושה תקליטורי DVD של סרטיו של מיאזאקי. האמינו לי: זה עובד.

How to Draw Manga: Making Anime מאת כותבים שונים: סדרת How to Draw Manga המצליחה מכילה ספרים המיועדים ללמד את הקוראים טכניקות בסיסיות באיור בסגנון הקומיקס היפאני. הכרך הזה שונה ומתמקד באנימה ובתהליך ההפקה שלה. יש משהו שערורייתי קצת ביומרה של הספר לתת לקוראים קורס מזורז בהנפשה – הוא בהחלט לא יכול להחליף לימודים מסודרים בנושא – אבל התרומה של אנשי-מפתח שונים בתעשיית האנימציה היפאנית מספקת מבט מעניין על תהליך היצירה באותה תעשייה.

The Notenki Memoirs מאת יסוהירו טקדה: לחליפין, מבט מזווית אחרת על אותו נושא נותן גם הספר הזה, המתאר את הקמתו של כנופיית Gainax – קבוצת חובבי אנימציה ומדע-בדיוני שצמחה מתוך כנסים והפכה לאולפן שנתן לאנימציה היפאנית את אחת מיצירות המופת הגדולות שלו, Neon Genesis Evangelion. הבעיה הגדולה נעוצה בזהותו של כותב הספר: טקדה לא היה אנימטור או כותב, אלא מנהל ואיש עסקים (גרוע ביותר, לפי הודאתו שלו) כך שהספר מתמקד יותר בהיבטים הניהוליים של הקמת האולפן ופחות בצד היצירתי. הספר גם מקדיש ליצירת Evangelion רק כמה עמודים ספורים לקראת הסוף, כך שעבור מרבית הקוראים, משמעות הדבר היא שהוא נגמר בדיוק במקום בו הוא מתחיל להיות מעניין. עדיין, מומלץ מאוד ולו מסיבות מוטיבציה טהורות: העובדה שחבורת חובבים שמסתובבת בכנסים יכולה להפוך לאימפריה צריכה ויכולה להוות השראה לחובבי ארצנו באשר הם.

ספרים כלליים

מלבד הספרים המוקדשים אך ורק למאנגה או אנימה, קיימים גם ספרים המכסים את שני התחומים. הרשימה המופיעה פה כוללת גם ספרים העוסקים ביפאן, אנימציה וקומיקס באופן רחב יותר ויכולים להיות עזר חשוב בכל הנוגע להבנת מרכיבים שונים הקשורים לתחום.

Anime Interviews: The First Five Years of Animerica בעריכת טריש לדוקס: כתב העת "אנימריקה", שנסגר השנה, היה המגזין המקצועי הראשון לענייני אנימה ומאנגה שהופיע בארה"ב. ספר זה מכיל ראיונות שהתפרסמו במגזין בחמש השנים הראשונות להופעתו (בין 1992 ל-1997). למרות שחלק מהמרואיינים כבר אינם פופולאריים בתחום כפי שהיו בעת פרסומו של הספר, הראיונות המופיעים בו עם כמה מהשמות הגדולים של התעשייה (הייאו מיאזאקי, רומיקו טקהאשי, יושיוקי טומינו ואחרים) עודם רלבנטיים מאוד.

Watching Anime, Reading Manga מאת פרד פאטן: פרד פאטן, שהחל את דרכו ככתב ומבקר במגזינים של מד"ב ופנטסיה, הפך בתחילת שנות ה-80 לעיתונאי הראשון בארה"ב שהחל לסקר באופן רציני ומעמיק את תחום המאנגה והאנימה. ספר זה הוא אוסף של כתבות, סקירות וביקורות אותן פרסם פאטן מעל במות שונות במשך 25 (!) שנים. למרות שהספר היה יוצא נשכר מעבודת עריכה אכזרית יותר (שהיתה מסלקת ממנו הרבה מאוד טקסט שחוזר על עצמו), מדובר במסמך מרתק מאוד, ממנו אפשר ללמוד לא רק כיצד התפתחו הקומיקס והאנימציה ביפאן אלא גם כיצד הן חצו את האוקיינוס.

Understanding Comics מאת סקוט מקלאוד: ספר זה נחשב כמעט לתנ"ך בקרב כל אלה העוסקים במחקר וגם ביצירה במדיום הקומיקס. מקלאוד, אמן קומיקס בזכות עצמו, מציג כלים לניתוח והבנה של המרכיבים הספרותיים והאמנותיים השונים במדיום ומתעכב גם על ההבדלים במרכיבים אלה בין מקומות שונים בעולם וביניהם גם יפאן. למרות שהטקסט גולש מד פעם להכללות, זהו עדיין ספר מרשים שהוא בבחינת קריאת חובה לכל מי שמתעניין בקומיקס כמדיום.

Of Mice and Magic מאת לאונרד מלטין: ספר זה אינו עוסק כלל במאנגה או אנימה, אבל הוא כנראה הספר הטוב ביותר אודות צמיחתה של האנימציה המודרנית – מהסרטים הניסיוניים של וינזור מקי ועד לצמיחתם של האולפנים הגדולים דוגמת אלה אותם הקימו וולט דיסני והאחים פליישר. גם עבור חובבי אנימה הוא מספק "קריאה משלימה" חשובה.

יפאן המסורתית: תרבות והיסטוריה, יפאן המודרנית: תרבות והיסטוריה מאת בן-עמי שילוני: הפרופסור בן-עמי שילוני הוא המומחה הגדול ביותר בישראל (ואחד הגדולים בעולם) לתולדותיה ותרבותה של יפאן. שני הספרים האלה מספקים לקוראים מבט מרתק לתוך אותה היסטוריה ואותה תרבות ולכל חובב אנימה או מאנגה המעוניין להרחיב את אופקיו בנושא הם מהווים נקודת-פתיחה מצוינת.

על גבי DVD:

מהפכת ה-DVD הביאה איתה את האפשרות לצרף חומר-רקע לתקליטורים, שיכול לתת מבט או שניים לתהליך העשייה של סדרות וסרטים. מברית תקליטורי האנימה היוצאים כיום מכילים בונוס או שניים (לרוב ראיון קצר עם היוצרים וכמה טריילרים) אך שלושה מהתקליטורים הללו מספקים הרבה יותר מידע מהממוצע והם יכולים להיות כלי-עזר מצוין עבור מחקר:

"המסע המופלא": הוצאת ה-DVD של סרטו של מיאזאקי כוללת גם סרט תיעודי מרתק אודות עשיית הסרט שהופק עבור רשות השידור היפאנית. זוהי הזדמנות ייחודית למדי לראות כיצד סרט אנימה מתפתח מהשלבים הראשונים עד למוצר הסופי. שווה להזכיר גם כי הדיסק (כמו כל סרטיו האחרים של מיאזאקי מלבד "הנסיכה מונונוקי") מכיל את האפשרות לצפות באיורי הסטורי-בורד של הסרט, בסינכרון עם פס-הקול, וזוהי חוויה מעניינת בפני עצמה, גם למתעניינים באנימציה שאינה יפאנית.

"אנימטריקס": אסופת סרטי האנימציה הקצרים המבוססים על סרטי "מטריקס", שרובם בוימו על ידי במאים יפאנים, מכיל גם סרטים תיעודיים על אותם במאים, כמו גם סרט מבוא לכל הנושא בו מרואיינים מומחים שונים. הסרט עצמו אינו מעמיק מדי, אבל הוא יכול לשמש כרטיס-כניסה טוב עבור מי שאינם מכירים את התחום. הותיקים יותר מצאו עניין בראיונות עם היוצרים.

Space Battleship Yamato: The Making of an Anime Legend: הסרט התיעודי המקסים הזה בוחן את עלייתה של האנימציה הטלוויזיונית ביפאן דרך סיפורה של אחת מסדרות האנימה הקלאסיות – "סיירת החלל ימאטו" או כפי שהיא ידועה יותר כאן, "חלוצי החלל". באמצעים לא יקרים מדי (צילומים של חומרים פרסומיים, איורי קונספט, תרגום של דברי היוצרים שמושמע בקריינות), הצליחו יוצרי הסרט לתאר את אחת התקופות המשמעותיות ביותר בהיסטוריה של האנימציה היפאנית. כדאי מאוד!

באינטרנט:

כאמור, ניסיון למפות את כל אלפי האתרים המוקדשים לאנימה ומאנגה באינטרנט בשפה האנגלית לבדה נדון כנראה לכישלון חרוץ. עם זאת, אני אישית מצאתי את האתרים הבאים שימושיים במיוחד בכל פעם בה אני מחפש מידע כלשהו:

Anime News Network: ה-CNN של המאנגה והאנימה. אתר חדשות המתעדכן מדי יום בנעשה בתחום, ביפאן ובארה"ב. חלק גדול מפריטי החדשות המופיעים ב-ISF נשאבים מהאתר הזה. מלבד חדשות, האתר גם מריץ מדורים קבועים המוקדשים לסקירת כותרים חדשים, פסי-קול, ושאלות ותשובות גולשים. באתר ניתן למצוא גם אנציקלופדיה מקוונת – פחות מקיפה מזו המודפסת של מקארת'י וקלמנטס שנסקרה קודם, אבל הרבה יותר נוחה לשימוש.

Animefringe: עוד מגזין מצוין לענייני מאנגה ואנימה, אינטרנטי הפעם, שלמרבה הצער הפסיק גם הוא להופיע בשנה האחרונה. אך ארכיון הגיליונות הקודמים שלו עדיין זמין במלואו לקריאה ברשת, בחינם, על שלל הסקירות והביקורות שלו בגובה העיניים. מצוין לכל מי שמחפש שער לעולם האנימה, אבל גם חובבים ותיקים יותר ימצאו עניין בכתבות השונות.

סקוט פרייז'ר: סקוט פרייז'ר הוא/היא האדם המערבי היחיד שהצליח להתברג בעמדה בכירה באמת בתעשיית האנימציה היפאנית ובאתר שלו ניתן למצוא, מלבד ספור חייו המוזר-משהו, גם סודות מקצועיים והסברים על מבנה התעשייה והעוסקים בה, כמו גם צרור עצות לכל אלה המתעניינים בעבודה באותה תעשייה. אזהרה: הנימה באתר מאוד לא אופטימית בנוגע לסיכוייהם של זרים להשיג עבודה כזו. ועדיין, אתר מרתק.



לידיעה זו התפרסמו  1  תגובות
תגובות
1   רשימה מרתקת. השכלתי...
11:37:00  16/04/2006 עופר ברנשטיין   
תודה לך על ה FAQ המושקע.



לתחילת הכתבה
 
קישורים
Anime News Network

Animefringe

סקוט פרייז'ר


חדשות אחרונות
קולנוע
19/11/2010 זה שיר פרידה – ISF סוגר את שעריו
11/09/2010 עיבודים לרוב - והפעם המגדל האפל מאת סטפן קינג
14/08/2010 חרב אור הכחולה תגיע לקרן הכחולה
08/08/2010 הצצה בלעדית לטיזר של האוונג'רס
30/07/2010 הנוסע השמיני : ההתחלה

טלויזיה
17/10/2010 פרק השבוע של האקס מן - פרק 76 והאחרון
30/09/2010 פרק השבוע של האקס מן - פרק 75
27/09/2010 פרק השבוע של האקס מן - פרק 74
20/09/2010 פרק השבוע של האקס-מן פרק 73
10/09/2010 פרק השבוע של האקס מן- פרק 72

ספרים
06/09/2010 הוצאה מחודשת לצלל-אלף
30/07/2010 אן רייס משתגעת סופית
25/07/2010 ספר הנופלים של מאלאזן נסגר.
14/07/2010 הכבוד המיצרי
27/06/2010 והמנצח במדלית זהב... ניל גיימן

סיפורים
04/06/2010 נפתחה תחרות הסיפורים הקצרים על שם עינת פלג ז"ל לשנת 2010
02/05/2008 סקופ בלעדי ! פנטסיה 2000 ב-2008
12/09/2007 שנה טובה
09/08/2007 פרס גפן 2007 – הצבעה לשלב א'
06/08/2007 תחרות סיפורים שנתית – פרס עינת

קומיקס
22/07/2010 האם היו ערפדים בתורה?
13/07/2010 הארווי פארקר נפטר בגיל 70
15/07/2009 קומיקס וירקות לפרס אייזנר
05/07/2009 מייקל ג'קסון הקומיקס
03/06/2009 אלכס רוס ומייק קארי חוברים למען ה-Human Torch

מקומי
02/09/2010 להפחיד בעברית
26/07/2010 פסטביל אייקון מחפש כריש מכירות
24/05/2010 קול קורא להגשת אירועים לפסטיבל אייקון
28/11/2009 כנס מאורות בנושא אסטרונומיה ומדע בדיוני יוצא לדרך!
15/08/2009 מכרז לפעילות דוכן יד-שנייה באייקון

מסע בין כוכבים
15/05/2009 Q כאן
12/05/2009 צוות שחקני פרייזר עושים כבוד לסדרת וויאג'
11/05/2009 קפטן גים טי קרי דור ההמשך
05/05/2009 אבודים במסע בין כוכבים
17/04/2009 וכך זה התחיל

אנימה
02/09/2008   Voltron בדרך למסך הגדול
17/04/2008   Ghost in the Shell -3D
20/03/2008   פוניו לא סתם על הצוק
19/03/2008   'ננה' בין המועמדים לפרס טזוקה
16/03/2008   קיטארו למבוגרים

אימה
12/09/2007   שנה טובה
13/11/2006   הצצה ראשונה ל- The Hills Have Eyes 2
06/11/2006   מסורת לא שוברים - בהאלווין הבא - מסור 4
25/10/2006   זומבים זומבים ועוד זומבים ב''יום המתים''
24/10/2006   פינהד כפי שמעולם לא ראינו אותו

משחקי תפקידים
05/02/2010   כנס מבוכים ודרקונים, 28 בפברואר 2010
27/09/2007   טקטיקה - חנות משחקים חדשה בדיזינגוף סנטר
12/09/2007   שנה טובה
24/07/2007   כנס "קרא-קון" לשיטות משחקי תפקידים
26/02/2007   כנס ביגור

עתידנות
11/12/2008   הלו, שומעים אותי?
23/11/2008   פריצת דרך בהשתלות
05/11/2008   אנרגיה סולארית
31/10/2008   מטוסים גרעיניים?
24/10/2008   שמש נצחית בראש צלול

משחקי מחשב
25/07/2010   הטריילר החדש של DC universe
26/06/2009   מלחמת הכוכבים לגו
19/02/2009   Counter-Strike המשחק האהוב ביותר בישראל של 2008
18/07/2008   DC משיקה את DC Universe Online, משחק רשת מרובה משתתפים
14/06/2008   Old Republic 3?
כתבות אחרונות
קולנוע
איך למדתי להפסיק לדאוג ולאהוב את אבודים זהו.
חגי אלקיים
27/06/2010
שש שנים עברו-חלפו להן. שש שנים של שאלות, של תיאוריות, ובעיקר – של דמויות.

טלויזיה
פרק ראשון מ''בן אלמוות מאת רוג'ר זילאזני''
רוג'ר זילאזני (1937-1995)
25/12/2008
במהלך "שלושת הימים" נחרב כדור הארץ. בני האדם עזבו כבר מזמן את הערבות הרדיואקטיביות השוממות והפכו לנוודים, בני בלי בית, המתגוררים ביקום לא להם. רק מתי מעט, אידיאליסטים, מוזחים, שארית הפליטה, עושים את דרכם בין הצללים בחיפוש אחר אתמול שלעולם לא יחזור.

ספרים
ג'ובניק: סיפור אישי -רקע לאומי
עופר ברנשטיין
06/10/2008
כתבה חדשה ומעניינת של לא אחר מעופר ברנשטיין.

סיפורים
פנטזי.קון 2009
יוליה שנרר
11/08/2009
מציאות או פנטזיה?

קומיקס
צריך סוף לסיפור אהבה? ביקורת סרט
רז גרינברג
18/04/2008
מאז יצירת המופת הראשונה שלו, "Voices of Distant Star", נשמע קולה של חבורה צעקנית ונרגשת שהכתירה את הבמאי מקוטו שינקאי בתואר "מיאזאקי הבא". אם לשפוט על פי סרטו האחרון, "5 סנטימטרים בשניה", בקרוב מאוד נצטרך להודות שהם צדקו.

מקומי
אז למה להם פוליטיקה עכשיו? ז'אנר האימה כמבטא הלך רוח פוליטי
איתן גפני
16/05/2007
מאמרו החדש של איתן גפני על הזוועתונים החדשים של הקולנוע
טינה לאמריקנים: ביקורת על הטינה 2
איתן גפני
16/05/2007
איתן גפני חוזר עם ביקורת על הטינה 2 וסרטי אימה המבוססים על סרטי אימה יפנים

מסע בין כוכבים
Fuzion- the generic rules
אבי סבג
01/12/2006
חברת hero games יחד עם R. Talsorian איחדו כוחות כדי ליצור שיטת משחק אוניברסלית שתנצל את היסודות העקרונות שבשיטות הגיבור וב- Interlock (שיטת המשחק של R. Talsorian) ותתיך אותם לכדי שיטה פשוטה, גמישה, פתוחה אוניברסלית וחופשית, כלומר שתופץ חינם ברשת. התוצאה, כפי שנראה, היתה טובה משקיוו.

אנימה
כוח המחץ- התמונות
עומרי בר-לב
30/01/2009

אימה
מטאל גיר סוליד 4
עומרי בר-לב
20/07/2010
מטאל גיר סוליד, היא אחת מסדרות המשחקים הנחשבות ביותר שיש היום. הסדרה התחילה לפני יותר מעשרים שנה ועדיין רצה בהצלחה גדולה.

משחקי תפקידים

עתידנות

משחקי מחשב